Gi tydelig tegn når du skal ta bussen

Helt fremst i rutetheftet (Bussruter i Østfold) fra Østfold Kollektivtrafikk står følgende:

Gi tydelig tegn!

Bussene stopper på signal. Gi tydelig tegn når du vil være med en buss fra en holdeplass som betjenes av flere busslinjer. Vennligst hold busskort eller penger klare ved påstigning og oppbevar billetten under hele reisen. Husk å påse at du har fått korrekt billett og at denne stemmer med beløpet du har betalt.

Her synes det i stor stil på alle punkter. Spesielt når det kommer til å ha busskort eller penger klare ved påstigning hadde gjort billetteringen utrolig mye raskere. Isteden er det utrolig mange som står og roter i lommer, vesker og ryggsekker etter busskort og penger. På ruter hvor det ikke er spesielt dårlig tid eller mange passasjerer er ikke dette ett stort problem, men det kan til tider være ganske irriterende. Når man kjører veldig trafikkerte ruter og avganger kan dette fort resultere i store forsinkelser.

Når det gjelder å gi tydelig tegn, synes det også i stor stil. Etterhvert som man har kjørt buss en stund blir man flinkere til å tolke de signalene som passasjerene sender, f.eks med kroppspråk. Men det enkleste er alltid at man gir tydelig tegn til at man ønsker å være med bussen. Dette er spesielt viktig ved en holdeplass som betjenes av flere busser. Detet gjelder spesielt riksveier og i sentrum. Hvor mange busser er det ikke som betjener holdeplassen ved f.eks Demokraten?

Selv om man etterhvert blir flinkere til å tolke de signalene som sendes, kan man enkelte ganger gjøre en feil vurdering. Men det resulterer som regel med hysterisk veiving med hendene. Hvis det lar seg gjøre, stopper man selvfølgelig og tar med den aktuelle passasjeren med beskjed om å gi bedre tegn neste gang. Men i dag hadde jeg ett tilfelle som det ikke ble gitt tegn og som heller ikke resulterte i hysterisk veiving når jeg passerte holdeplassen med minibussen på Hvaler.

Den aktuelle passasjeren hadde blitt plukket opp fra en holdeplass på Vesterøy som kun betjenes av en bussrute, enten minibuss eller stor buss. Men disse to betjener aldri holdeplassen samtidig. Derfor er det sjeldent noe tvil om passasjerene skal være med bussen eller ikke. Men det hender dog at det er tvilstilfeller her også, siden det er ekstremt få oppmerkede holdeplasser i utkantstrøk på Hvaler. På riksvei 108 er derimot så og si alle holdeplassene merket. Og det er nettopp på denne veien det er viktig å gi tydelig tegn om man skal være med bussen. På riksvei 108 kjøres rute 365 Skjærhalden, 366 Vesterøy, 100 Oslofjordekspressen og sist men ikke minst, minibussen på Hvaler. Minibussen kjører på kryss og tvers i utkantstrøk på Hvaler.

Tilbake til dagens aktuelle passasjer. Denne passasjeren gikk av ved ett stopp langs riksvei 108 på Vesterøy. Etter pause og lunsj på Skjærhalden kommer jeg tilbake til dette stoppet på Vesterøy nærmere 2 timer seinere. Jeg ser det står 2 personer i holdeplassen langs riksvei 108, men ingen av dem gir noe tegn. Jeg reduserer farten for å kunne svinge inn på holdeplassen hvis det kommer noe tegn i tolvte time. Det kommer ikke noe tegn fra disse 2 personene, men idet jeg passerer legger jeg merke til dame #2 i bakgrunnen som er samme person som for 2 timer siden. Men ingen av disse to gir noe tegn til at de ønsker å være med minibussen. Jeg regner derfor med at begge skal være med bussen fra Skjærhalden som kommer under 5 minutter etter minibussen.

Når bussen fra Skjærhalden kommer til Bratte Bakke hvor jeg står og venter på neste avgang, kommer dame #2 som jeg hadde med fra Vesterøy tidligere på dagen ut av bussen. Hu er åpenbart irritert og lurer på hvorfor jeg ikke stoppet og tok henne med. Jeg viste vistnok at hu skulle være med, sier hun. Hvordan skal jeg egentlig vite det? Jeg har utallige personer hver dag som spør meg om rutetider, uten at de nødvendigvis skal være med på de turene de spør om. Når jeg ber dame #2 om at hun må gi tegn når hu skal være med bussen, blir hu enda mer irritert, kanskje til og med forbannet. Hu har da aldri behøvd å gi tegn til å være med bussen tidligere. Det skal være helt unødvendig, jeg burde da vite at hu skulle være med bussen.

