Masnedø fort i Danmark

Etter noen dager rundt i København var det igjen dags for biltur igjen. Denne gangen gikk turen til Masnedø fort som ligger på øya Masnedø mellom Sjælland og Falster. Masnedø fort ble påbegynt i 1912 og ved første verdenskrigs utbrudd i 1914 hadde man støpt fortets kasematter og gravd ut en del av fortets anlegg, men skytset manglet. Tyskerne angrep Masnedø fort med fallskjermtropper når Danmark ble okkupert den 9. april 1940. Fortet var bare bevoktet av tre soldater på det tidspunktet, og det ble ingen kamphandlinger. I 1952 ble fortet degradert til minedepot og ble helt avviklet som militært anlegg i 1973. I dag er fortet offentlig tilgjengelig og har siden 1997 blitt brukt til kunstutstillinger og siden 2000 til garagerockfestivalen Gutter Island over to dager i august.

Det er nettopp via disse kunstutstillingene man har mulighet til å se hvordan Masnedø fort ser ut inne. Men der må jeg si at jeg hadde litt uflaks. Jeg tok turen ned til Masnedø fort på en mandag, og mandag var selvfølgelig den eneste dagen i løpet av hele uka hvor kunstutstillingene er stengt. Men jeg hadde uansett en veldig fin tur til Masnedø fort. Det er et veldig fint fort fra rett før første verdenskrig som fortsatt er i veldig god stand. I tillegg er det veldig fin utsikt fra Masnedø som ligger mellom Sjælland og Falster. Man ser også Storstrømsbroen som ble åpnet i 1937. En buebro med 2 felter for bil og 1 jernbanespor. Frem til åpningen av Farøbroen i 1985, var dette en del av hovedveien mellom København og Gedser.

Masnedø fort var bestykket med 2 stk 15 cm stålkanoner M/1818, 4 stk 12 cm hurtigskytende stålkanoner M/1912, 2 stk 12 cm hurtigskytende stålhaubitzer M/1914, 4 stk 37 mm revolverkanoner M/1880, 12 stk 8 mm rekylgeværer M/1903, 1 stk 150 cm og 2 stk 90 cm lyskastere og tre avstandsmålere. Det er masse informasjon om Masnedø fort og ikke minst den tyske okkupasjonen av Danmark 1940-45 på hjemmesiden til Masnedø fort! De to 15 cm stålkanonene M/1818 stod i øvre etasje mot syd i hvert sitt skyteskår. De fire 12 cm hurtigskytende stålkanonene M/1912 stod i hver sin stilling i forkant av hovedbygningen, to på hver sin side av kommandoplass og ildledningssentral. Betongbunkerne som ligger på hver side av kommandoplassen og ildledningssentralen er nordre og søndre ammunisjonslager.

Bunkeren helt syd (etter den sydlige ammunisjonslageret) var til 150 cm lyskasteren som kunne heises opp og ned. I tillegg til Masnedø fort som ble påbegynt i 1912, finner man faktisk også rester etter den kalde krigen på fortet. Foran på høyre og venstre side for kasemattene på fortet finner man nemlig to luftvernstillinger for 20 mm luftvernkanoner som ble bygget i 1946. Begge luftvernstillingene er ihvertfall merket med 1946 i betongen. Etter å ha studert satellittbilder på google maps, ser det ut til at det er en tredje luftvernstilling i det østlige hjørnet av Masnedø fort. Hele fortet har en trekantform, og disse luftvernstillingene ligger mer eller mindre i hvert sitt hjørne.

                                                                                                                                                                     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/09/16/masnedo-fort-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.