Verneombud på kurs – dag fire

I dag var det tilbake til verneombudkurset på Hotel City her i byen. Jeg hadde derfor mulighet til å sove helt til kl 7 og parkerte bilen på Hotel Valhalla på toppen av sentrum! Der er det ikke mange minuttene gange ned til Hotel City nemlig. Jeg er tidlig ute som vanlig, har som regel vært på plass mellom 8.05 og 8.10, kurset begynner ikke før kl 8.30. Jeg  var på vei til å gå bort til den delen av hotellet som vi har vært hittil, på to forskjellige rom men ikke så langt fra hverandre. Men en av de på kurset ropte til meg at vi skulle være på ett nytt rom i dag. Og etterhvert som sofaene og stolene utenfor rommet fylte seg opp, gikk den ene etter den andre med fast kurs mot det «gamle» kurslokalet. Man får vel skylde på at det er «tidlig» om morgenen og at man går uten å nødvendigvis reflektere over hvilke mennesker som befinner seg på hotellet?

Bordene var i utgangspunktet satt på rekke og rad nedover i kurslokalet, men etter lunsj ble de flyttet tilbake til «hestesko» igjen. På fleip sa jeg at da slapp jeg å bli gåen i nakken, men etter å ha prøvd begge oppsettene i kursrommet, må jeg innrømme at det er bedre med hestesko. Da har man mye bedre kontakt med alle som er i lokalt enn om man bare ser ryggen til folk. Bare bagteller selvfølgelig, men de forskjellige kursommene vi har vært på har hatt sine bakdeler alle sammen. Det første rommet hadde veldig behagelige stoler men litt små bord. Det andre rommet hadde mye større bord men stolene var ikke like behagelige. Det tredje rommet som vi har hatt i dag  var det enda mindre bord og heller ikke noe særlig behagelige stoler. Det er tross alt ganske viktig å sitte behagelig når man skal sitte i 7-8 timer.

I dag har vi fortsatt med arbeidsmiljøloven selvfølgelig, siden det er det vi skal få en innføring i. I dag dreide det seg veldig mye om arbeidsmiljø, hva arbeidsgiverne gjør for å gjøre arbeidsmiljøet så godt som mulig. I den sammenheng fikk vi en individuell oppgave hvor vi skulle skrive ned minst fem gode grunner til å jobbe. Jeg må innrømme at jeg ikke fikk ned mer enn tre grunner. Lønn, det sosiale og det å gjøre noe meningsfylt. Etterhvert som flere ting ble nevnt kom vi fort inn på Maslows behovshierarki. Vårt første og viktigste behov er de fysiske behovene som mat, drikke, tak over hodte og slikt. Neste skritt er trygghet, det vil si at man har mat, drikke og tak over hodet i morgen også. Neste skritt er sosiale behov. Vi alle har i mer eller mindre grad for å være sosiale på en eller flere måter.

Vi har vel en og annen eremitt her i verden, men de er vel tross alt i mindretall. Neste skritt er status eller respekt. Ikke nødvendigvis status i form av en direktørstilling eller lignende, men respekt for at det man gjør er meningsfylt og viktig. Det siste skrittet i hierarkiet er selvrealiseing. Det vil si at man har mulighet til å realisere sine behov, målsetninger og behov for å utvikle seg. Alle har selvfølgelig ikke alle disse behovene i like sterk grad, og i praksis er det ikke slik at man må oppfylle disse i riktig rekkefølge i hierarkiet. Noen har kanskje ikke behov for status eller respekt for den jobben man gjør, men realiserer seg selv heller på fritiden.

Vi var også innom kommunikasjon på tampen av dagen. Visste du at ordene bare består av 10% av den totale kommunikasjonen med andre mennesker? Stemmen, altså hvordan du snakker, hvor du legger trykk osv står for 40% og kroppsspråket står for hele 50% av kommunikasjonen. Det er derfor stor mulighet for misforståelser hvis stemmen og kroppsspråket ikke stemmer overens med ordene. Og siden ordene bare står for 10% blir du trolig ikke trodd på det du sier hvis de resterende 90% av kommunikasjonen skurrer og ikke stemmer overens med de ordene du bruker. Det ble også grafisk forklart på tavla hvor mye av kommunikasjonen som forsvinner fra du tenker det du skal si, når du sier det, når mottaker mottar det osv. Hvordan har det seg? Det er fordi vi ikke klarer å fortelle våre tanker på en lettfattelig måte med få ord. Det tar for lang tid å få med seg alt. Så går det på hvordan mottakeren hører/tolker det som sies, har han andre tanker i hodet som forstyrrer «dekodingen» av det han lytter til? Den eneste måten å motarbeide denne negative trenden på er å stille spørsmål: Hva sa du nå? Hva mente du nå?

I den sammenheng fikk vi ett eksempel på kommuniasjon mellom flere ledd i en bedrift:

Eksempel på trinnvis kommunikasjon

Beskjed fra administrerende direktør til seksjonssjefer: I morgen vil det inntreffe total solformørkelse kl 9.00. Dette er noe som ikke inntreffer hver dag, så vi lar personalet samles utenfor, i pent antrekk, for å betrakte den. For å markere denne spesielle begivenheten vil jeg selv gi en orientering om den. Hvis det regner, blir vi ikke i stand til å se den så godt, og i så fall skal personalet samles i kantinen.

