Ny tur til Folehavna fort

Sist helg var jeg faktisk på tur til Sandefjord to ganger. På lørdag en tur/retur med Strømstad-Sandefjord med jobben og på søndag en tur med bilen for å besøke Folehavna fort på Vesterøya utenfor Sandefjord på nytt. Det er et fort jeg har hatt lyst til å besøke på nytt og det stod mellom Folehavna fort og Tangen fort sist helg, da ble det Tangen fort. Jeg var tidlig oppe på søndag og var med 10.30 ferga fra Moss og over til Horten. Det var viktig å rekke riktig ferge på søndag, for det var 45 minutter mellom hver ferge på morgen/formiddagen. Noe av det jeg husket godt fra forrige tur, så var det at det var ganske langt å gå fra parkeringsplassen og ut til Folehavna fort. Men det får man bare ta som lett i treninga. Men før jeg kom helt ut til Vesterøya i Sandefjord, tok jeg turen innom en Shell bensinstasjon for å kjøpe litt å spise og noe å drikke til turen.

Sist jeg var på Folehavna fort syntes jeg det var så fryktelig langt å gå. Det var riktignok lengre enn hva man som regel er vant til ut til kystfortene, men etter å ha sjekket på google maps, er det ikke mer enn 1,5 kilometer ut fra parkeringsplassen. Og det er jo tross alt ikke så langt. Etter 4.200 skritt på båtturen på lørdag var jeg klar med skrittelleren igjen for å ta turen helt syd på Vesterøya i Sandefjord. Det plasket ned på lørdagen, men det var meldt bra vær på søndag. Selv om det regnet litt hjemme på morgenkvisten og når jeg dro hjemmefra. For å være på den sikre siden tok jeg på en softshelljakke for å sikre meg mot eventuell vind. Det skulle riktignok ikke blåse så mye, men jeg husker hvordan det blåste sist jeg var på Folehavna fort. Heldigvis ga det seg fort. Denne flotte søndagen i vårsola blåste det litt, men ikke noe som var plagsomt. Og nettopp fordi sola var fremme, varmet det godt, selv om grunntemperaturen ikke var så veldig høy.

Det første man møter på vei ut mot Folehavna fort er der gjerdet og porten inn til fortet stod, der ser man bare betongen til høyre på fjellet inn mot fortet. Deretter kommer den ene stillingen etter den andre. Først ut en tidligere åpen tysk kanonstilling for belgiske 12 cm K370 kanoner. Folehavna fort var utstyrt med fire slike kanoner og dette er stillingen for kanon 4. Men tre av disse kanonene ble i 1957 erstattet av eks-tyske 10,5 cm SKC/32 kanoner i paddeskjold bygget inne i den gamle åpne kanonstillingen. Det var kanon 1, 3 og 4 i åpne stillinger som ble erstattet og bygget om til kanoner i paddeskjold. Den åpne stillingen for kanon 2 ble dermed stående tom.

Her er teksten fra informasjonsskiltet til Folehavna fort:

Folehavna kystfort – et historisk område

Området ble beslaglagt av okkupasjonsmakten mai 1941. Fortet ble av okkupasjonsmakten kalt Vesterøen HKB 5/980 (Heeres-Kusten-Batterie). Anlegget besto ved krigens slutt av fire 12 cm feltkanoner med skuddvidde på 15.000 meter, flere luftvern- og panservernkanoner, flere tunneler i fjellet, ammunisjonsbunkere, forlegningsbrakker, løpegraver, lyskastere, brystvern og minefelt. Fortet skal aldri ha vært i direkte kamp, men deltok ved flere anledninger i beskytning av allierte fly. Etter krigen ble det meste av anlegget tatt over av Kystartilleriet. I 1957 ble Folehavna kystfort modernisert, og hovedskytset byttet ut med tre 10,5 cm kanoner. Den militære aktiviteten ved anlegget ble lagt ned i 1993, og i 1995 ble anlegget ryddet og overført til grunneier.

Helt korrekt så het fortet HKB 5/980 Vesteröen. For mer informasjon, ta en titt på min forrige tur til Folehavna fort.

