Klargjøring av datautstyr til Kosovo

Jeg har denne uka vært i gang med å klargjøre datautstyrt som vi skal ha med til Kosovo. Nå er det nemlig ikke lenge til vi drar nedover! Bussen som vi skal kjøre ned til Kosovo pakkes førstkommende helg, lørdag og søndag den 29. og 30. mars! Planen er å utstyre den skolen som får bussen med et klasserom med datautstyr. Det er ikke snakk om like mye datautstyr som i september 2010 hvor jeg hadde 80 datamaskiner som jeg måtte gå igjennom og klargjøre. Etter å ha sila ut de som av en eller annen grunn ikke virket som de skulle, satt jeg igjen med 47 datamaskiner som vi sendte nedover. I år har jeg vært igjennom 11 datamaskiner og 10 av disse er klargjort og klare for å tas med nedover. Fordelingen er 6 stasjonære og 4 bærbare datamskiner.

Forrige gang var datamaskinene ganske mye eldre enn årets maskiner, så da ble det installert Windows 2000 på alle sammen. Det klarer som regel de fleste datamaskinene å takle. Men i år var faktisk datautstyret av såpass nyere dato at det ikke var helt uproblematisk å installere et operativsystem på dem. Jeg prøvde meg først med Windows 2000, men her var det flere som rett og slett ikke ville være med på det. Det er nok fordi Windows 2000 installasjons-cd’en ikke hadde drivere som var egnet til å få kontakt med harddisken blant annet. Maskinene som aldri hadde vært utstyrt med noe nyere enn Windows XP gikk greit, men de som det hadde vært installert Windows Vista på, nekta plent. Men selv de som ville være med på en installasjon av Windows 2000, trøblet litt i forhold til skjermkort. Det er tross alt litt kjedelig med en skjermoppløsning på 640 x 480 og med bare 16 farger.

Og siden jeg allikevel måtte installere nyere og litt forskjellig operativsystem på datamaskinene, så installerte jeg like godt Windows XP på 8 av dem og Windows Vista på de to som ikke ville ha noe eldre enn nettopp Windows Vista. Da er pc’ene mer eller mindre like og Windows XP hadde en skjermkortdriver som taklet litt mer enn 640 x 480 og 16 farger også. Det skal jo være mulig å bruke pc’ene til litt mer enn bare å skrive med på kanskje? Jeg må si at det skal bli utrolig gøy å sette opp dette datautstyret på skolen oppe i fjellet utenfor Mitrovica i Kosovo! I tillegg til at jeg har klargjort datatustyret, føles det også veldig som «mitt bidrag» til denne skolen siden jeg har personlig gitt bort tre av disse datamaskinene og skjermene. De tre datamaskinene som jeg nå gir bort, er mine to gamle datamaskiner og Anders sin gamle. Det er Dell-maskiner all sammen og den eldste er fra 2002, en er fra 2007 og den tredje er jeg litt usikker på, men 2005 eller 2006. Det er uansett pc’er med Pentium 4 2.4 ghz, Pentium 4 2.8 ghz og Intel Core2duo 2.4 ghz prosessorer. Den siste er det bare 1,5 år siden jeg «pensjonerte» her hjemme. Også takk til pappa som bidro med en skjerm og tastatur/mus for å komplettere disse datamaskinene!

I dag har vi også vært på en dugnad hos Brynildsen fabrikker i Fredrikstad til inntekt for Kosovoaksjonen! I dag har vi stått nede på Brynildsen fabrikker og pakket slike «sjokkselgere» med saltpastiller! Det vil si disse stativene/boksene som står i butikkene, ofte i nærheten av kassa med saltpastiller i dette tilfellet! Jeg har stått og brettet pappesker og saltpastiller til den store gullmedaljen i dag! Jeg tror jeg har «paper cuts» overalt på hendene nå. Jeg burde kanskje ha møtt opp med noen hansker eller noe, men hva gjør man ikke for å bidra til Kosovoaksjonen vår? Jeg er usikker på hvor mange slike «sjokkselgere» vi laget og pakket tilsammen, men det ble ihvertfall 9 paller tilsammen! Så vi snakker om rimelig mye pappesker og saltpastiller!

Vi pakker som sagt bussen førstkommende lørdag den 29. mars fra kl 09.00! Har du klær, sko, hjelpemiddelutstyr, bamser eller leker å avse som vi kan ta med ned til Kosovo? Møt opp ved bussgarasjen under Fredrikstadbrua førstkommende lørdag fra kl 09.00!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/03/26/klargjoring-av-datautstyr-til-kosovo/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.