Kolonnekjøring i Hvalertunnelen igjen

I dag var Tunnelteknikk tilbake for å fortsette arbeidene med å utbedre Hvalertunnelen. Det medfører også kolonnekjøring igjennom tunnelen, som igjen resulterer i store forsinkelser for bussene. Først og fremst får jeg nevne at jeg fikk meg litt av en overraskelse når jeg møtte opp på jobb i dag. Jeg har helt siden jeg fikk ukeplanen på onsdag vært overbevist om at jeg skulle kjøre tjenesteuke 4 på Veum denne uka. Men når bussen jeg skulle ha på skiftet kom til garasjen, var jeg ikke alene om å skulle kjøre dette skiftet. Vi begge to var fast bestemt på at vi skulle kjøre nettopp dette skiftet, og vi gikk derfor opp på trafikkontoret hos Borg Buss for å få det avklart.

Det kom fort frem at jeg hadde feiltolket min ukeplan som Veum, tjenesteuke 4 istedenfor Vesterøy, tjenesteuke 4. Forskjellen er «VM-04» kontra «VE-04». VM er Veum og VE er Vesterøy. Jeg har ikke tidligere fått tildelt «VE» i hylla mi, men bare fått det tildelt muntlig. Det var derfor overhodet ikke i mine tanker en gang at «VE-04» kunne være noe annet enn Veum, tjenesteuke 4. Heldigvis var jeg derfor 2 timer for tidlig på jobb, fremfor det stikk motsatte. Men da er det ekstra kjipt å innse at man faktisk kunne sovet 2 timer ekstra. Men men, sånn kan det gå. Jeg er ikke den første som har gått på en slike blemme, og jeg er garantert ikke den siste.

Det var derfor ikke annet å gjøre enn å slå ihjel disse 2 timene. Jeg benyttet anledningen til å levere ett oppgjør, som jeg egentlig hadde planer om å ta på onsdag, hvor jeg ifølge det skiftet jeg trodde jeg skulle kjøre ville være tidlig ferdig. Resten av tiden ble benyttet nede på sjåførrommet med å være litt sosial. I dag, tirsdag, onsdag og fredag kjører jeg ett skift som består av 2 turer til Skjærhalden og en tur til Torsnes. På torsdag skal jeg kjøre ett skift som består av 2 turer til Skjærhalden, 4 turer til Torsnes og en tur til Vesterøy. Dette skiftet har i utgangspunktet uttak av buss på Nesset på Vesterøy, men jeg har avtalt med de som har ansvaret for bussene her i Fredrikstad at jeg har uttak av buss i Fredrikstad. Jeg også med denne tjenesteuka jobbe lørdag, men fri på torsdag blir det som sagt dårlig med. Det var nemlig fri på torsdag på den tjenesteuka jeg trodde jeg skulle kjøre. Men nok om den saken!

Kolonnekjøringen i Hvalertunnelen er som sagt tilbake, og det hadde vært få problemer på morgenen og tidlig på dagen, men det startet med at jeg måtte plukke ut en annen buss enn det det var lagt opp til, da den var forsinket inn fra Skjærhalden. Første tur gikk veldig bra, men her ble jeg nok litt reddet av at det er lagt opp god tid på denne turen, siden den på skoledager går innom 3 skoler på veien. Men på den neste turen begynte problemene å melde seg. Jeg stod ganske lenge i kø på vei ut, og var allerede 5 minutter forsinket fra Skjærhalden. Når jeg kom til tunnel øst (Kirkeøy-siden av Hvalertunnelen) var det bare å stille seg i kø og vente. Det tok 20-25 minutter før vi ble sluppet igjennom tunnelen, det tok omlag 10 minutter å komme seg igjennom tunnelen, og når jeg var på Bratte Bakke var jeg ikke mindre enn 35 minutter forsinket. Når jeg omsider kom til Fredrikstad sentrum, var jeg 30 minutter etter skjema i forhold til Torsnes-avgangen. Allerede før jeg kjørte igjennom Hvalertunnelen hadde jeg dog ringt til Borg Buss og fått en annen sjåfør til å ta seg av Torsnes-turen. Da blir det spennende å se om dette gjentar seg resten av uka.

