Yrkeskompetansebevis kurs dag 2

På torsdag var jeg på min andre dag av yrkeskompetansebevis (YKB) kurset hos Wright Trafikkskole (Iseveien) i Sarpsborg. Den første dagen av kurset var vel omtrent 50/50 med teori og praksis, dag nummer to hadde nok større teoridel. Denne gangen gikk det en del på livsstil og kosthold. Noe som selvfølgelig er viktig for å holde seg i form. Jeg skal vel ikke akkurat påstå at jeg er SÅ flink til å holde meg i form, ihvertfall ikke i form av tradisjonell trening. Men jeg er ihvertfall mye ute på fototurer som resulterer i ganske mye gåing, både på flatmark, bakker og til tider skråninger man aldri hadde trodd at man skulle komme seg opp. Siste del av kurset var det brannverntjenesten som stod for, og den var mer interessant.

Det første vi skulle gjøre var å gå inn i den veltede skolebussen igjen. Men denne gangen skulle bussen fylles av (scene)røyk for å sette ned sikten inne i bussen. Så var det opp til oss å komme oss ut så fort som mulig. Jeg for min del sørga for å ikke gå så veldig langt inn i bussen, men jeg gikk «øverst» i bussen og stod på et av armlenene i bussen. Jeg angret litt på det etter at bussen ble fylt med røyk, for jeg hadde ikke sjangs til å se «nedre» del av bussen igjennom røyken. Hvor skulle jeg sette beinet? Stod det noen der fra før som jeg ville komme til å tråkke på? Men etter å ha nølt litt og vurdert situasjonen kom jeg meg ned på laveste nivå i bussen og fikk kommet meg ut av bussen etter å ha skrevet over noen seterader. Ifølge han fra brannverntjenesten hadde han fylt bussen med ganske lite røyk i dag. Men det gjorde jaggu mer enn nok i forhold til sikten.

Så var det en del teori inne i klasserommet før vi skulle ut og slukke  brann! Ikke i bussen heldigvis, for da hadde ikke den vært noe særlig til demonstrasjoner senere. Men de hadde en kontainer stående ved siden av med 4 tønner og en halv bil som ble tent på. Så skulle hver og en av oss gå ganske nærme og slukke brannen så effektivt og raskt som vi kunne. Det var meningen at vi skulle ta på oss kjeledresser og hjelmer med visir for ikke å kline ned klea våre, men de hadde ikke en kjeledress som var stor nok til meg. Men jeg var ikke alene om akkurat det. Men før vi begynte å slukke med pulverapparatene, skulle vi legge et brannteppe over en tønne som stod og brant. Utrolig effektiv måte å slukke en slik brann nå. For ikke å snakke om hvis du skulle være så uheldig at det tar fyr i frityrgryta hjemme.

Siden det var to som ikke hadde fått på seg kjeledresser, fikk vi æren av å starte med å slukke med pulverapparatene. Jeg var nummer to ut og det gikk i grunn veldig bra. Jeg hadde 5 korte «støt» med pulverapparatet på de 5 stedene som det brant. Alt slukket etter første forsøk. Men det var nok litt forskjell fra gang til gang hvor mye det brant og hvor mye brennbar væske som hadde blitt spredd i kontaineren, for det var ikke alltid så lett å slukke brannen inne ved bilen og på gulvet i kontaineren. Nå er det nye to uker til neste dag i kurset for å få yrkeskompetansebeviset for yrkessjåfører!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/05/11/yrkeskompetansebevis-kurs-dag-2/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.