Når må jeg legge om til vinterdekk?

I likhet med på tirsdag, måtte jeg i dag også skrape is på bilen i morges. Ikke så rart, på tanke på at det var 2.2 minusgrader i morges. Det var 2.7 minusgrader på det kaldeste i natt/morges. Jeg lurer derfor litt på når det egentlig er på tide å legge om til vinterdekk, piggfrie sådanne, på privatbilen? Er jo greit å være riktig skodd når det plutselig en morgen veien enten er fulle av is eller snø. I første omgang er det vel is som er det mest sannsynlige. Med nedbør og kuldegrader om hverandre, blir det fort underkjølt regn. Akkurat nå er det 7 varmegrader. Det har vært en strålende dag i dag, ihvertfall begynnelsen av den. Under andre økt på skiftet i dag som ene og alene har bestått av skolekjøring har det kommet litt regn. Ikke de helt store mengdene, men det har kommet litt nå og da. Sola har titta litt frem mellom skylaget nå og da. Ikke helt mørkt med andre ord. Men det har vært såpass dårlig lys at jeg har hatt litt problemer med å ta bilder med kompaktkameraet på iso 64. Har blitt mye iso 200 i dag, og selv da var det om å gjøre å stå musestille med kameraet for å få skarpe bilder!

Når jeg stod mellom bruene over til Asmaløy i morges fikk jeg tatt noen få bilder av buss #108 idèt sola var på vei opp før kameraet var tomt for strøm. Jeg byttet batteri, men gjett hvem som hadde glemt å lade det batteriet? Men jeg fikk allikevel tatt noen bilder ved å slå det på hver gang det ble automatisk slått av pga «tomt batteri». I morges fikk jeg ikke med meg noen skoleelever på vei ned til Spjær, så da fikk jeg mulighet til å ta noen bilder av buss #108 som var den siste bussen vi hadde i ordinær rutedrift med manuelt gir. Nå brukes den kun til skolekjøring. Men det er fortsatt en veldig god buss å kjøre! Det kunne vært litt mer trøkk i defrostervifta på bussen, men det er ikke noe stort problem. Enkelte steder i morges begynte det å dugge på sidevinduene på bussen, og litt på høyre side av frontruta, men det forsvant igjen veldig fort. Spesielt på vei ned i Hvalertunnelen dukket denne duggen opp. Men dugg på siderutene er ganske vanlig på vei ned i Hvalertunnelen. Defrostervifta er jo ikke rettet mot siderutene, men mot frontruta.

Jeg passet derfor på å lade opp ett av batteriene til kameraet mens jeg var hjemme og hadde pause før jeg skulle på’n igjen kl 12.20. På andre del av skiftet i dag har jeg tatt ut buss på Nesset på Vesterøy og fortsatt med å kun kjøre skolekjøring. Dette er i grunn ett ganske behagelig skift, ikke noe stress og så og si ingen billettering. Noen få billetter blir det jo, men svært lite i forhold til når man kjører vanlig rutebuss. Det eneste man har å gjøre er å sørge for at alle elevene har med skolekortene sine og bruker dem. Det er nemlig ikke en selvfølge. På barneskolene i dag var det egentlig ganske mange som hadde glemt busskortet sitt, men på ungdomsskolen på Asmaløy var det bare en som hadde glemt igjen kortet sitt. Jeg var snill og lot vedkommende gå på bussen uten noe ekstra oppstyr. Vanligvis er jeg veldig streng på at de må ha midlertidig reisebevis (det får de utstedt på skolen når de av en eller annen grunn ikke har skolekortet med seg) eller betale for bussturen. Men jeg var tydeligvis i det snille hjørnet i dag. Har ikke helt bestemt meg for hvilken linje jeg skal ligge på i inneværende skoleår.

På den siste turen ble det jo noen bilder på turen rundt Kirkeøy og på vei ut av Hvalertunnelen. Jeg tar disse primært når jeg har tom buss, for da har jeg mulighet til å stoppe opp og ta disse bildene underveis. Derfor blir det svært lite bilder på begynnelsen av turene mine, når jeg har bussen smekk full av skoleelever. Legg også merke til vraket av en Mercedes-Benz 190E som jeg fant etterlatt rett før Korshavn når man kommer fra Botne! Alle bildene i dette innlegget har blitt tatt i dag, det inkluderer bildene av rim og frost! På vei ned til Ed på Kirkeøy var det også en eller annen, bonde kanskje, som hadde tent opp et gedigent bål som brant ved siden av veien. Det luktet rimelig brent/bål inni bussen etter å passert kan du si!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/10/08/nar-ma-jeg-legge-om-til-vinterdekk/

2 kommentarer

  • Greta8 oktober, 2009 kl 20:18

  Ken kan jeg få kopier av rimbildene de er kjempefine. Det er vel på tide å sko om nå, vi henter vinterdekkene i morra.

  • kak9 oktober, 2009 kl 16:38
   Forfatter

  Forløpig ser jeg ganske trygg ut til og med 17. oktober, det er så langt langtidsvarselet til yr.no går. Men det er nok ikke lenge til jeg legger om, vil jeg tro.

  Det er så utrolig kjipt å stå med skjegget i postkassa når snøen plutselig kommer. Og det gjør den som regel. Jeg har egentlig hatt som vane å legge om til vinterdekk ganske tidlig, husker ikke helt når jeg gjorde det i fjor, men var så fort jeg fikk tilbake bilen etter elgpåkjørselen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.