Soli Brug – ruinene av et stort sagbruk

Etter å ha sett noen bilder fra Soli Brug på Facebook, bare måtte jeg ta en tur innom selv. Jeg var i området når jeg tok bildene fra Sølvstufoss og Ågårdselva i juni 2013, men jeg tok ikke noen bilder av Soli Brug da. Det var flom og vannstanden i Sølvstufoss som var fokus. Soli Brug er et gårdsbruk og tidligere sagbruk som ligger ved Ågårdselva på Solli, Sarpsborg kommune. Bruket ble først startet en gang på 1600-tallet. Under storhetstiden (1860-1880) var bruket et av nord-Europas største med ca 600 arbeidere. Det utnyttet vannkraft fra Sollifossen, og hadde en gang så mye som 32 vannhjul i drift, for å levere vannkraft til et tyvetalls oppgangssager. Driften ble nedlagt i 1925. På et senere tidspunkt ble bruket tatt over privat og brukt som turistattraksjon og kulturtilbud. I dag består bruket av 8 restaurerte / bevarte hus, et restaurert vannhjul med 8 meters diameter, en vannmølle og diverse andre ruiner ved Ågårdselva. (hentet fra wikipedia)

Det er i grunn ganske mye å ta bilder av ved Soli Brug, men det er vannmølla som liker like ved Ågårdselva som er mest interessant. I tillegg til steinruinene som ligger innenfor. I solnedgang er det utrolig hvor fort tiden går bare med å ta bilder på dette relatert lille området. Jeg tok bilder mellom kl 14 og 16 i romjula og merket ikke tiden i det hele tatt. Før jeg visste ordet av det hadde det gått to timer og sola hadde gått ned for lengst. Men det var ganske magisk stemning der i solnedgangen, med litt snø og frost. Det var 7 kuldegrader når jeg kom dit, men når jeg dro derfra var det 11 kuldegrader. Det er derfor unødvendig å si at det var litt «kjølig». Det var derfor helt nødvendig å være godt kledd, ha på lue og ikke minst hansker når man går rundt og tar bilder i to timer! Allerede fra da man kjører av hovedveien på Solli, var veien isdekket. Parkeringsplassen ved Soli Brug var også blankpolert is med snø oppå. Det var derfor veldig viktig å trå varsomt for ikke å ligge langflat. Stien bort til vannmølla og langs Ågårdselva var også islagt. Men hvis man primært gikk inntil siden, så gikk det greit. Men det var like før et par ganger må jeg innrømme. Når man går og tar bilder og er «i fokus», er det fort gjort å glemme seg bort.

I tillegg til å være godt kledd med varme klær, lue og varme hansker, er det svært sjeldent at jeg drar ut på tur for å ta bilder uten gummistøvler. Man vet aldri hva som møter en, og det hadde vært utrolig kjedelig hvis man skulle gå glipp av fotomotiver bare fordi man er redd for å bli bløt på beina. Nå hadde det vært rimelig dumt å blitt bløt på beina når det er 11 kuldegrader ute også, spør du meg. Derfor er selvfølgelig gummistøvlene på. Dermed kunne jeg gå på steder som man normalt sett hadde blitt bløt i beina av. Men man må sørge for tykke og varme sokker på en så kald ettermiddag, det aller beste er selvfølgelig forede gummistøvler! Alternativt kan jeg jo også bruke mine Sorel Caribou vinterstøvler som skal holde deg varm på beina helt ned til 40 kuldegrader! Nå er det heldigvis ikke så kaldt på mine trakter av landet. Men den laveste temperaturen jeg noensinne har reigstrert var 28,5 kuldegrader når jeg bodde på Veum!

                                                                                                                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/01/04/soli-brug-ruinene-av-et-stort-sagbruk/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.