I tillegg til at tre av fire åpne kanonstillinger ble bygget om med 10,5 cm SKC/32 kanoner i paddeskjold, ble også flere av stillingene for nærforsvar bygget om til bunker for lyskaster. Det er tre av disse på Folehavna fort. Det er ihvertfall så mange som jeg har funnet. Må også si at disse stillingene for nærforsvar er ekstremt forsegggjorte på Folehavna fort! Og man finner disse overalt rundt på Folehavna fort, da primært i ytterkant av fortet. En av disse hadde jeg også gått glipp av på min første runde på Folehavna fort. Det unike med denne var at senter av stillingen var helt rund, det er det ingen av dem andre som er. Igjen med forbehold om de jeg faktisk har sett selv. For det er garantert en del som jeg ikke har sett på disse to turene jeg har vært på Folehavna fort! Noe jeg droppet helt å ta bilder av denne gangen, var alle de grunnmurene man finner rundt på området etter alle de bygningene som en gang stod på fortet.

Noe annet jeg også fant på på vei tilbake som jeg ikke la merke til første gangen jeg var på Folehavna fort, var at det er en slik stilling på toppen av «betongen» rett innenfor der gjerdet og porten er når man ankommer Folehavna fort. Jeg la ikke merke til det første gang jeg var på Folehavna fort for to år siden, og jeg la heller ikke merke til det når jeg ankom fortet på søndag. Det var først når jeg gikk tilbake til «inngangen» for å ta bilder av denne at jeg la merke til at det var litt mer enn bare stein og betong der. Så da måtte jeg selvfølgelig ta turen opp på fjellet for å ta bilder av denne stillingen! Det er utrolig gøy når man finner noe ekstra, slik at det ikke bare blir de samme tingene jeg tar nye bilder av. Men det var en ting jeg forsåvidt så på bilder etter at jeg var på Folehavna sist, men hadde glemt i mellomtiden, det er tross alt to år siden. Og det var en Flak-stilling som ligger oppe bak det gule huset på fjellet der. Det var overhodet ikke i mine tanker når jeg var på Folehavna fort på søndag. Det betyr jo bare at jeg må tilbake til Folehavna fort ved en senere anledning for å ta bilder av dette også!

Det er forøvrig veldig synd at hele kommandobunkeren har blitt jevnet med jorden på Folehavna fort. Den er inntegnet på kartet anno 1961, men det er ikke stort man ser av denne i dag. Ihvertfall ikke det som en gang var over bakkenivå. Det er utrolig mye å se på hvis man tar en tur ut til Folehavna fort på Vesterøya i Sandefjord, men det er dessverre ganske mye som har blitt fjernet og jevnet med jorden også. Men er heldigvis ikke like rasert som Rakke fort har blitt. Rakke for har blitt så grundig rasert og ødelagt at det ikke en gang er verdt å ta en ny tur dit. Det sier litt.

Turen til Folehavna fort var ikke en like stor «skuffelse» denne gangen som sist. Da hadde jeg sett på mange bilder av hvordan fortet så ut frem til det ble nedlagt i 1993 og før gravemaskinene, sikringen og ryddingen hadde blitt satt i gang. Jeg en veldig fin tur på Folehavna fort på søndag, det ble tilsammen 8.238 skritt på denne turen. I likhet med sist var det også ved noen anledninger jeg måtte bruke litt tid før jeg fikk tatt de bildene jeg ville ha. Det er nesten litt snodig hvordan folk «valser inn» når jeg står og tar bilder. Hadde de bare ventet noen få sekunder til, så hadde jeg vært ferdig. Så da bli det til at man enten må vente til de går videre, eller rett og slett bare komme tilbake litt senere. Denne gangen valgte jeg å vente hver gang, for å slippe så mange «hopp» frem og tilbake i bildene mine. Det er ikke noen tvil om at Folehavna fort og sikkert hele Vesterøya er et veldig populært turområde i Sandefjord!

Jeg hadde et par ting til på blokka hvis jeg hadde tid og lyst, men etter tre timer på Folehavna fort var jeg mer sugen på å komme meg hjem og roe ned før hverdagen brått var der igjen.

Mer om Folehavna fort:

Folehavna fort (23.05.14)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/05/03/ny-tur-til-folehavna-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.