Blomsterparade og karneval i Nice

I går ble mildt sagt en lang dag, men vi opplevde og så veldig mye i går, det tyder også antall bilder jeg hadde med meg hjem i går på. Jeg byttet bildebrikke underveis for ikke å måtte stå i folkemengden midt under karnevalet å måtte gjøre det. Det vil mildt sagt ta litt tid å jobbe seg igjennom 733 bilder. Jeg tok en kjapp titt i natt når vi kom hjem, og det så ut til å være mange bra bilder! Jeg var litt spent på hvordan det ville bli under karnevalet i mørket, men det ser også ut til å ha gått veldig bra! Jeg vil helst ikke bruke blitz på bildene, så da er man avhengig av at karnevalet er litt opplyst. Forrige gang jeg så karnevalet her i Nice var for 14 år siden i 1996, men da så vi karnevalet i dagslys. Vi hadde kjøpt plasser til tribunen, men for å få tatt noen bra bilder endte jeg opp med å gå rundt nede på «bakkenivå». Vi valgte derfor i år å droppe tribunen og prøve å finne oss en bra plass.

Dagen startet vel rett før kl 10 i går, med den obligatoriske «skrubben» og frokosten før vi dro avgårde inn mot Nice. Etter trafikken å dømme var vi litt i seneste laget, det ble en del køkjøring inn mot byen, nede på Boulevard de Anglais stod det turbusser på rekke og rad, noe som tyder på at det er veldig mange på tur utenbys fra som skulle se blomsterparaden og karnevalet i mørket! Boulevard de Anglais var sperret av etter et stykke, så alle ble loset inn i sentrum av Nice. Vi kjørte et stykke unna og parkerte i et parkeringshus ved jernbanen. Det blir da et lite stykke å gå til og fra Place Massena hvor karnevalet kom til å være. Jeg var på Place Massena også i 1996, men karnevalet har vært borte fra Place Massena i mange år når de har bygd om hele plassen. Arbeidene ble også noe fryktelig forsinket fordi de fant fornminner når de begynte å grave i nabolaget.

Mamma og pappa har sett karnevalet på alternative plasser i mellomtiden, men jeg er ikke sikker på hvor det da har vært, men det har sikkert ikke vært veldig langt unna. Jeg tok forresten et bilde av bilen, bilskiltet og vi noterte nummeret på plassen vår i parkeringshuset for å være sikker. Plass 68 på plan 3, så vi ikke skulle måtte lete oss ihjel etter bilen når vi kom tilbake for å finne den. Det ble et lite stykke å gå ned til Place Massena fra jernbanen, men det kan nok være lurt når den enorme folkemengden fra karnevalet skal ut av byen å gå litt lengre til parkeringen og unngå bilkaoset.

På Place Massena var tribunene på plass (karnevalet varer fra 12. til 28. februar) og det gikk bilder fra karnevalet tidligere i uka og musikken jallet utover plassen. Typiske sambarytmer og annen populærmusikk nå for tiden. Jeg tok noen bilder av plassen «nesten tom» og to av de enorme figurene som skal være med i karnevalet på kvelden. De stod parkert på hver side av storskjermen på Place Massena. Vi trodde at blomsterparaden skulle gå den samme ruta som karnevalet, men det var skremmende lite folk på Place Massena, men det strømmet masse folk i retning vannet. Det var derfor ikke annet å gjøre enn å følge folkemengden.

Blomsterparaden viste seg å gå frem og tilbake nede ved vannet og var selvfølgelig inngjerdet med de «blå gjerdene» som det bare er mulig å se igjennom i skjøtene og hvis man klarer å komme seg opp på en søppelbøtte eller andre ting man kan stå på for å se over gjerdet. Vi var litt sent ute for paraden var i gang allerede, så vi prøvde å gjøre det beste ut av det ved å se over gjerdene. Jeg for min del hadde ingen problemer med det, jeg stod litt på tærne og tittet over gjerdet. Når jeg skulle ta bilder var det bare å holde kameraet over gjerdet og se på LCD-skjermen for å ta bilder! Hvis jeg skulle brukt søkeren på kameraet hadde jeg dog hatt store problemer. Det ville vært nærmest håpløst. Det var mange foreldre som hadde barna sine på skuldrene slik at de kunne få sett blomsterparaden.

