Stjernesludd – julen 2009

Julaften i går startet med at jeg hadde gleden av å sove ganske lenge. Mine gjøremål før jeg skulle opp til mamma og pappa for å feire jul var å pakke inn de siste julegavene og selvfølgelig ta en tur innom grava til Anders på Leie gravlund. Det var derfor ingen grunn til å stresse eller ikke nyte stillheten og la roen senke seg før julen starter. Men det tok faktisk ikke mer enn et par-tre timer før jeg var nedpå senga igjen for å slappe av, og det resulterer jo som regel i at jeg sovner. Så da var jeg vel borte en times tid før jeg våknet igjen. Litt groggy og trøtt er man selvfølgelig med en gang man våkner, men det var utrolig godt å hvile litt til.

De siste julegavene ble behørig pakket inn, det vil si gavene til mamma og pappa. Julegavene til de andre som jeg ikke skulle være sammen med på julaften var pakket inn og levert på lille julaften. Når jeg var klar for å forlate leiligheten hadde jeg fått samlet sammen alt jeg skulle ha med meg. Siden jeg skulle overnatte hos mamma og pappa måtte selvfølgelig tannbørsten være med. Jeg valgte også å ta med den bærbare pc’en som jeg sitter og skriver på nå. I tillegg måtte jeg ha med meg et skift og jeg tok i tillegg med Fujifilm Finepix S6500fd-kameraet for å kunne ta noen bilder på grava til Anders. Om jeg kom til å ta noen bilder oppe hos mamma og pappa viste jeg ikke, men det var ihvertfall med.

Jeg tok også med rikelig med gravlykter og lys som jeg skulle tenne på grava til Anders. Pappa hadde allerede vært innom og børstet bort litt snø fra kransene og pynten vi hadde pyntet med til på bursdagen til Anders. I tillegg hadde han tent lys i lykta og en stor gravlykt som skal lyse i en hel uke. Jeg hadde også med meg en slik stor gravlykt som skal lyse i en hel uke. I tillegg tente jeg lys i den andre lykta og et par vanlige gravlykter fra Gro og katten vår Tom. Det ble veldig lyst og fint på grava til Anders med alt lyset og det var en utrolig stemning i mørket. Jeg var der i halv fem tiden og det var allerede mørkt. Det er som jeg har skrevet tidligere en utrolig stemning på kirkegården på julaften når alle er innom for å tenne lys for kjære og kjente. Det er faktisk så mang som er innom at det kan bli problemer med å finne parkeringsplass.

Siden min morfar Ragnar også er gravlagt på Leie gravlund tok jeg også en tur innom grava hans og tente to nye lys. Jeg tente også opp igjen en av gravlyktene som hadde sluknet. Det begynner å bli veldig lenge siden morfar døde, men jeg husker han veldig godt og har veldig mange hyggelige minner fra da han levde og bodde med mormor på Nøkleby. Husker spesielt når han jobbet ute i verkstedet i skjulet og stolen han alltid satt i og så på tv inne. Det er 13-14 år siden morfar døde, han også av hjerteinfarkt som Anders. Men Anders rakk bare å bli 33 år før han ble brått og brutalt revet bort fra oss. Det er fortsatt uvirkelig at det har skjedd, men det er så absolutt noe som har gått inn over en og som man har måttet akseptere. Men jeg prøver å gjøre så godt jeg kan ut av livet mitt, og lever på de gode minnene etter at Anders var en utrolig viktig del av livet mitt i nesten 10 år.

Jeg regner med at flesteparten av lysene jeg tente i går fortsatt brenner, men i morgen er det nok på tide å ta en tur innom og tenne noen nye lys igjen, tenker jeg. Det lyset som skal brenne en uke går jeg ut ifra vil brenne frem til nyttårsaften. Det skal derfor minst brenne et lys til enhver tid for Anders. Dette er min andre jul etter at Anders døde, og det har gått lettere i år enn de gjorde i fjor. Det var mye følelser i sving i fjor og turen på kirkegården sammen med pappa var mildt sagt emosjonell. Det var ikke så mye vi sa, vi var nok veldig preget av stemningen og ikke minst alle tankene og savnet etter Anders. Men det blir nok alltid spesielt i jula, for da har man mer fritid enn vanlig og får mye tid til å tenke for seg selv. Jula er normalt en tid hvor man er sammen med familien og koser seg sammen.

