Timo Scheider fortsatt i DTM-ledelse etter Norisring

Mercedes-førerne Bruno Spengler, Jamie Green og Paul di Resta hadde sikret seg de tre beste startposisjonene under gårsdagens kvalifisering på Norisring. Timo Scheider var den raskeste Audi-føreren på en fjerde med Martin Tomczyk og Tom Kristensen på den neste plassene. Regjerende DTM-mester Mattias Ekström måtte nøye seg med åttende startposisjon i dagens løp. Mike Rockenfeller som hadde kvalifisert seg til en 16. startposisjon måtte starte helt bakerst etter å ha brukt ikke godkjente dekk under oppvarmingen i morges. Men det var kanskje ikke det største tapet når han allikevel hadde hatt en så dårlig kvalifisering.

Norisring er en midlertidig bane på vanlig vei og er den korteste i løpet av hele sesongen. Banen er på bare 2.3 kilometer og går i hovedsak frem og tilbake med to kraftige svinger, den ene en ekstrem hårnålssving. Norisring er kjent for å være ekstrem på både dekk og bremser. For ikke å snakke om at det er fort gjort å treffe murveggen etter den ene svingen. Det er ikke uvanlig at det går både speiler og andre karosserideler i møtet med denne betongen.

Timo Scheider var forøvrig den raskeste under oppvarmingen i dag, med Mattias Ekström, Gary Paffett, Paul di Resta, Tom Kristensen og Maro Engel bak seg. Raskeste runde under oppvarmingen var på 48.437 sekunder. Differansen mellom de 19 førerne var bare 0.883 sekunder. Raskeste rundetid under kvalifiseringen var 47.785 sekunder og differansen mellom de 19 bilene var på 1.044 sekunder. Det er med andre ord ikke veldig stor forskjell på den raskeste og treigste rundt den 2.3 kilometer lange Norisring-banen.

Når starten gikk rett etter kl 14 i dag tok Bruno Spengler ledelsen med Jamie Green og Paul di Resta på slep. Men allerede etter den første svingen var Jamie Green i ledelse. Ralf Schumacher hadde problemer med å komme seg avgårde i starten og raste derfor nedover i feltet fra hans 11. startposisjon. Timo Scheider var også en fører som tapte en del på den første runden. Ved første rundepassering ledet Jamie Green med Bruno Spengler, Paul di Resta, Martin Tomczyk, Tom Kristensen, Mattias Ekström og Timo Scheider bak seg. Ralf Schumacher hadde rast ned til en 17. plass.

Tom Kristensen klarte å komme seg forbi Martin Tomczyk på runde 5 og på den sjette runden hadde Jamie Green klart å opparbeide seg en ledelse på 1,1 sekunder til nestemann. På runde 10 klarte Mattias Ekström også å kjøre forbi Martin Tomczyk. På de neste rundene klarte den ene etter den andre å komme seg forbi Martin Tomczyk som på runde 24 måtte bryte med tekniske problemer på bilen. Ifølge Audi hadde gasspedalen hengt seg opp og under oppbremsing havnet han i murveggen. Under en normal oppbremsing selv med låste hjul skulle bilen gå rett frem, men den gikk mot venstre inn i murveggen. Løpet var dermed over for Martin Tomczyk.

Paul di Resta mistet kontrollen over sin Mercedes under oppbremsing på runde 21 og raste nedover i feltet. Tom Kristensen tok over tredjeplassen. Paul di Resta var nå på en syvende plass. Etter at alle førerne var ferdig med sitt første depotstopp på runde 21 ledet Jamie Green foran Bruno Spengler, Mattias Ekström, Timo Scheider, Tom Kristensen og Gary Paffett. Det var en utrolig spennende kamp mellom Tom Kristensen og Gary Paffett for femteplass, men selv om Gary Paffet til stadighet var helt oppi støtfangeren på Audi’en til Tom Kristensen, klarte han ikke å komme forbi. Tom Kristensen kjørte utrolig bra og klarte å holde den yngre briten bak seg.

Under den andre runden med depotstopp begynte det å skje ting for Jamie Green. Når alle fire hjulene på hans Mercedes hadde blitt byttet (alle de fire som fester hjulene til bilen må trykke på en knapp når de er ferdig for at det automatiske systemet for "lollipop-mannen" skal slippe sjåføren) var de enda ikke ferdig med å fylle bensin. Det resulterte i at Jamie Green kjørte avgårde med bensintanken hengende fast på bilen. Noe som i alle tidligere tilfeller har resultert i en straff. Det så derfor ut til at løpet var kjørt for Jamie Green. En slik hendelse har man som regel fått en drive through straff for, noe som ville sette en effektiv stopper for Jamie Greens håp om å vinne på Norisring. Men tiden gikk og det ble ikke delt ut noen straff. Kommentatorene på Motors TV regnet derfor med at de ville vente med å dele ut straffen at alle førerne var ferdig med sine andre depotstopp, for at Jamie Green ikke skulle være til hinder i pit lane.