Det var dagens hendelser, på fredag kjørte jeg som nevnt ett Vesterøy-skift med kjøring til Papperhavn og Bukta. Jeg har ikke vært nede i Papperhavn eller Bukta med buss før, men har i sommer vært en tur nede i Papperhavn med personbil. Jeg var derfor litt mer forberedt på hva som kom til å møte meg med bussen ned til Papperhavn enn ned til Bukta. Men jeg hadde blitt fortalt om ett par steder hvor det var veldig trangt. Det var en utrolig krapp sving som går rett over i en kontra, hvor det er utrolig viktig med gode svinger og helst ikke møte noen biler. Det andre stedet var en veldig smal bru i en sving. Hvis man legger seg helt over til venstre (på vei ned til Bukta) før man skal over brua, var det overhodet ikke noe problem å få med seg bakhjula på bussen. Hvis man ikke hadde tatt en god sving først, ville man nok få store problemer. Det var noen andre steder det også var ganske trangt, men det var bare å ta det med ro og planlegge kjøringen litt. Det gikk med andre ord veldig bra ned til Papperhavn og Bukta, og det var på ingen måte så ille som jeg hadde på forhånd fått inntrykk av fra andre sjåfører. På returen fra Skjærhalden opplevde jeg forøvrig at Hvalertunnelen ble stengt i 10 minutter for at en tankbil skulle kjøre igjennom. Kanskje greit at tankbilen er alene nede i tunnelen hvis det skulle skje noe?

På lørdag og søndag kveld kjørte jeg henholdvis 5 og 4 turer til Engelsviken-Skjæløy-Saltnes-Tomb. De 4 første turene på lørdag var utrolig stille og rolig, og jeg måtte holde igjen på mellomtidene rundt hele runden. Men på den siste turen skulle plutselig alt som kunne krype og gå til byen for å feste. Feste hadde de åpenbart gjort en stund allerede, for stemningen var utrolig høy, det samme med støynivået. I tillegg virket det som om alkoholen fløt fritt. Selv om passasjerene som kommer ombord ikke har noe alkohol synlig, tar det ikke lange stunden før ølflaskene blir «jekket» og det drikkes for harde livet. Det var rimelig god og høy stemning rundt hele runden, men når jeg kjørte opp fra Engelsviken for siste gang og skulle rett til byen, begynte problemene å melde seg.

Det kom nye passasjerer i bøtter og spann, de stod i hopetall på alle stoppestedene opp fra Engelsviken. Den gode stemningen ombord i bussen ble forvandlet til ett enormt støynivå, og dertil enda flere flasker med øl og annet medbrakt. Jeg har faktisk aldri opplevd makan til bråk og leven noen gang. Jeg har heller aldri måttet tømme bussen for så mange tomflasker noensinne. Bussen stinket rett og slett for jævlig. Det lå flasket og øl og fløt overalt, de hadde også klart å søle i en av setene. Jeg måtte derfor tømme bussen for alt som er av flasker og brukte feiekosten til å feie ut de knuste ølflaskene.

Dagen etter fikk jeg høre at det var akkurat det samme problemet på den siste turen fra Vikane. Var dette siste «sprell» av sommerferien mon tro? Det var ett leven og spetakkel jeg ikke har opplevd tidligere. Jeg har kjørt nattbuss mang en gang, men det går utrolig mye roligere for seg. Da er de aller fleste slitne og skal bare hjem. De siste turene til byen er de aller fleste på oppadgående fyll, og støynivået når uante høyder. Det var faktisk ett så utrolig høyt støynivå at jeg ikke enset at en passasjer hadde trykket på stopp-knappen, og måtte derfor gå av på neste holdeplass.

Må innrømme at det var utrolig deilig når alle passasjerene hadde gått av bussen og jeg kunne lukke igjen dørene og kjøre til garasjen for å fylle diesel og vaske bussen utvendig. Men først måtte som sagt bussen tømmes for tomgods og annet søppel. Det gjorde forøvrig ikke saken noe bedre at det var en tykk tåke i hele Onsøy. Det var utrolig vanskelig å se holdeplassene og jeg måtte derfor kjøre mye saktere enn hva man normalt sett kan gjøre. Dermed ble turen ekstra lang også. Søndag derimot var det stille og rolig hele kvelden, og deilig var det. Jeg håper og krysser fingrene for at det blir lenge til neste gang jeg opplever en slik tur med så mye støy og spetakkel!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/08/13/kolonnekjoring-i-hvalertunnelen-igjen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.