Det er veldig hyggelig å være hos mamma og pappa i jula, det er ihvertfall ikke aktuelt å være alene. Jeg ville nok gjort hva jeg kunne for å unngå nettopp det. Men jeg savner selvfølgelig Anders. Han var utrolig glad i jula, å pynte til jul og ikke minst å lage julematen. Selv om vi var invitert bort på julaften, ble det alltid laget julemat hjemme for å kunne ha rester i jula. En jul uten rester av julemat er utrolig kjipt. Vi opplevde det et år og bestemte oss der og da for at det aldri skulle skje igjen. De to julene jeg har vært alene har jeg valgt å kjøpe juletallerken fra Fjordland. Ikke det samme som å lage maten selv, men det er ihvertfall mye bedre enn å ikke ha noe julemat i det hele tatt.

Hos mamma og pappa i går var det ribbe som stod på menyen. Det var den magreste ribba jeg har sett noensinne. De hadde valgt å kjøpe familieribbe som skal være en mye magrere ribbe enn den man er vant til å få. Det er vel tynnribbe som er den vanlige, eller har jeg misforstått der? På tynnribba er det som regel litt fett, så jeg har liksom blitt vant til at det skal være litt fett på ribba. Men ribba jeg fikk servert i går var mer eller mindre som stek å regne, omtrent blottet for fett. Med unntak av det lille fettet som var under svoren selvfølgelig. Jeg for min del elsker ikke svor som så veldig mange ribbespisende nordmenn gjør. Jeg får ihvertfall helt fnatt hvis den er altfor sprø. Da er den omtrent umulig å spise den uten å være redd for tenna sine. Men det er selvfølgelig kjipt hvis den er seig og ikke byr på noe som helst motstand for tennene i det hele tatt. En mellomting er derfor å foretrekke! Ribba i går var helt perfekt, spør du meg! I tillegg hadde vi selvfølgelig det vanlige tilbehøret med julepølse, medisterkaker, surkål og poteter. Medisterkakene hadde forøvrig mamma laget selv av farse. Jeg for min del kaller det hjemmelagde medisterkaker. Andre vil kanskje kreve at man lager selve farsa også?

Til dessert var det selvfølgelig riskrem, ingen jul uten riskrem sprø du meg! Det har skjedd en gang i løpet av alle de julene jeg har feiret som jeg ikke har fått riskrem på julaften, og det vil jeg påstå var regelrett tragisk! Det kommer aldri til å skje igjen! Hvis jeg skulle bli invitert noe sted uten at riskrem står på menyen, ville jeg nok vært frekk nok til å ta med min egen riskrem! Og rød saus selvfølgelig! Jeg har aldri laget riskremen min selv noen gang, det blir som regel til at jeg kjøper de frosne «ringene» fra Diplom is eller Hennig Olsen. Og bringebærsaus fra Tine! Da er det jul for meg. Jeg hadde faktisk spist riskrem som dessert fire ganger allerede før i går. I tillegg har jeg opptil flere «ringer» i fryseren, så det blir nok mer riskrem i løpet av jula!

Siden vi bare var tre voksne samlet til jul i år var utdelingen og utpakkingen av julegavene ganske fort gjort, i motsetning til når man har barn tilstede. Det var nok heller ikke det vanlige «utålmodige maset» om å begynne med pakke snart, som det vanligvis blir litt av når man har barn tilstede. Jeg fikk det jeg ønsket meg til jul, nemlig klær eller gavekort hos Dressmann! Da skal jeg ihvertfall til Dressmann for å kjøpe klær når de startet romjuls- eller nyttårssalget sitt! I tillegg til at jeg trenger en jakke kunne jeg også tenke meg et par gensere til. Jeg kunne ihvertfall tenke meg den grå jakkegenseren i en farge til eller to. Jeg hadde egentlig lyst på den i rød, men de hadde ikke riktig størrelse. Den var enten i for liten eller for stor størrelse. Derfor stod jeg og måtte velge mellom grå eller svart. Da valgte jeg grå, men jeg er fortsatt på utkikk etter rød eller eventuelt i svart. Vi får se hva Dressmann har på lager når jeg skal ut og handle mer klær! T-trøyer får man selvfølgelig heller ikke nok av. I tillegg til at Dressmann har en del kule motivtrøyer har jeg også planer om å kjøpe flere t-trøyer fra selgeren som jeg kjøpte den oransje ATARI-trøya!