Beskjed fra seksjonssjef til driftssjefer: Etter ordre fra administrerende direktør vil det inntreffe totalt solformørkelse i morgen kl 9.00. Hvis det regner, vil vi ikke bli i stand til å se den så godt utendørs i pent antrekk. I såfall vil solens forsvinning bli gjennomgått i kantinen. Dette er noe som ikke skjer hver dag.

Beskjed fra driftssjef til avdelingsledere: Etter ordre fra administrerende direktør skal vi gjennomgå, i pent antrekk,  solens forsvinning fra kantinen kl 9.00 i morgen. Administrerende direktør vil fortelle oss om det kommer til å regne. Dette er noe vi ikke får se inntreffe hver dag.

Beskjed fra avdelingsleder til formenn: Hvis det regner i kantinen i morgen tidlig, hvilket ikke inntreffer hver dag, vil får administrerende direktør, i pent antrekk, forsvinne kl 9.00.

Beskjed fra formann til personalet: I morgen kl 9.00 vil får administrerende direktør forsvinne. Det er synd at dette ikke skjer hver dag.

Skal si dere at vi lo godt når denne historien ble lest opp på tampen av dagen i dag! Vi skal visstnok være på samme rom i morgen, så vi fikk lov til å la tingene våre ligge igjen, men siden jeg har med meg min praktiske Converse All Star «manneveske» ser jeg ingen grunn til å legge igjen noe som helst. Det er noen kompiser av meg som har det litt morsomt med å kalle det «manneveske» se. Jeg for min del pleier å kalle det en bagg! Men har ingen problemer med at de kaller det «manneveske» og kanskje antyder at det er litt femi. So what? Det er praktisk til å ha med seg ting og tang som man vil ha med seg. Hvis jeg ikke hadde brukt en slik måtte jeg ha brukt en bærepose eller rett og slett ikke kunnet ha med meg så mye greier. Hvem gidder vel å fylle opp lommene? Om sommeren er det ekstra vanskelig, siden man ikke bruker jakke!

Etter kurset i dag var jeg en tur innom Hotel Valhalla og skravlet litt. I tillegg tok jeg noen bilder av noen klokker som skulle legges ut i nettbutikken til Klokk’s Import. Vi hadde avtalt at jeg skulle bruke hans kamera, så slapp jeg å drasse med meg Fujifilm Finepix S6500fd i dag også. Den feteste klokka var uten tvil Swiss-Military Argonaut 1000 TQ! Den ligner på min egen Swiss-Military SW1, men er litt større, er laget i titanium og det har blitt laget enda færre eksemplarer av denne klokka! Jeg har blitt forespurt om det hadde vært en klokke for meg, men tror jeg skal roe ned litt nå. Den koster tross alt noen tusen kroner også! Men kul klokke, ikke noen tvil om det! Selv om vi bare snakker om 2 mm større (46 mm vs 44 mm) virker den ganske mye større når jeg hadde dem ved siden av hverandre. Jeg brukte nemlig min egen Swiss-Military SW1 i dag.

I tillegg til ei klokke måtte jeg selvfølgelig ha på meg litt mer klær. I dag ble det favoritt-olabuksa mi, en ny rød «AIRFORCE» t-trøye og en svart jakkegenser som jeg kjøpte hos Dressmann på fredag. I tillegg til et par grønne Converse All Star som er av den ekstra høye modellen. De har litt oransje detaljer, spesielt inni skoene som dere ser på bildene. Jeg kunne derfor forsåvidt matchet dem med en oransj t-trøye, men det får bli en annen dag! På kurset i dag må er det første gang jeg legger merke til hva slags sko en av de andre kursdeltakerne har på seg. Nå er det jo ikke noen hemmelighet at jeg liker Converse All Star og rødt, en kombinasjon av detter en «killer» spør du meg. Dette var dog ikke den vanlige utgaven av Converse All Star, men den nye «slim» utgaven som kanskje ikke er så vanlig enda. Jeg har sett dem noen få ganger, men på ebay er de høyst uvanlige. Jeg foretrekker de originale, men det er gøy at de kommer med en ny utgave som det ikke er noen tvil om hvor de har hentet inspirasjonen til!

Vel hjemme litt over kl 18 i kveld hadde jeg gledet meg til å steke meg nakkekoteletter med fersk champignon, løk, tomat, agurk og potetsalat til. Men gjett hvem som glemte å kjøre innom butikken på vei hjem for å kjøpe stekesmør? Joda det var meg det. Det var ikke en gang i tankene mine, selv om jeg nevnte hva jeg skulle ha til middag rett før jeg dro fra Hotel Valhalla. Så da ble det en rask tur til butikken litt over kl 19 i kveld. Nå har jeg sittet her og skravlet på msn, hørt på musikk og skrevet dette innlegget etter at jeg hadde kost meg med en fortreffelig middag! Jeg hadde vært så lite smart når jeg kjøpte disse benfrie nakkekotelettene at jeg ikke hadde delt den store pakka opp i mindre pakker før jeg frøs dem ned, så det blir nakkekoteletter i morgen også. Det er godt, ikke noen tvil om det. Men det er litt upraktisk å måtte tine en så stor pakke på en gang. Men da er det ihvertfall ikke noen tvil om hva jeg skal ha til middag i morgen. Jeg har mer fersk champignon og løk også! I tillegg har jeg mer enn nok stekesmør til i morgen!

Hm, noe sier meg at jeg gikk berserk med kameraet istad. Er det noe nytt, ville kanskje andre sagt?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/04/26/verneombud-pa-kurs-dag-fire/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.