Under blomsterparaden kom også Corsica-ferja inn til Nice, som jeg selvfølgelig også måtte ta noen bilder av! Jeg synes det er litt gøy å ta bilder av båter, fly, busser, politibiler, trikker og slikt når jeg er på tur. Det er interessant å se hvordan den offentlige kommunikasjonen/transporten ser ut og fungerer på andre steder. I tillegg tar jeg bilder av litt biler, enten fordi de er fete, kule eller rett og slett fordi jeg liker dem! Men det ble dårlig med biler i går. Når vi var i Antibes her om dagen tok jeg også bilde av et Lufthansa-fly på vei inn til flyplassen i Nice, i går var det et fly fra Brussels Airlines. Men selv om jeg har et 28-300 objektiv på mitt Fujilfilm Finepix S6500fd, er flyene på såpass lang avstand at det er mye «luft» rundt flyene på bildene.

Når vi hadde dett store deler av blomsterparaden og hadde fått en del bilder gikk vi til en restaurant ikke langt unna for å få noe å drikke. Vi valgte en Kronenbourg 1664 som faktisk smaker ganske godt i varmen. En tørstedrikk som inneholder 5,5%. Men en halvliter var ganske dyr på de populære stedene her nede skjønner jeg. Vi måtte betale 7 euro, ca 56 norske kroner for en halvliter. Men i en av sidegatene i den gamle bydelen av Nice var det ikke noe problem å få samme øl til halve prisen. Så taktikken er som vanlig å gå i sidegatene for å drikke litt billigere. Men det var utrolig deilig å sitte og slappe av i sola på nevnte restaurant og nyte en halvliter øl. Uavhengig av hva den kostet. Jeg hadde egentlig tenkt å ta en tur innom toalettet før vi dro videre, men det glemte jeg.

Vi gikk så en tur rundt i de trange gatene i den gamle bydelen i Nice. Her var det butikker på rekke og rad. Klær, sko og diverse småting var tydeligvis populære varer. T-trøyer, bagger/vesker og selvfølgelig en rekke barer og steder man kunne få seg en matbit. Under blomsterparaden hadde jeg måttet bytte batterier på kameraet, det vil si at jeg ikke hadde noen «backup» (reservebatterier) under karnevalet. Og jeg ville ikke ta sjansen på å gå tom for strøm og ikke ha ekstra batterier på lur. Jeg gikk derfor innom en bitteliten fotobutikk i gamlebyen og spurte etter batterier. En pakke med 4 stk AA-batterier av et merke jeg ikke haddde hørt om før, men produsert av Samsung, kostet 5,90 euro. Garantert ikke det billigste stedet å kjøpe batterier, men det er jaggu ikke så nøye akkurat nå. Vi gikk forbi flere matvarebutikker etterpå, så jeg kunne nok ha kjøpt batterier der. Men det er ikke så nøye.

Etter turen i gamlebyen gikk vi tilbake til Place Massena for å finne et sted å spise. Målet var en restaurant som heter Lafayette som mamma og pappa har spist på mange ganger tidliger, men der var det jaggu ikke mye liv. Den var rett og slett historie/finito/nedlagt. Det var bare «skrot» igjen inne. Vi måtte derfor finne på noe annet. Det var vel mamma som nevnte at vi måtte komme oss til et spisested i 18-19-tiden for å være sikker på at vi fikk oss plass et sted. Det er rett i forkant av når franskmennene pleier å gå ut for å spise om kvelden. Men det ene stedet etter det andre var stapp fullt allerede, spesielt nærme Place Massena. Men etterhvert som vi gikk lengre og lengre vekk fra Place Massena begynte det å bli ledige plasser.