På julaften hadde jeg forresten på meg en ny olabukse som jeg har kjøpt på Dressmann. I tillegg  til en gråstripete skjorte som også er kjøpt på Dressmann. Ikke de helt sterke fargene med andre ord, men fargeinnslaget mitt i går var det oransje slipset. Ikke knall oransj riktignok, men et utrolig stilig slips som skifter farge ved lys og forskjellig «innsyn». Jeg har ikke brukt slipset så mange ganger hittil, men jeg synes det er utrolig stilig og det kommer garantert til å bli brukt mer! Utenpå dette hadde jeg den grå jakkegenseren og firmajakka mi for at jeg ikke skulle fryse på kirkegården i går. Siden det hadde blitt mildt i dag hadde jeg normalt sett hatt på meg gummistøvler når jeg skulle på kirkegården, men tenkte at det ikke ville ta seg ut på selveste julaften. Derfor valgte jeg vinterskoene mine som jeg tok i bruk her forleden! Har blitt veldig glad i disse, de er utrolig gode og varme nå i kulda! For ikke å snakke om at de er vanntette og jeg slipper å tenke på vann, slaps og annet griseri!

På kvelden på julaften koste vi oss med godt juleøl og ikke minst en 10 års Bushmills irsk single malt whiskey og en 12 års Chivas Regal skotsk whiskey. Det er det geniale med å overnatte, da kan jeg kose meg litt med godt drikke også. Både med juleøl til maten og litt annet godt senere på kvelden! Det ble mildt sagt en sen natt etter at broren min Runar og Janne kom innom på tampen av kvelden. Når jeg var i seng i halv fire tiden i natt tror jeg faktisk at jeg sovnet før jeg fikk hodet på puta. Jeg kan ihvertfall ikke huske en dritt etter at jeg «hoppet» i bingen. Jeg benyttet også anledningen til å sove en stund i dag, men etter inntaket av litt øl i går ble det naturlig nok et par dobesøk før jeg valgte å stå opp til første juledag.

I dag er jeg litt «løsere i snippen» og har valgt å droppe skjorta. I dag er det den oransje ATARI-trøya som gjelder! Så da er jeg tilbake til litt sterke farger igjen vet du! I dag har vi tatt det rolig og spist en deilig julefrokost/lunsj/brunsh eller hva man skal kalle det. I tillegg til brødmat og egg hadde vi også rester av ribbe, medisterkaker, julepølse og surkål til! Det smakte utrolig godt med rester av julematen til frokosten og det begynte jo tross alt å bli ganske mange timer siden vi spiste noe mat sist. Men det blir jo til at man småspiser litt sjokolade, marsipan og snacks på dager som dette. Man rekker nok derfor ikke å bli veldig sulten, ihvertfall ikke så sulten at magen begynner å skrike og klage.

Nå er kjelene med pinnekjøttet på plata og allerede stått og «dampkokt» i litt over to timer. Men det er nok fortsatt en stund til middagen er ferdig. Det blir nok en sen middag i dag også. Men siden både dagen og frokosten var sein i dag, hadde det vært altfor tidlig med pinnekjøtt med tilbehør allerede til «vanlig» middagstid.

Jeg har ikke tatt noe bilder her hos mamma og pappa hittil, med unntak av et kjapt bilde av meg selv, og jeg er litt spent på hvordan bildene blir seende ut. Sist jeg la ut egne bilder i bloggen på den bærbare merket jeg først når jeg kom hjem fra København at bildene var en del mørkere enn jeg hadde trodde. Skjermen på den bærbare er nok ikke optimal til å behandle bilder, men jeg fikk meg en ganske stor overraskelse sist. Det er derfor ikke umulig at jeg kommer til å legge dem ut på nytt når jeg kommer hjem til min stasjonære pc og min vanlige skjerm. Jeg tar derfor litt forbehold om at bildene kanskje fremstår litt mørkere i dag enn normalt. Det som er merkelig er at selv om jeg bare åpner bildene i Paint Shop Pro, kjører ned bildene i størrelse og lagrer dem, så fremstår de mye mørkere når det gjøres på den bærbare enn på den stasjonære. Selv om jeg ikke justerer lys/kontrast i det hele tatt. Det må jeg innrømme at jeg stiller meg litt undrende til. Jeg må derfor ta en nærmere titt på konfigurasjonen til Paint Shop Pro når jeg er hjemme. Jeg får sammenligne med hvordan innstillingene er på den bærbare. Kanskje jeg bruker et annet «color working space» for alt hva jeg vet. Men innbiller meg at jeg bruker sRGB også hjemme. Men det finner jeg tidsnok ut av!

Mine to gode venner Mats og Robert feirer en litt annerledes jul i år i Praha. De blogger og legger ut litt bilder fra turen deres i deres nye blogg som jeg satt opp på tirsdag, dagen før de skulle dra til Praha! I tillegg til Fairytale of New York med The Pogues har jeg også blitt veldig glad i DumDum Boys sin julesang, Stjernesludd! Hvilke julesanger er det som får dere i julestemning? Håper dere alle fortsatt har en riktig god jul!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/12/25/stjernesludd-julen-2009/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.