Brattestø i solnedgang

Brattestø ligger på Asmaløy på Hvaler, et sted jeg har vært flere ganger i mine yngre dager, men det begynner virkelig å bli mange år siden sist nå. Jeg har faktisk ikke vært der siden den gangen jeg brukte analogt speilrefleks og vanlig film! Så på torsdag tok jeg derfor en tur ut igjen. Men før jeg endte opp på Brattestø var jeg faktisk en tur på Guttormsvauen og på Kuvauen på Vesterøy uten at det ble noen bilder på disse to stedene. Men jeg så fort at Guttormsvauen ville være et sted jeg kunne ta litt bilder. Jeg har forsåvidt kjørt ned til havna på Brattestø flere ganger i nyere tid, men jeg har aldri parkert noe sted og gått meg en tur. Det har blant annet noe med at det er håpløst å få parkert. Det er jo parkering forbudt over alt. Og er det ikke parkering forbudt, så er det privat parkering.

Men jeg parkerte et stykke unna på torsdag og gikk ned til Brattestø. Jeg husket fyret og jeg husket alle steinene i vannkanten, men hvordan vegetasjonen var ellers husket jeg ikke. Det er utrolig vakkert og spesielt når man har solnedgang med litt skyer på himmelen så får man et utrolig vakkert fargespill. Her ute har man også mulighet til å ta utrolig fine bilder av vann som blir som «tåke» når man bruker lang lukkertid. DET var egentlig formålet med denne turen. Men det ble ganske mange vanlige bilder også, og det er jo ikke så rart når det er en så utrolig vakker solnedgang ut mot havet!

Men i det man driver og tar bilder og går nede langs vannet på steinene, så er det greit å ha 100% fokus på hvor du går hen, ellers ligger du langflat før du vet ordet av det. Jeg var i ferd med å miste balansen noen ganger, men det gikk heldigvis bra. Men etter denne turen har jeg forsåvidt bare blitt minnet på en ting og oppdaget at det er noen ting jeg trenger til kameraet. Det første jeg ble minnet på er at jeg ikke kan blende ned objektivet maks, da bildene blir mer uskrape på blender 22 enn på  blender 11. Men for å få lang nok lukkertid for å få den ønskede effekten på vannet, så måtte det blendes ned. En annen ulempe med å blende så langt ned, er at hvis det er noe støv på bildebrikka, så blir det synlig på bildene, og man må redigere bort dette i ettertid.

Derfor har jeg funnet ut har jeg trenger følgende: Et gråfilter som reduserer hvor mye lys som slipper inn og en fjernutløser. Jeg hadde en slik (trådbasert) fjernutløser til mitt gamle digitale speilrefleks, men jeg hadde ikke kjøpt noen til det nye enda. Derfor har jeg bestilt meg en slik fjernutløser på ebay for ikke så mye penger. I tillegg vurderer jeg litt forskjellige gråfiltre. Det store spørsmålet er hvor «mørkt» gråfilter  trenger jeg til mitt bruk? Jeg har aldri brukt gråfilter før, så jeg vet egentlig ikke. Men etter å ha lest litt på nett i natt, har jeg skjønt at ND8 er et minimum. Det gir deg 3 ekstra blendere. Men hvis man f.eks har ND1000 så får man faktisk 10 ekstra blendere. Det vil si at man kan ta slike bilder i sollys midt på dagen.

Men disse filterne var alt annet enn billig. Et ND1000-filter solgt hos Japan Photo kostet ikke mindre enn 1699 kroner, og det må jeg si var en stiv pris. Jeg har derfor bestilt et billig ND1000 filter på ebay bare for å teste det ut. Nå kan det være at dette filteret er skikkelig crap, men jeg får ihvertfall en følelse av hvordan dette vil fungere. Men det er tross alt bedre å prøve ut og finne ut at dette ikke var riktig filter eller ikke er helt tingen og ha betalt 120 kroner istedenfor 1699 kroner.

For selv om jeg var ganske seint ute på Brattestø på torsdag, fikk jeg ikke mer enn 0,5 sekunds lukkertid når jeg blendet helt ned til blender 22 i starten. Helt på tampen etter at sola hadde gått ned kom jeg riktignok opp i 30 sekunder, men da med blender 22 som gir meg mindre skarpe bilder enn med f.eks blender 11. Så da ser jeg spent frem til å få dette gråfilteret i posten og teste det ut. Jeg har ikke de helt store forhåpningene til at dette billige filteret fra ebay er av veldig stor kvalitet, men det gir meg ihvertfall et hint om hva man snakker om.

Et stativ må selvfølgelig til for å ta bilder med lengre lukkertid. Selv om dette Velbon-stativet forsåvidt gjør jobben, så er det ikke av de mest stabile eller solide stativene som finnes. Men det gjør jobben inntil videre. Men det er selvfølgelig viktig å sette stativet på en så stabilt sted som mulig også. Jo nærmere man kommer, jo glattere blir stenene. De grønne og mørke steinene bør du nok ligge langt unna, de er glatte som fy. Du bør heller ikke forsøke på å gå på disse, da er det nok rimelig stor sjanse for at det sier plask!

   

                                                                                 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/06/30/brattesto-i-solnedgang/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.