Audi R10 TDI snytt for seieren på Mosport og Detroit

Jeg fikk ikke sett ALMS-løpet på Mosport for en uke siden, men dette var en bane som passet Audi R10 TDI veldig bra. Audi R10 TDI’ene startet fra pole position og 3. startspor og ledet mesteparten av løpet. Men når det gjenstod få minutter mistet den ene Audi R10 TDI’en ledelsen pga ett girkasseproblem. Det ble derfor bare 2. og 4. plass på de to Audi R10 TDI’ene. Dindo Capello og Allan McNish sikret 2. plassen med Audi R10 TDI #1 mens Emanuele Pirro og Marco Werner sikret 4. plassen med Audi R10 TDI #2. Løpet ble vunnet av en av de lettere Penske Porsche LM P2-bilene.

Denne helgen møtte Audi R10 TDI enda større utfordringer. Gateløpet i en park i Detroit er av en karakter som overhodet ikke passer Audi R10 TDI, som tross alt er bygget for 24 timers løpet Le Mans med lange rettstrekker og høyhastighetssvinger. På treige og svingete baner får de lettere LM P2-bilene ett fortrinn i forhold til den større og tyngre Audi R10 TDI. I kvalifiseringen klarte derfor ikke Audi R10 TDI noe bedre enn 7. og 8. startspor, og det så derfor ikke lyst ut for løpet i Detroit. De 6 bilene som kvalifiserte seg til startposisjonene foran de to Audi R10 TDI’ene var alle LM P2-biler. Men selv om Audi R10 TDI startet fra 7. og 8. startspor, hadde de pole position i LM P1-klassen. Dette løpet gikk live på Motors TV, men jeg fikk ikke med meg hele løpet. Men jeg fikk med meg den utrolig spennende avslutningen av løpet.

Hvis jeg ikke husker feil, var det totalt 3 safety car-perioder i løpet av dette 2 timer og 45 minutter lange løpet. Etter den andre safety car-perioden klarte den ene Audi R10 TDI-bilen å kjøre forbi opptil flere LM P2-biler ved restarten og tok derfor over ledelsen. Dette skjedde når det gjenstod 50 minutter av løpet. Dette var nok en like stor overraskelse for Audi som det var for de andre teamene. Audi R10 TDI klarte å holde på denne ledensen til det gjenstod omlag 3 minutter, men i hele denne perioden ble Emanuele Pirro presset utrolig hardt av Porsche LM P2-bilen fra Penske. Audi R10 TDI var utrolig mye raskere i de raske partiene og dro derfor fra Porsche LM P2-bilen lett som bare det, men så fort man kom til de treigere partiene var Porsche’n der med en gang og det var mildt sagt rimelig nervepirrende.

I løpet av noen få svinger byttet Audi R10 TDI med Emanuele Pirro bak rattet og Porsche’n om å være i ledelse 2 ganger, Porsche’n strakk det lengste strådet til slutt, og med bare 3 minutter igjen av løpet var det overhodet ingenting Emanuele Pirro kunne gjøre for å ta tilbake ledelsen. Må ærlig innrømme at jeg ble rimelig skuffet og irritert når dette skjedde. Når man ser på løpet totalt sett, så var en av årsakene til at Audi R10 TDI mot all odds klarte seg så bra på denne banen, at den var så utrolig mye raskere enn LM P2 og de andre klassene i de raske partiene, at det var lett som bare det å forsere trafikk. På bakgrunn av at dette på ingen måte var en bane som passet Audi R10 TDI noe særlig, var det ett utrolig bra resultat med en 2. og 3. plass totalt sett. Audi R10 TDI’ene sikret seg 1. og 2. plass i LM P1-klassen og fikk dermed med seg maksimalt med poeng fra løpet i Detroit. Det samme gjaldt forøvrig løpet på Mosport.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/09/02/audi-r10-tdi-snytt-for-seieren-pa-mosport-og-detroit/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.