Men tiden gikk og det ble aldri delt ut noen straff til Jamie Green. Må innrømme at jeg synes dette var utrolig merkelig. Bensinpåfyllingstanken datt av bilen hans allerede i den første svingen og kunne lett å ha truffet en annen bil. Det var derfor ingen tvil om at dette var en utrolig farlig situasjon og at det var ett brudd på sikkerhetsreglene. Men enten har arrangøren valgt å se igjennom fingrene for denen episoden, siden ingen ble skadet, eller så har Norbert Haug kommet med en utrolig god unnskyldning. Det er greit at dette ikke er noe Jamie Green er skyld i, han kjører so fort han får klarsignal for å kjøre. Men det er ett fett om det er sjåføren eller teamet hans som bryter reglene. Da skal man straffes. Men av en eller annen merkelig grunn ble ikke Jamie Green straffet i dag.

Etter at alle sjåførene hadde fullført sine depotstopp på runde 48 ledet fortsatt Jamie Green med Bruno Spengler, Mattias Ekström, Timo Scheider, Tom Kristensen og Gary Paffett. Men på runde 55 klarer Gary Paffett å komme forbi Tom Kristensen under oppbremsing. Etter dette så det ut til at Tom Kristensen gjorde den ene feilen etter den andre. Mest sannsynlig var både dekk og bremser så slitt at det var veldig lett å misse oppbremsingen og de ekstreme svingene på Norisring. Å kjempe og ikke minst forsvare posisjonen sin over så mange runder tar på både dekk, bremser og ikke minst fører.

Bare fire runder før målgang snurret plutselig bilen til Ralf Schumacher under oppbremsing og det tok ikke mange sekundene før han var ute av bilen. Løpet var derfor over for Ralf Schumacher som hadde klart å kjøre seg opp fra 17. til en utrolig flott niende plass. Det er hans hittil beste løp i DTM, bare synd at han ikke fikk fullført løpet. Under reprisen av hendelsen ser vi at det brenner i bremsene foran på høyre side idet han snurrer av banen. I ettertid har vi fått vite at det var bremsene som takket for seg på hans Mercedes.

Etter en time rundt og rundt på den utrolig krevende Norisring-banen er det helt utrolig at de fire fremste bilene lå tett i tett mot slutten av løpet. Selv om Audi hadde falt litt tilbake fra de ledende Mercedes-bilene i starten, var de utrolig sterke i den siste halvdelen av løpet. Mattias Ekström på tredje ble hardt presset av Timo Scheider som gjerne ville opp på pallen i dag. Mattias Ekström klarte ved gjentatte forsøk av Timo Scheider på å komme seg forbi å holde han bak seg. Men i den siste svingen på den siste runden misset Mattias Ekström nedbremsingen og kjørte bredt i svingen. Timo Scheider fikk derfor den muligheten han hadde håpet på å komme forbi Timo Scheider og opp på tredje plass.

Løpet ble vunnet av Jamie Green foran Bruno Spengler og Timo Scheider. De neste poengplassene gikk til Mattias Ekström, Gary Paffett, Paul di Resta, Bernd Schneider og Tom Kristensen. Susie Stoddart, en av to kvinnelige førere i DTM kjørte inn til en flott 10. plass i dag. Den andre kvinnen i DTM, Kathrine Legge endte på en 15. plass med kun Ralf Schumacher bak seg. Ralf Schumacher måtte bryte så sent i løpet at han hadde fullført nok runder til å bli klassifisert på en 16. plass. Det var kun Christijan Albers og Martin Tomczyk som måtte bryte på Norisring.

Etter løpet ble derimot bilen til Gary Paffett funnet tre kilo for lett (minimumsvekten er 1045 kilo) og diskvalifisert. Gary Paffett har derfor blitt fjernet fra resultatlista og mister selvfølgelig poengene fra Norisring. De åtte førerne som tok poeng i dag ble derfor Jamie Green, Bruno Spengler, Timo Scheider, Mattias Ekström, Paul di Resta, Bernd Schneider, Tom Kristensen og Mathias Lauda.

Timo Scheider leder fortsatt DTM-mesterskapet etter dagens tredjeplass med sine 32 poeng. Jamie Green ligger på andre plass med kun ett poeng mindre enn Timo Scheider. På de neste plassene finner vi Paul di Resta (27 poeng), Mattias Ekstrom (25 poeng), Bruno Spengler (22 poeng), Martin Tomczyk (17 poeng) og Tom Kristensen (14 poeng). I teammesterskapet har Mercedes-Benz Bank AMG Mercedes tatt over ledensen med sine 49 poeng. Audi Sport Team Abt ligger på andre plass med 46 poeng. Neste DTM-løp er på Zandvoort i Nederland den 13. juli.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/06/29/timo-scheider-fortsatt-i-dtm-ledelse-etter-norisring/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.