Når dame #2 skal gå av bussen der jeg plukket henne opp i første omgang, ber jeg henne om å gi tegn neste gang hun skal være med bussen, og da utspinner følgende samtale seg, fritt etter hukommelsen:

dame #2: Det er da ikke nødvendig, jeg har aldri gjort det før.
kak: Skal du være med bussen må du nok gjøre det.
dame #2: Jeg ga ikke noe tegn i morges, men du stoppet jo for det?
kak: Det var fordi det var en holdeplass som bare betjenes av en rute. Holdeplassen du stod på nå sist langs riksvei 108 betjenes av flere bussruter. Derfor er det ekstra viktig at du gir tegn til den bussen du ønsker å være med. Ellers er det umulig for bussjåføren å vite hvilken buss du ønsker å være med.
dame #2: Jeg kom med, så samma det.

På dette tidspunktet velger jeg å avslutte praten med #dame 2 da jeg tydligvis ikke kommer noen vei. Det blir derfor spennende å se om dame #2 gir tegn neste gang hun skal være med bussen. Jeg kan ihvertfall ikke garantere at jeg stopper og tar henne med hvis det er en holdeplass som betjenes av flere bussruter. Det som er mest irriterende med slike episoder er at de blir illsinte på meg som bussjåfør fordi de ikke kommer med bussen pga egne feil. Hvordan skal jeg egentlig vite om noen skal være med bussen eller ikke hvis de ikke gir noe tegn til at de ønsker å være med?

Jeg har rett og slett ikke tellinga hvor mange ganger jeg i tvilstilfeller har stoppet for sikkerhets skyld og erfart at vedkommende som står på holdeplassen ikke skal være med allikevel. Noen later til å oppholde seg der uten at de skal være med en buss i det hele tatt og andre venter rett og slett på en annen buss. Hvis alle hadde vært flinke til å gi tydelig tegn når de skal være med bussen hadde det aldri vært noen tvilstilfeller. Ekstra viktig er det å gi tydelig tegn når det er mørkt. Da er det ikke alltid det holder å veive med hendene, men da bør man bruke refleks eller andre ting som gjør det lettere for bussjåføren å se at det er noen som vil være med bussen.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/01/29/gi-tydelig-tegn-nar-du-skal-ta-bussen/

3 kommentarer

  • Steinar1 februar, 2008 kl 14:15

  Hehe. Skjønner deg godt. Er selv en ivrig reisende med busser her og der, og her om dagen på rv. 111 satt jeg og hørte på musikk da bussen 200 bare kjørte forbi. Jeg faktisk satt bare der og titta på den mens den kjørte forbi. Da stoppet den faktisk litt lenger borte slik at jeg rakk og løpe etter. Utrolig hyggelig sjafør!

  Men jeg har også opplevd motsatt hvor jeg har veiva som gal etter bussen og bussjaføren bare har vinka tilbake. Var den samme sjaføren som jeg diskuterte med når han stod og røyka fra 5 på halv til 2 minutter over halv når Glommaringen skulle gå halv og det var minst 15 som skulle med.

  Men er enig, gi bedre tegn! 🙂

 1. For noen virker det som om det kommer som en stor overraskelse at man må finne fram penger når de går på bussen. Litt sånn: *åja, jeg må betale ja, åja… et øyeblikk skal bare vrenge alle lommer og veska jeg tror jeg har noen penger der.* Kanskje ikke helt på det nivået, men jeg føler at det er nesten der… 🙂

  Men når det gjelder folks oppførsel på trikk og buss i Oslo så er jeg ganske sjokkert innimellom. Det virker som om folk kun ser seg selv fra innsiden av øyelokka når de lytter til musikk og ikke enser at folk skal på og av. Jeg kunne skrevet en bok om det 🙂 Vel… jeg prøver å ikke la meg irritere.

  • kak3 februar, 2008 kl 14:35
   Forfatter

  Noen er flinke til å gi tydelig tegn når de skal være med, men veldig mange er absolutt ikke flinke og forventer at bussjåføren skal vite hvilken buss de skal være med. Når det en sjelden gang er noen som tar seg bryet med å vinke oss videre når de ikke skal være med akkurat den bussen, blir jeg kjempeglad! Disse hilser jeg på som takk for hjelpen! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.