TEST: Alfa Romeo 147 1.6 T.Spark

Hvorfor selges det egentlig så få Alfa Romeo i Norge? Etter å ha testet Alfa Romeo’s miste 147 1.6 T.Spark i helgen, kan ikke jeg fatte det i hvertfall. Alfa Romeo dumpet prisene sine 1. juli pga den sterke norske krona, så prisen kan ikke ha noe med saken å gjøre. Selv på den billigste Alfa Romeo 147 ble prisen senket med 17.000 kroner. Det er ganske mye på en bil i den prisklassen. Du kan dermed få deg en liten bil i Golf/A3-klassen fullspekket med utstyr og med masse sportslige egenskaper for 236.400 kroner!

Da har bilen en 1.6 liter motor med 105 hestekrefter. Hvis man velger å gå for 1.6 literen med 120 hestekrefter koster bilen 256.400 kroner, men da er også antispinn inkludert i prisen. De ekstra 15 hestekreftene skyldes variable ventiltider samt annen motorstyring/chip. Hva kan man da vente seg av standardutstyr på en slik bil?

På 147 er følgende standardutstyr: Fjernstyrt sentrallås med foldenøkkel, utvendig dørhåndtak i aluminium, el. oppvarmede speil, el. oppvarmede spylerdyser, el. vinduer foran (og bak på 5 dørs), startsperre, helautomatisk to-sone klimaanlegg, sportsratt og girkule i skinn, korsryggstøtte i førersetet, cruise control, antispinn (på 120 hk), armlene foran og bak, utstigningslys på dørene foran, abs-bremser, 6 kollisjonsputer, 3 stk 3-punkts sikkerhetsseler bak, tåkelys foran, rds-radio og cd-spiller med 8 høyttalere.

Det man kan få som ekstrautstyr er 5 dører (7.000 kroner), skinninteriør (9.900 kroner), metallic-lakk (4.900 kroner) og bose stereoanlegg og rattstyrt radio (11.800 kroner).

Bilen jeg har testet i helgen er en Alfa Romeo 147 1.6 T.Spark 120 hk med bose som ekstrautstyr. Den var også utstyrt med 17-toms felger og 215/45-17 dekk som gjorde at bilen fikk den rette look’en. Alle forbinder Alfa Romeo med sport, så da burde man også utstyre sin Alfa med felger og dekk som står i stil til dette ryktet! Alfa er kjent for å ha sportslige egenskaper, og det har også 147. Men den har også veldig gode komfort-egenskaper. Så uansett om du skal kjøre komfortabelt fra A til B eller om du skal kjøre litt aktivt på svingete veier innover i skogen, har Alfa Romeo 147 masse å by på!

Bilen ligger som klistret til veien gjennom kurvene og er skikkelig morsom å kjøre. Spesielt når man bruker gasspedalen litt og lar bilen dra seg igjennom terrenget. Siden bilen har en 1.6 liters motor, sier det seg selv at man må bruke bilen på litt turtall for at det skal bli morro, og det blir det definitift etter 3000 omdreininger! Og her er det ingen problemer å dra den helt ut på girene (rødmerkingen begynner på 7.000 omdreininger) ognår man girer til neste gir kjenner du at du blir skikkelig sugd inn i setet i det bilen skyter fart fremover!

De fleste tror kanskje at en 1.6 liter er kjedelige greier i en bil som veier 1.200 kg, men så feil kan man ta. Etter å ha tilbakelagt 62 mil med bilen i helga, har den også utviklet seg til å bli enda friskere og bli enda morsommere å kjøre. Og med antispinn’en utkoblet er det ikke noe problem å få det til å skrike litt i dekkene når man girer fra 1. til 2. gir.

I tillegg til å ha enorme kjøreegenskaper, både komfortable og sportslige, har den masse av det en del andre biler mangler, nemlig design. Er det noen som ikke kjenner igjen en Alfa Romeo? Neppe, og det er ikke så vanskelig å forstå heller. Ingen bil ligner på Alfa Romeo, og alle har det spesielle designet som Alfa Romeo har vært kjent for lenge, og da spesielt fronten og grillen. Grillen på Alfa Romeo 147 stammer helt tilbake til Alfa Romeo 2500 Villa d`Este.

