Adobe Lightroom 1.0 lansert

Adobe Lightroom ble sluppet i en beta-utgave i fjor, og har idag blitt sluppet i endelig utgave. Programmet er for profesjonelle fotografer som håndterer store mengder bilder. Adobe Lightroom vil nok også være ett veldig nyttig program også for seriøse privatpersoner. Adobe Lightroom kan forhåndsbestilles nå med levering i midten av februar. Ifølge adobe.com koster Adobe Lightroom 1.850,- kroner inkludert moms.

Jeg for min del bruker fortsatt siste utgave av Pixmantec Rawshooter, men som nevnt tidligere kjøpte Adobe opp teknologien bak Rawshooter. Jeg regner derfor med at Adobe har benyttet seg av denne teknologien i Adobe Lightroom. Rawshooter er det programmet jeg har kommet frem til passet meg best av de tilgjengelige programmene for konvertering av RAW-bildefiler. Men nå som Rawshooter ikke vil bli utviklet videre, skal man ikke se bort fra at andre programmer, f.eks Adobe Lightroom, vil være ett bedre alternativ i fremtiden. Så lenge man ikke kjøper seg nytt kamera er det fullt mulig å bruke Rawshooter, men så fort man kjøper seg ett kamera som ikke er støttet av Rawshooter, er man nødt til å finne ett nytt program. Les pressemeldingen om lanseringen av Adobe Lightroom her:

Adobe slipper Photoshop Lightroom 1.0

Over en halv million fotografer har bidratt i utformingen av den nye programvaren for profesjonelle.

Nå kan Adobe Photoshop Lightroom 1.0 forhåndsbestilles for levering fra midten av februar 2007. Photoshop Lightroom gjør det mulig for fotografer å importere, håndtere og presentere store volumer av digitale fotografier. Programmet sørger for at fotografer kan tilbringe mer tid bak kameralinsen enn ved datamaskinen.

Over 500 000 fotografer har tatt del i betaprogrammet i løpet av de siste tolv månedene og de har aktivt sørget for at Photoshop Lightroom inneholder en stor mengde funksjoner som gjør arbeidsflyten ved arbeidet med digitale fotografier strømlinjeformet.

? Normalt pleier ikke profesjonelle fotografer ta ekstraoppdrag som programutviklere, men heldigvis var de villige til å gjøre et unntak for oss. Nesten alt i programmet, fra hvordan man ser på bilder til tidsbesparende redigeringsfunksjoner, er utviklet med hjelp av fotografer. Vi kan virkelig si at vi har utviklet programmet i fellesskap, sier Fredrik Johannesson, produktspesialist i Adobe Systems Nordic.

Photoshop Lightroom inneholder en rekke nye funksjoner som er lagt til etter betaversjon 4.1, for eksempel endringer i Library og Develop-modulene. I Library finnes det nå en avansert funksjon som lar brukeren søke i store mengder fotografier gjennom å bruke nøkkelord, samt en mer fleksibel importfunksjon som gir flere muligheter for å velge hvor filene skal lagres. I Develop-modulen har Adobe lagt til en funksjon som bidrar i presentasjonen av flere ulike versjoner av samme bilde uten at man behøver å spare de ulike versjonene som ulike bilder.

Programmet benytter teknologien Adobe Camera Raw og har støtte for over 150 kameramodeller med ulike råformat. Jpeg og Tiff kan også benyttes som standardformat. Blant de kameraer som støttes, finnes Nikon D 40 og 80, Pentax K 10D, Canon EOS 400D Rebel XTi og EOS Kiss Digital X.

Pris og levering

Levering av Adobe Photoshop Lightroom 1.0 starter i midten av februar og programmet vil koste cirka 2120 kroner eks. mva. For bestillinger som legges inn senest den 30. april 2007 tilbys norske kunder en introduksjonspris på 1480 kroner eks mva. Anbefalte systemkrav er Macintosh OS X 10.4.3, 1 GHz PowerPC G4-prosessor eller Microsoft Windows XP SP2, Intel Pentium 4-prosessor samt 768 MB i RAM og en bildeskjerm med oppløsning på minst 1024 x 768 punkter. Adobe Photoshop Lightroom er en Universal Binary-utviklet applikasjon, hvilket innebærer at den kan kjøres direkte på PowerPC eller nye Intel-baserte Mac-er.

Legg merke til at Adobe Lightroom-prisen på 1.850,- kroner bare gjelder hvis du forhåndsbestiller programmet før 30. april 2007. Etter denne datoen vil programmet koste ca 2.650,-.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/01/29/adobe-lightroom-10-lansert/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.