Litt forsinket, men det ble jul i år også

Jeg kan på ingen måte si at alt gikk etter planen i år. Skinkesteka som skulle være en stor del av julematrestene i år ble ikke stekt på søndag som planlagt, da det ble litt forandring i planene. Søndag ble det en tur opp til foreldrene mine for en liten julegaveåpning med barnebarna, det vil si mine onkelbarn. Siden de skulle være på den andre siden av familien i år, ble det inngått en liten kompromiss. Det var kjempehyggelig og vi fikk en liten dose «jul med barn» også.

Vi var såpass seint hjemme igjen at stekinga av skinkesteka ble utsatt til julaften. Pyntinga av juletreet ble også litt utsatt pga søndagens forandring i planene. Juletreet kom ut av skapet, montert og de 32 juletrelysene ble montert, men noe mer pynt ble ikke hengt opp natt til julaften. Årsaken var rett og slett at det hadde blitt kjøpt inn nye kuler som skulle brukes i år, og alle disse måtte selvfølgelig tråden de skal henges opp med monteres. Det er mildt sagt en tidkrevende jobb når man kommer hjem seint på kvelden.

Derfor ble skinkesteka satt i stekeovnen julaften morgen og deretter var det i gang å «knyte kuler». Dette mens man så på tradisjonelle tegnefilmer på tv. Vanligvis er det bare å sette på juletrelysene som jeg har ansvaret for, men pga det litt trange tidsskjemaet måtte jeg trå til og hente opp litt kuler også, ellers hadde vi nok ikke blitt ferdig i tide. I mellomtiden var nemlig skinkesteka ferdig og måtte få litt oppmerksomhet. Siden vi var bedt bort på julaften skulle bare skinkesteka stekes og kjøles ned før den skulle inn i kjøleskapet. Dette for å få deilig julematrester i romjula! 🙂

Juletreet var nok ikke ferdig før kl 16, og da var det ikke mer enn tiden og veien for å gjøre seg klar til jul og komme seg avgårde. Vi klarte å komme litt forsinka opp til foreldrene mine, men det var de forberedt på, siden jeg hadde presisert at vi skulle komme kl 17, pluss/minus 15 minutter. Jeg bommet riktignok på dette med 5 minutter, men det var nok ikke noe problem. Mamma hadde vært på jobb julaften og middagen ble derfor påbegynt forholdsvis seint til julaften å være. I tillegg viste det seg at pinnekjøttet trengte litt lengre tid på å slippe beinet.

Men siden det ikke var noen barn tilstede denne kvelden, gikk det veldig bra. Ellers hadde de nok blitt rimelig utålmodige etterhvert, i påvente av å åpne sine julegaver. Men uten å nevne navn, så var det nok en som begynte å bli litt utålmodig her også! 😉 Vi har aldri hatt noen tradisjon med å spise pinnekjøtt i jula hjemme hos oss, enten hos foreldrene mine eller hos meg, og det er såvidt jeg har fått med meg, først de siste årene at foreldrene mine har begynt å spise litt pinnekjøtt. Det er ikke mange årene tilbake siden jeg spiste pinnekjøtt for første gang heller. Det var 2. juledag hos ett vennepar i Halden.

Men det var første gang jeg skulle spise pinnekjøtt på selveste julaften. Dagen før hadde jeg forhørt meg om hva vi skulle få til dessert, og ble beroliget med at det var tradisjonell riskrem. Hadde det vært noe annet, hadde det vært fare for at jeg tok med meg min egen dessert! Pinnekjøttet var utrolig godt, det er nemlig ett par brølere man kan gå på nå det gjelder pinnekjøtt. Hvis man ikke vanner ut kjøttet godt nok på forhånd blir kjøttet veldig salt og hvis man ikke lar pinnekjøttet trekke lenge nok til at det løsner fra beinet, blir kjøttet seigt i tillegg. Men dette kjøttet var utrolig godt! Ved siden av var det hjemmelaget kålrabistappe, vossakorv, poteter og sky. En siste ting man må være obs på når man spiser pinnekjøtt, er å sørge for å få bort det kjøttet som eventuelt har satt seg fast imellom tennene dine! Den første gangen jeg spiste pinnekjøtt, tenkte jeg ikke på dette, og jeg skal love dere at jeg hadde vondt i tennene dagen etterpå!

Gode og mette bar det over i sofaen en stund før «julenissen» begynte å dele ut julegaver. For ordens skyld, det ble ikke brukt noen julenissekostyme! For min del fikk jeg en real bunke med dvd-filmer og dvd-bokser av min kjære og vår pusekatt Tom! I tillegg fikk jeg gavekort på Dressmann, Platekompaniet og penger. Skal derfor på salg over jula! Jeg vil benytte anledningen til å takke for gavene jeg fikk og håper samtidig at alle ble fornøyd med de gavene de fikk! Resten av kvelden satt vi og koste oss med godteri, noe godt å drikke og ikke minst hyggelig samvær! Klokka var nok midt på natta før man kom seg hjemover. Det tok ikke lang tid før det bar rett i seng. I dag er det en av mine onkelbarn som fyller år, så da skal vi opp til foreldrene mine igjen! 🙂

EDIT kl 23:59: Jeg har i kveld fått nye opplysninger av mamma. I går trodde jeg at jeg bare hadde sist pinnekjøtt to ganger tidligere, men ble fortalt at jeg også hadde spist pinnekjøtt hos foreldrene mine en gang tidligere. I dette innlegget skrev jeg at jeg aldri hadde spist pinnekjøtt på julaften før, men det viser seg nå å ikke være tilfelle. Jeg spiste nemlig pinnekjøtt hos foreldrene mine for 2 år siden. Så da skulle alt medføre riktighet! 😉

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/12/25/litt-forsinket-men-det-ble-jul-i-ar-ogsa/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.