Et sted som het «Temple Bar» hadde full uteservering men det var ingen som satt inne neda. Vi sjekket menyen for å se hvordan utvalget og prisene var og valgte å gå inn for å sette oss. Første gjøremål var en tur på toalettet som jeg hadde glemt på forrige sted. På vei inn hadde vi også sett at de hadde Guinness her. I tillegg til diverse andre ølmerker som vi ikke hadde vært borti tidligere. Pappa fikk anbefalt et øl som heter Grimbergen, en øl som skulle være noe ala Leffe. Jeg er ikke sikker på hvordan det kom frem, men pappa trodde at det kanskje også kunne være belgisk, i likhet med Leffe. Jeg klarte ikke å lese meg frem til dette på Grimbergen-glassene vi fikk, så pappa spurte bartenderen om ølet kom fra Belgia. Og det svarte han bekreftende på. Grimbergen-ølet var kjempegodt og hadde mye mer smak enn Kronenbourg 1664-ølet vi har drukket litt av ute i Frankrike. Grimbergen er uten tvil en øl jeg kunne tenke meg å få tak i hjemme, men jeg har aldri hørt om ølet før, så sjansene er vel små? Jeg fant ihvertfall ikke noe på vinmonopolet.no og systembolaget.se. Men Leffe er heldigvis tilgjengelig hjemme og i Sverige!

Vi bestilte forskjellig mat alle tre, mamma valgte entrecote, jeg valgte indrefilèt og pappa valgte and. Vi ble spurt om vi ville ha french fries, noe pappa og jeg takket nei til, da ble vi spurt om vi ville ha grønnsaker, og det ville vi. Mamma sa ja til french fries og ble ikke spurt om grønnsaker. Pappa valgte en peppersaus, mens mamma og jeg kunne velge mellom fire forskjellige sauser, men vi forsøkte oss på Roquefort-saus. Vi var litt spent på hvordan den ville smake, men hvis man aldri tar noen sjanser vil man heller aldri oppdage nye og gode smaker! Mens pappa og jeg fikk fløtegratinerte poteter og grønnsaker til kjøttet, fikk mamma bare french fries til kjøttet. Men det var store biter slik man ofte ser på restauranter, istedenfor den tynne (og billigere) varianten man ser på burgersjapper.

Maten smakte helt nydelig, det samme med Roquefort-sausen. Den var ganske mild, så man fikk på ingen måte bakoversveis av den! Kjøttet var medium stekt og potetene og grønnsakene smakte også nydelig! Maten kostet 17,5 euro, Grimbergen-ølet kostet 6,80 for en halvliter og i tillegg valgte mamma og jeg å bestille oss en dessert. Vi ble forklart hva de hadde som desserter muntlig av servitøren, så jeg ante ikke hva det kostet, men shitt au. Vi valgte en Tiramisu-dessert. Jeg har bare smakt tiramisu-is tidligere, så i kake/dessertform var helt nytt for meg. Men det smakte helt nydelig! Det er uten tvil noe jeg kommer til å velge som dessert igjen! Når regnina kom viste det seg at den bare kostet 5 euro, ikke avskrekkende med andre ord. Jeg spiste og koste meg med mat, 2 øl og dessert for 36 euro, omlag 292 norske kroner. Innen vi var ferdig på Temple Bar var stedet smekk fullt, så det var lurt av oss å gå for å spise litt før franskmennene pleier å spise. Vi benyttet selvfølgelig anledningen til å gå ytterligere en tur på do, vi skulle tross alt stå og se på karnevalet rimelig lenge.

Men på vei fra Temple Bar til Place Massena for å komme oss inn på karnevalområdet meldte behovet seg for å komme seg på do igjen. Jeg har ikke opplevd maken noen gang. På leting etter et sted å gå på do begynte behovet å bli rimelig prekært. Vi spurte to franske politimenn hvor vi kunne finne toaletter, men de ante ikke. De var sikkert innleid politi fra et annet distrikt i sammenheng med karnevalet. Det var derfor ikke annet å gjøre enn å ta beina fatt og prøve å finne et sted. Pappa mente at det var et toalett inne i parken ved Place Massena, men vi var usikker på om vi kunne komme inn der. Men etter en del gåing fant vi en McDonalds som vi gikk inn på. Toalettene fant vi i andre etasje, men det var litt kø. Men vi fikk gjort vår fornøden og håpte at det var siste gang for kvelden.

Vi kjøpte billetter for å komme inn på karnevalområdet på Place Massena (det vil si på innsiden av de blå gjerdene) til 10 euro stykket. Billettene til tribunen var faktisk en del billigere enn jeg hadde regnet med. Ifølge den informasjonen vi hadde fått hos turistkontoret i distriktet skulle det koste 29 euro for tribuneplasser og 9 euro for å komme inn på området. Men tribunebillettene kostet 20 euro og 9 euro for å komme inn på området. Men etter å ha titta litt nærmere viste det seg at det var Marineland som kostet 29 euro, ikke karnevalet.  På tanke på ryggen og beina hadde det sikkert vært smart å kjøpt tribunebilletter, men når man skal ta bilder kan man risikere å havne veldig langt oppe/unna. Så vi gikk som nevnt for de «vanlige» billettene til 10 euro.

