Nikon D40x med 10,2 megapixler

Ingen fersk nyhet lengre, siden akam.no skrev om dette den 6. mars, men jeg har allikevel lyst til å skrive noen ord om dette. Nikon D40 ble lansert i midten av november med den velkjente og etterhvert skamroste 6 megapixel bildebrikka. Denne bildebrikka ble brukt for første gang i ett Nikon-kamera i Nikon D100 og har vært en gjenganger i D70, D70S, D50 og nå også D40. Men for Ola Nordmann eller Ola Dunk om du vil, er 6 megapixler ikke godt nok. For Ola Dunk er antall megapixler ett kvalitetsstempel i seg selv. Det vil si at ett kamera med 10,2 megapixler er automatisk bedre enn ett kamera med bare 6 megapixler. Om det er slik i virkeligheten? Nei, selvfølgelig er det ikke det. Hvorfor ikke? Fordi jo flere megapixler ett kamera har, jo bedre håndtering av støy må dette kameraet ha.

Her ser vi også en veldig sto forskjell fra Nikon D70S til Nikon D50. Nikon D50 er utrolig mye bedre på høyere ISO enn det Nikon D70S er. Når Nikon D40 ble lansert var signalbehandlingen og støybehandlingen ytterligere forbedret og dette kameraet har blitt skamrost verden over. I tillegg til at det leverer ypperlige bilder fra en bildebrikke på 6 megapixler, har dette kameraet også en pris som de aller fleste kan tåle. Nikon D40 med 18-55mm koster 4.988,- kroner hos mpx.no. Derfor syntes jeg det både var overraskende og kanskje også litt skuffende at Nikon ga etter for fristelsen å gi Nikon D40 en 10,2 megapixel bildebrikke. Men jeg har på ingen måte noen problemer med å forstå det. Fremfor å tape potensielle kunnskapsløse kunder fordi konkurrentene har flere megapixler i sine kameraer, velger de å gi Nikon D40 en «søstermodell» med navn Nikon D40x.

Nikon D40x har fått en bildebrikke på 10,2 megapixler og koster 7.389,- kroner hos mpx.no med samme 18-55mm objektiv. Det vil si at du betaler 2.500 kroner ekstra for de ekstra megapixlene og ett par andre småendringer. Disse endringene er at Nikon D40x kan ta 3 bilder i sekundet mot 2,5 bilder i sekundet med Nikon D40 og utvidet ISO-område. Nikon D40 har ISO 200-1600, mens Nikon D40x har ISO 100-3200. Med dette får Nikon i pose og sekk, de selger Nikon D40 til de nybegynnerne som ikke lar seg blende av antall megapixler, og de selger Nikon D40x til de nybegynnerne som tror at høyest antall megapixler er alfa omega. Forløpig har jeg ikke sett noen sammenligningstester av Nikon D40 og D40x, men det blir spennende å se om det er en forskjell som forsvarer prisforskjellen på 2.500 kroner! Nikon lanserer forøvrig i disse dager en utgave av Nikon D40x for venstrehendte. Kameraet er identisk med Nikon D40x, men grepet på den andre siden. Dette kameraet vil få navnet Nikon D40x L. Mer om dette på akam.no!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/04/01/nikon-d40x-med-102-megapixler/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.