Se ellers på den krommede listen som går inn i blinklyset nede i spoileren fremme, lyktene, det dråpeformede sideblinklyset, dørhåndtakene i aluminium, baklyktene og ikke minst Alfa Romeo’s elegante integrering av dørhåndtaket for bakdørene. På avstand er det ikke lett å se at en 5 dørs Alfa Romeo faktisk er en 5 dørs. Og selv på nært hold er det noen som leter febrilskt etter dørhåndtakene! Men selv om det er mye mer praktisk med 5 dører, har jeg mest forkjærlighet for 3 dører. Uansett så er ikke det noe poeng for meg hvor vanskelig eller lett det er å komme seg inn i baksetet, jeg skal uansett sitte fremme!

Noe du fort kommer til å legge merke til på Alfa Romeo, er at de har logoer på så og si alt i bilen. Bare for sikkerhets skyld, slik at du ikke skulle være uheldig å glemme hva du kjører. Selv på vindusviskeren står det Alfa Romeo, det samme i speedometeret, turtelleren, på brems- og clutch-pedalen, på innstigslista og alle mulig andre steder man vil oppdage etterhvert.

Som nevnt tidligere har Alfa Romeo 147 rød instrumentbelysning, men det er vel kanskje også en selvfølge i sportslig sammenheng? Alfa Romeo 156 har derimot grønn, men det er kanskje ingen dum farge det heller, på tanke på at Ferrari bruker grønn instrumentbelysning? Alle knapper og brytere er også opplyst i samme rødfarge. Det er med andre ord ingen sak i verden å finne frem til de knappene man skal trykke på! Instrumentene i 147 er 3 separate «klokker» som inneholder henholdsvis speedometer, tankmåler, temperaturen på kjølevannet, klokke, dato, utetemperaturmåler, informasjon om åpne dører o.l. og turteller. Disse dype klokkkene avsluttes med en sølvlakkert ring og hver av instrumentene (speedometer, turteller, tankmåler, kjølevann-temperatur) er omgitt av en krommet ring.

Sportsrattet i 147 er ett nytt design som kom når 147 ble lansert (og som 156 får nå i den nye versjonen) med rattstyring av stereoanlegget (bose). Der kan man på venstre side styre volum og mute hvis man ønsker at det skal bli stille fort, og da blir lyden fadet ut, og når man trykker en gang til blir lyden fadet inn. På høyre side skifter du til forrige eller neste spor/sang på cd’en, i tillegg til at man kan velge mellom hvilken lydkilde man skal benytte (radio, cd, cd-skifter hvis man har det). Spesielt de på venstre side er uunnværlig spør du meg!

Midtkonsollen med cd-spilleren/radio og to-sone klimaanlegget har også plass til en egen skuff til mynter/kort og en koppholder. I tillegg til knapper for åpning av bagasjelokket, sentrallås og tåkelys foran og bak. I tillegg til varselblinklysene da selvfølgelig. I tillegg til koppholderen i midtkonsollen finner finner man også en brus/koppholder under armlenet foran.

To-sone klimaanlegg er standard på Alfa 147, og såvidt jeg vet så er det ikke mange, om ingen, som har to-sone klimaanlegg i denne klassen. Klimaanlegget kan stilles fra 16,5 grader og oppover separat på hver side, man kan også velge å kjøre klimaanlegget på «mono» slik at man har samme temperatur på begge sider. For å justere varmen opp eller ned vrir man på ringen rundt klimaanlegget. Det samme gjelder hvis man ønsker å overstyre styrken på vifta.

Alfa 147 har også automatisk resirkulering av luften i kupèen hvis luften utenfor er for dårlig. Da indikerer klimanlegget dette på venstre side av den høyre delen av klimaanlegget. Denne slås spesielt inn hvis man ligger bak en bil i køkjøring, om bilen foran har dårlig eksos og hvis man stopper opp og står på tomgang.

Iløpet av de 62 milene jeg har hatt bak rattet på 147’en i helgen, har jeg ikke lagt merke til en eneste vond lukt/odør utenifra, takket være den automatiske resirkuleringen!

For å unngå at det blir for trangt i midtkonsollen har Alfa like greit plassert luftdysene som er midt i bilen oppå dashbordet. Og både denne, luftdysene på hver side fremme og bak og dårhåndtakene er i en veldig behagelig materiale som er godt og behagelig å holde i/ta på. Det kan på en måte virke litt «tråkt» slik at man ikke skal «gli» på overflaten. Luftdysene fremme til høyre og venstre (og bak) har et design som man kjenner igjen fra Audi TT, som på ingen måte er noe dårlig tegn, for dette designet er rett og slett lekkert.