Vi stelte oss opp helt ytterst på fortauet i svingen inn til Place Massena etter at vi etterhvert forstod at karnevalet kom til å begynne noen få meter fra det punktet. Men etterhvert som karnevalet begynte å stille seg opp, de blant annet fikk rygget ut de to store figurene (som står på en «lastebilplattform» av noe slag) som stod parkert på hver sin side av storskjermen, og resten fikk kommet seg på plass, viste det seg at karnevalet ville starte rett ved der vi stod. Tidligere har pappa snakket om at de har måttet vente en time før karnevalet kom dit de stod, så dette var jo helt genialt! Vi hadde fått oss glimrende plasser, vært tidlig ute og gjort alt riktig. Men, det var ikke dermed sagt at vi stod i første rekke når karnevalet gikk sin gang.

Det dukket etterhvet først opp noen barn som stod foran oss, det var ikke noe problem, men etterhvert dukket det opp den ene etter den andre voksne personen som gjorde det mer kronglete å få tatt bildene. Hva er det med frekkheten til folk? Her har vi altså vært tidlig ute for å få oss gode plasser helt ytterst på fortauskanten, men så kommer andre og bare steller seg rett foran oss? På slutten var det vel 3 eller 4 «lag» med folk foran oss. Men jeg klarte å ta de bildene jeg skulle uansett, selv om lysforholdene til tider var ganske utfordrende. Jeg hadde som målsetning å ikke bruke blitzen i det hele tatt, men underveis var det noen få bilder som bare måtte tas med blitz. De store figurene var det ikke noe problem å få tatt bildre av, de ble som regel opplyst og hadde en del eget lys også, men når det kom folk gående og/eller med små figurer, dansere og korps og slikt, var det litt mangelfullt med lys. Men den lille blitzen som er på mitt Fujifilm Finepix S6500fd er ikke all verden, men det ser ut til å bli ganske mange bra bilder. Men jeg ble litt overrasket at de ikke brukte mer av lyskasterne de hadde stilt opp.

Men karnevalet var litt av et syn, og det var mye mer spektakulært på kvelden enn i dagslys som sist. Figurene hadde en del lys selv, i tillegg var det en del lyskastere som lyste opp karnevalet. I tillegg ble det selvfølgelig spilt en masse musikk underveis, vi kunne se live filming på storskjermen og i tillegg var det en fransk speaker som skravlet i vei nesten hele tiden. Vi skjønte ikke en dritt av hva han sa, men koste oss med karnevalet og musikken! Det var en masse fengende rytmer og musikk igjennom hele karnevalet som varte i 2 timer. De telte ned til starten kl 21.00 og hele karnevalet hadde gått runden rundt Place Massena til kl 23.00. Når vi så de to første figurene som startet hele karnevalet tok det ikke veldig lang tid før plassen begynte å tømme seg. Det strømmet mennesker ned fra tribuenene og det var enorme folkemengder som skulle ut fra området. Vi benyttet anledningen til å ta noen bilder til av første del av karnevalet når det var tilnærmet folketomt på plassen.

Men allerede litt før karnevalet var slutt måtte jeg kaste inn håndklet og forlate «plassen» min og gå litt frem og tilbake for å strekke litt på beina. Det høres kanskje merkelig ut at man trenger å strekke på beina når man har stått rett opp og ned i så mange timer, men det er faktisk veldig slitsomt. Jeg merket det også veldig godt i ryggen. Å bøye beina var alt annet enn godt. Men det er utrolig hva man utsetter seg for gode opplevelser og bra bilder, ikke sant? Vi stod som sild i tønne i folkemengden som skulle ut fra karnevalsområdet. Det blir rimelig ekstremt når alle skal ut av de få utgangene som er fra området. Allerede tidligere på kvelden hadde trikken fått politieksporte til og fra Place Massena, og det var opptil flere vakter som passet på at folkemassene flyttet seg når trikken ankom det nærmeste stoppestedet til Place Massena. Jeg stoppet opp for å se hvordan det gikk når trikken kom, og det gikk i grunn veldig bra. Folk hadde vett på å flytte seg når trikken kom.

