Dypeklo – skyer og vann i bevegelse

I går valgte jeg å la kameraet være igjen hjemme når jeg dro på jobb. Lite visste jeg at det skulle vise seg å være den beste dagen å ta bilder på. Men så feil kan man ta, rettere sagt, sånn går det når man stoler på værmeldingen. Værmeldinga hadde meldt samme type vær som onsdag og torsdag, sol fra blå himmel, og det er i lengden litt kjedelig. Derfor valgte jeg å la kameraet være igjen hjemme og heller satse på å ta bilder etter at jeg var ferdig på jobb for dagen, for det var meldt at det ville komme inn skyer ved 18-tiden på kvelden. Men sånn kan det gå, jeg gjorde som jeg hadde bestemt meg for, dro hjem og redigerte bilder i pausa mi og tok med meg kameraet på jobb når jeg dro på jobb for andre gang i går.

Rett etter jobb hadde det ikke kommet så mye skyer enda, så jeg endte opp med å dra en tur til Sverige for å handle litt før jeg dro ut til Dypeklo for å rigge meg klar til å ta litt bilder av Dypeklo mens jeg så tiden passere. Det vil si at jeg hadde planlagt å ta lange eksponeringer denne dagen også, som tidligere  denne uka. Og akkurat som jeg håpte på, så fikk jeg ganske mye skyer i går kveld, ikke så mye at det blir som Dypeklo i gråtoner, men akkurat som perfekt for å få struktur, fargespill osv. Men jeg fikk ikke en fargesparkende solnedgang slik som jeg fikk på tampen av mars heller. Og det som egentlig forhindret det, var at det lå et ganske tykt skylag nede mot horisonten. Lengre opp på himmelen hadde skyene brytt opp litt mer og beveget seg i et ganske høy fart. Det vil si at det var ikke så mange sekundene som skulle til for å kunne se bevegelsene i skyene på bildene.

Men i tillegg til å ta lange eksponeringer på alt fra 15 til 241 sekunder, tok jeg også litt ordinære bilder for å vise hvordan det så ut med det blotte øye. Og slike bilder er også utrolig fine, synes jeg! Men det er gøy å «male med lys» på denne måten ved bruk av lange eksponeringer! Jeg brukte selvfølgelig LEE Big Stopper for å oppnå den lange lukkertiden. I tillegg brukte jeg gradert gråfilter, det også fra LEE, for å gjøre himmelen litt mørkere og dermed jevne ut eksponeringen. Ellers ville himmelen blitt mye lysere og med fare for å brenne ut de områdene som var lysest. Det graderte gråfilteret jeg brukte var av typen 0.6 GND hard, det vil si at det gikk fra ingen effekt til to blendere mørkere på det mørkeste med en hard overgang. Det var fordi jeg hadde en tilnærmet rett horisont, og da er det et gråfilter med hard overgang man skal bruke. Ellers bruker man med myk overgang.

Per i dag har jeg bare to graderte gråfiltre, begge er 0.6 (to blendere), men ett med myk og ett med hard overgang. Men noen ganger er to blendere for mye og andre ganger er to blendere for lite. Derfor hadde det vært interessant å kjøpe flere graderte gråfiltre. Vi får se etterhvert, de koster 800 kroner stykket, og man må jo ha både myk og hard overgang, siden man vet aldri hva man har behov for. Så hvis man skal ha litt å «leke med» så koster det litt penger. Selve filterholderen koster ikke mye, men det er filterne man skal ha i tillegg som koster. Men når man først skal putte noe foran objektivet, så er det lurt å legge litt penger i det, slik at kvalitetstapet blir så lite som mulig. Det man oppnår med å bruke disse filterne er selvfølgelig at bildene er mer ferdig rett ut av kamera, enn om man ikke hadde brukt filtre. I tillegg ønsker man å oppnå en bestemt effekt med å bruke filtre som LEE Big Stopper (10 stop) og LEE Little Stopper (6 stop).

Hvis man ser bort fra de tradisjonelle bildene som bare er tatt med gradert gråfilter, så er alle bildene tatt med LEE Big Stopper, med unntak av de to siste bildene, da begynte lukkertiden å bli så lang (fire minutter) at jeg valgte å bytte til LEE Little Stopper som reduserte lukkertiden til 30 og 15 sekunder, avhengig av hvor mye lys det var tilstede i motivet. Nå høres kanskje ikke fire minutter så mye ut, men når man i tillegg har en jobb for støyreduksjon som kjøres umiddelbart etter at bilder har blitt tatt som tar like lang tid, så tok hvert bilde 8 minutter å ta. Og da kan man trygt si at man sitter og tvinner litt tommeltotter underveis. Myggen som svirret rundt ørene mine gjorde ikke saken noe bedre! Hadde det ikke vært for myggen, hadde det i grunn ikke vært noe problem i det hele tatt. Men må si det var utrolig praktisk å ha krakken oppå toppen der med utsikt ut over Dypeklo.

Det var forøvrig litt mer liv enn normalt i Dypeklo i går kveld, en skoleklasse var tydeligivs på utflukt og hadde det gøy. Praten og latteren hang i luften hele tiden de tre timene jeg var der. De hadde også slått opp telt, så de hadde tydeligvis planer om å overnatte på stranda i Dypeklo! Håper det gikk bra, med tanke på hvor mye det regnet i løpet av natten!

Bare sånn helt til slutt, jeg hadde egentlig regnet med å gå fra Dypeklo i retning Helleskilen, men jeg endte opp med å sitte og se på utsikten over Dypeklo og ta bilder av fargespillet, skyene som beveget seg isteden.

                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/06/06/dypeklo-skyer-og-vann-i-bevegelse/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.