Testbilen var utstyrt med bose-anlegg (11.800 kroner) som betyr 8 høyttalere (2 i hver dør) og en subwoofer bak i bagasjerommet. Dette er definiftift det råeste og beste originalmonterte anlegget jeg har hørt i en bil noen gang. Dette er på ingen måte ett «råne-anlegg» som bare er «dunk dunk» utenfra, men derimot byr på en veldig bra lydopplevese inni bilen. Og takket være subwooferen til bose-anlegget blir også de laveste frekvensene gjengitt, i hele bilen om du vil. Det er også mulighet for å ettermontere en cd-veksler.

Og i likhet med bilen i seg selv, har også setene foran sportslig utførelse med store sidevanger/sidestøtte, både på sitteputen og ryggen. Men i motsetning til en del andre sporstsseter er disse i tillegg myke og komfortable. De fleste forbinder kanskje myke og gode seter med slitsomme over lange strekninger, men med Alfa Romeos sidevanger er de en drøm å sitte i, uansett om man kjører komfortabelt eller ønsker å kjøre sportslig gjennom kurvete veier. Nakkestøttene er også komfortable, men jeg kunne ønske meg at det var mulig å vippe dem fremover.

Setene er høydejusterbare, slik at man kan finne en sittestilling som passer hver enkelt. For de som ikke er så høye er det bedre å sitte litt høyere i bilen, mens de som er over 1.85 vil føle seg mer hjemme «helt nede». Førersetet har også justerbar korsryggstøtte.

Alfa 147 med 5 dører har el. vinduer både fremme og bak, og betjeningen av vinduene bak skjer med de samme bryterne som vinduene fremme på førerplass. For å skifte mellom foran og bak, trykker man på knappen «rear» bak knappene for vinduene. Ved siden av «rear» har man også mulighet til å hindre baksete-passasjerene med å leke med vinduene med å trykke inn «lock». Justeringen av de el. justerbare speilene er plassert på det samme panelet.

Når man for første gang setter seg bak rattet på en Alfa Romeo vil man kanskje synes det er litt uvant med såpass direkte styring som man har i en Alfa Romeo, men dette lærer du deg fort å elske og vil komme til å savne om du skifter bil. Bremsene er også i særklasse. Jeg har aldri opplevd så effektive og kjappe bremser standardmontert på en bil noen gang. Jeg skal love deg at passasjerene «henger i stroppen» hvis de ikke er forberedt på en full brems! Veldig bra bremser i kombinasjon med Alfa sine sportslige egenskaper i denne bilen gjør at du har lyst til å kjøre aktivt/sportslig hele tiden!

Testbilen var i tillegg ustyrt med 215/45-17 dekk på 17-tommere, og de forsterket de sportslige egenskapene enda mer, både fordi de er bredere og at lavprofildekkene er mer presise i kurver. (Vanlige dekkdimensjoner kan oppleves vinglete i krappe kurver, og i ekstreme tilfeller kan man ha følelsen av at man vrenger dekket av felgen)

Er det noe Alfa Romeo er eksepsjonelt flinke til, så er det å designe vakre motorer, og da spesielt V6-motorene. Her er det ingen plastdeksler som dekker til noe som helst. Her er det krommede rør og ekte motor for alle penga! Og selv i de minste motorene deres (1.6 og 1.8) har dekselet samme design som deres større motorer! Har man en Alfa Romeo med V6-motor kunne man kanskje tenke seg at panseret hadde ett vindu slik at også andre kunne nyte synet av V6’eren? Panseret på Alfa Romeo 147 har selvfølgelig (2) gassfjærer som holder panseret oppe når man beundrer motorrommet!

Kombinasjonen av designet på Alfa 147 og dekkdimensjonen gjør også at den tiltrekker seg rimelig mye oppmerksomhet uansett hvor man kjører. F.eks i Fredrikstad sentrum søndag kveld, var det rimelig mange som fulgte den italienske skjønnheten med argusøyne. En annen ting som er utrolig morsomt med å kjøre Alfa Romeo… i tillegg til at det ikke går 13 av dem på dusinet, er at Alfa Romeo-eiere hilser på hverandre! Så iløpet av helgen har jeg prøvd så godt jeg kan å hilse på de Alfa Romeoene jeg traff. Skikkelig kult spør du meg, tror neppe eiere av Toyota Corolla eller Audi A8 for den saks skyld, hilser på hverandre!