Gåturen til parkeringsplassen ved jernbanen må jeg innrømme ble veldig lang. Men det var fordi man var gåen i både beina og ryggen og det var alt annet enn behagelig å gå. Selv om jeg hadde hatt sko som var bedre dempet enn de rosa Converse All Star’ene, hadde jeg nok hatt vondt i beina uansett. Adidas Superstar-skoene mine er bedre dempet enn Converse All Star-skoene, men jeg hadde lyst til å være litt «atypisk franskmann» i går og ikle meg en FARGE. Franskmennene ser ut til å være veldig glad i svart og nyanser av svart. Det er veldig få som har på seg klær i noe særlig farger i det hele tatt, og ihvertfall ikke noen «skrikende» farger. T-trøya var hvit (med motiv), genseren var grå, olabuksa var blå og jakka var svart, så det var ikke mer enn de rosa skoene som skilte seg ut i dag, men det kan man vel trygt si at dem gjorde.

Når vi kom frem til parkeringshuset var heldigvis rulletrappa fortsatt i gang, og vi tok selvfølgelig heisen opp til tredje plan istedenfor å ta trappene (som vi tok på vei ned). Bilen stod der vi etterlot den og vi hadde ikke blitt frastjålet noe i løpet av dagen og kvelden i Nice. Vi alle gikk med en eller annen form for bag/veske, så det er jo fort gjort å bli frastjålet noe. Uten at jeg har opplevd det selv enda. Men prøver å ha oversikt over eiendelene mine hele tiden, og har aldri lommebok/pass i baggen jeg har over skuldra. Når jeg ikke brukte jakka i dag hadde jeg lommeboka og passet i hver sin lomme. Ellers har jeg passet i en av lommene (med glidelås) i jakka. Kameraet hadde jeg så og si hele tiden i hånda, så hvis noen skulle ha stukket av med Adidas-baggen hadde det ikke vært så fryktelig mye interessant de hadde fått med seg.

Det var alt annet enn behagelig å sette seg inn i bilen i natt. Det gjorde fryktelig vondt i ryggen/korsryggen. Men samtidig var det deilig å sette seg ned og være ferdig med gåinga. Turen ut av Nice gikk også overraskende smertefritt. Jeg hadde regnet med litt trafikkaos, men siden vi hadde parkert såpass langt unna, var det overhodet ingen trafikk å snakke om! Vi kom derfor ut av byen mye raskere enn jeg hadde regnet med. Vi kjørte selvfølgelig direkte mot Antibes og ikke nedom flyplassen som vi gjorde på vei inn til byen tidligere på dagen. På den veien var det ingen trafikk å snakke om i natt.

Vi hadde egentlig planer om en tur til Menton i dag, men allerede i går kveld begynte det å bli litt snakk om vi faktisk orket det eller ikke. På tanke på hvor seint vi kom hjem i natt (kl 0.30) er det ikke bare bare å gå rett i seng og stå opp i rett tid igjen dagen derpå. Jeg kan ikke huske at det ble noe særlig mer snakk om det i natt, det var vel mer eller mindre en stille enighet om at vi skulle ta det med ro i dag og komme oss til hektene igjen. Klokka ble derfor 3 i natt før jeg var i seng, det tar litt tid å «lande» etter en lang dag med så mange inntrykk og opplevelser. Jeg så litt igjennom bildene, skravlet litt på msn og vi koste oss med litt snacks og selvfølgelig noen øl. Dagen i dag i leligheten kommer også godt med for å skrive litt om gårsdagens opplevelser og ikke minst å behandle bildene. Vi sov faktisk til nærmere kl 12 i dag, men det var utrolig godt å sove ut, men alt kommer jo litt på etterskudd når man sover såpass lenge. Vi er nettopp ferdig med frokosten (kl 15.30) og nå har også sola forsvunnet. Det var delvis overskyet tidligere i dag, så sola skinte og det var i grunn nydelig vær. Nå er det overskyet og grått igjen. Men det gjør meg overhodet ingenting!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/02/21/blomsterparade-og-karneval-i-nice/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.