Heikki Kovalainen vant etter Ferrari-problemer i Ungarn

Det var Felipe Massa og Lewis Hamilton som hadde vært sterkest under treningene i Ungarn, men Lewis Hamilton trakk det lengste strådet under den tredje og siste delen av kvalifiseringen i går. Selv Heikki Kovalainen i den andre McLaren-Mercedesen klarte ikke Felipe Massa å slå når det telte som mest. Lewis Hamilton og Heikki Kovalainen kvalifiserte seg derfor til de to beste startposisjonene foran dagens Ungarn Grand Prix på Hungaroring. Felipe Massa, Robert Kubica, Timo Glock, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso og Mark Webber kvalifiserte seg til de neste startposisjonene.

Det var 30 grader i lufta og 44 grader i asfalten når Ungarn Grand Prix skulle starte i dag. Det var derfor stor spenning rundt hvordan det ville gå med dekkene i dag. Det er mye større dekkslitasje under slike temperaturer enn under det kjølige været under Tyskland Grand Prix for to uker siden. Lewis Hamilton og Felipe Massa startet på den rene siden av banen, mens Heikki Kovalainen skulle starte på den møkkete delen av banen. Noe som er en stor ulempe under starten.

Lewis Hamilton kom greit avgårde med Felipe Massa klistret bak i girkassa. Heikki Kovalainen tapte andre plassen til Felipe Massa umiddelbart. Men Felipe Massa hadde fått mye mer fart på sin Ferrari og lå side om side med Lewis Hamilton inn mot den første svingen. Felipe Massa bremset hardt og klarte mesterstykket å komme seg forbi Lewis Hamilton i yttersving. Men det hører med at han var utrolig tøff og presset Lewis Hamilton såpass at han måtte vike litt. Det var utrolig imponernede å se denne utrolige starten og ikke minst at han klarte å komme seg forbi i yttersving i den aller første svingen på banen.

Felipe Massa bare dro ifra med en gang og hadde allerede etter den første runden opparbeidet seg ett forsprang på 1,3 sekunder. Dette økte sakte men sikkert opp i både 2, 3 og 4 sekunder. Etter dette skjedde det i grunn ikke så veldig mye før venstre forhjul på Lewis Hamilton sin McLaren-Mercedes punkterte. Han hadde ingen sammenstøt eller lignende når dette skjedde, men hadde nok rett og slett fått for stor påkjenning under løpet. Lewis Hamilton hadde derfor store vansker med å komme seg igjennom svingene og måtte ta det ekstremt rolig tilbake til depotet for å skifte dekk. Dette tapte selvfølgelig Lewis Hamilton stort på og var helt nede på en niende plass når han kom ut på banen igjen. Dette var som å servere seieren til Felipe Massa og Ferrari på ett sølvfat.

Når det gjenstod bare noen få runder ledet Felipe Massa ganske behagelig på Heikki Kovalainen, han hadde også hatt mulighet til å slakke av på tempoet ganske betraktelig for å sikre seieren. Timo Glock i Toyota som startet fra femte startposisjon lå på dette tidspunktet på en tredje plass, sterkt presset av Kimi Raikkonen som kom i full fart bakfra. Store dele av løpet hadde Kimi Raikkonen ligget bak Fernando Alonso og var helt i skyggen av tempoet som Felipe Massa hadde hatt i front. Men så skjer det som Felipe Massa og Ferrari ikke hadde drømt om skulle skje, Ferrari-motoren til Felipe Massa tar kvelden og etterlater seg en stripe med olje og en masse røyk. Det må være utrolig surt for Felipe Massa og Ferrari å se seieren glippe når det gjenstod bare 2-3 runder. Med seieren hadde de hatt en ledelse i førermesterskapet på 3 poeng til Lewis Hamilton. Før løpet lå Felipe Massa 4 poeng bak.

Dermed var det Heikki Kovalainen som ledet løpet og kunne bare ta det helt med ro frem til mål. Heikki Kovalainen kjørte derfor inn til sin første Formel 1-seier noensinne. Timo Glock kunne også ta det ganske rolig inn til mål, da Kimi Raikkonen roet ned tempoet betraktelig når Ferrari-motoren til Felipe Massa tok kvelden. Han ville vel ikke risikere å komme tomhendt hjem fra Ungarn han også. Det ble derfor Heikki Kovalainen, Timo Glock og Kimi Raikkonen på seierspallen i dag. Det er ikke ofte vi ser Toyota på pallen, heller ikke to finner!

Dette var selvfølgelig en gavepakke for Lewis Hamilton som hadde punktert tidligere i løpet. Fernando Alonso sikret seg fjerde plassen mens Lewis Hamilton fikk en respektabel femte plass etter dekkproblemene i dag. De neste poengplassene gikk til Nelson Piquet, Jarno Trulli og Robert Kubica. I førermesterskapet leder da fortsatt Lewis Hamilton med 62 poeng, mens Kimi Raikkonen har gått opp til andre plass med sine 57 poeng. Felipe Massa ligger på tredje plass med 54 poeng, Robert Kubica ligger på fjerde plass med 49 poeng og Nick Heidfeld ligger på femte plass med 41 poeng. I konstruktørmesterskapet leder fortsatt Ferrari med 111 poeng, McLaren-Mercedes har gått opp til andre plass med 100 poeng og BMW Sauber ligger på tredje plass med 90 poeng. Nå tar Formel 1-sirkuset en velfortjent sommerferie i 3 uker og er ikke tilbake før Europa Grand Prix den 24. august!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/08/03/heikki-kovalainen-vant-etter-ferrari-problemer-i-ungarn/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.