Da jeg gikk forbi en norsk-registrert Alfa Romeo 156 i Strømstad, og sa at de hadde en fin bil… var tilsvaret automatisk: Kjører du Alfa Romeo du også? Dermed var en samtale i gang om Alfa Romeo og om 147 spesielt som var det jeg kjørte i helgen. Litt om prisene også, for jeg tror ikke det er så veldig mange som har fått med seg hva Alfa Romeo 147 egentlig koster. Den er så absolutt konkurransedyktig med f.eks Audi A3. De begynner på den samme prisen begge to, men 147’en har et mye høyere utstyrsnivå enn A3’en. A3’en har ikke 3-eket sportsratt, ratt og girspakkule i skinn, to-sone klimaanlegg (bare en sone), tåkelys foran, cruise control, belyste makeup-speil osv.

Hvorfor selger da ikke Alfa Romeo mer enn de gjør? Er det fordi evig eies bare et dårlig rykte, eller er det noe annet? Er designet for spesielt for den allmenne mann i gata? Jeg for min den har fallt pladask for designet og bilen! Jeg har også tatt en liten svingom i nåværende Alfa Romeo 156, men den syntes jeg hadde litt kjedelig interiør i forhold til 147’en. Men da er det jo gledelig å vite at nye 156 også får det samme interiøret som 147’en har. Men 156’en beholder luftdysene sine. Når vi først er i gang med 156, den koster 251.400 kroner for en 1.6 T.Spark 120 hk. Den er med andre ord 5.000 kroner billigere enn 147 med samme motor. Så uansett om du ønsker en liten hatckback eller om du ønsker en sedan, koster det nogenlunde det samme.

Men ingenting er selvfølgelig perfekt, selv om de småtingene jeg har avdekket er bagatellmessige. Men de kan være irriterende innimellom. Sånn som f.eks plasseringen av bryteren for setevarmerne. Den er plassert på venstre side av førersetet og er litt kronglete å komme til. Og ikke noe mindre kronglete å se om er slått på eller ikke. Setevarmeren har ikke flere trinn, men er en av/på-bryter. Jeg har ikke opplevd det, men en passasjer var uheldig og slå på setevarmerne ved innstigning noen ganger i helgen, og siden setene blir såpass fort varme, får man følelsen av at man blir grillet iløpet av no time.

Jeg går ut ifra at dette ikke er noe tema i Italia, derfor har vel bryteren havnet der den har havnet. Hvorfor kunne man ikke heller hatt en bryter sammen med bryteren for tåkelys foran og bak og åpning av bakluken?

Bilen var forøvrig tom for spylervæske når jeg fikk den utlevert, og jeg var derfor på utkikk etter hvor man fyller på spylervæske. Og det var rett og slett ingen lett sak. Hvor er påfyllingen av spylervæsken? Joda, jeg fant den til slutt, men den var rett og slett latterlig mikroskopisk. Hvordan skal man klare å fylle på spylervæske på et hull som er på størrelse med et kronestykke? Hvorfor har man laget det så lite? Gunnar Hattrem hos Motor Forum i Fredrikstad hadde derimot en forklaring på dette; Slik er det på alle italienske biler, og når man kjøper spylervæske i Italia, er disse kannene utstyrt med med en tut som passer perfekt på bilen.

Men slike spylervæsketanker har man jo ikke i Norge, og det er jo litt drøyt å kjøre til Italia for å fylle på spylervæske, derfor er det nok en løsning å ha en trakt liggende i bilen.

Bensinlokket låses sammen med sentrallåsen, og hvorfor har man da ett låsbart bensinlokk innenfor der igjen? Ekstra sikkerhet, men ekstra klønete også, da man måtte ha nøkkene i låsen på tanklokket idet man vrir rundt for å få av lokket. Det samme når lokket skulle skrus på igjen.

Alle disse tingene er som sagt bare bagatellmessige ting, men det er greit å få avdekket dem slik at man er klar over hva som er irriterende. Man får også samtidig avdekket at det er ingen store irritasjonsmomenter med Alfa Romeo 147.

Avslutningsvis vil jeg si at du trenger ikke å være entusiast for å kjøre Alfa Romeo, det er noe du blir!

Testbilen er forøvrig utlånt av Motor Forum Fredrikstad. Ring dem på 69328000 for å prøvekjøre Alfa Romeo! Advarsel: Så fort du har kjørt deg en tur i en Alfa Romeo er du solgt!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2002/09/03/test-alfa-romeo-147-1-6-t-spark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.