Rawshooter ut, Lightroom inn

Det er lenge siden Adobe kjøpt opp Rawshooter-teknologien av Pixmantec, nærmeste bestemt i juni 2006. Jeg har derimot tviholdt på Rawshooter inntil nylig. Årsaken er at jeg likte Rawshooter veldig godt til konvertering av mine RAW (NEF)-bilder. Etter å ha testet flere programmer endte jeg opp med å bruke Rawshooter, som etter min mening var det beste programmet. Men så flaks som jeg har, kjøpte altså Adobe opp Rawshooter og lot meg sitte igjen med ett program som ikke ville bli oppdatert i fremtiden. Det vil si at så fort jeg valgte å kjøpe meg ett nytt digitalt speilrefleks, ville jeg måtte bytte program. Enten jeg ville eller ei.

Derfor har jeg nå snust litt på Lightroom, som Rawshooter-teknologien vistnok har havnet i. Førsteinntrykket mitt når den første versjonen av Lightroom ble lansert var ikke spesielt bra, men det kan nok ha noe med at jeg var veldig glad i Rawshooter. På det tidspunktet hadde jeg overhodet ingen planer om å bytte ut favorittprogrammet mitt. Jeg har riktignok ikke noen umiddelbare planer om å bytte ut mitt digitale speilrefleks, men. Nå har Lightroom kommet i versjon 2.1 og for å være ærlig kan jeg overhodet ikke fortelle hva som er forskjellen på disse to programmene. Men etter å ha gått igjennom bildene mine av Turning Torso i Malmø fra 9. september, er ihvertfall ikke resultatet så galt.

Når jeg skal gjøre diverse justeringer på eksponeringen er det bare å trykke på piltastene for exposure, recovery, brightness, contrast osv, men man får ingen indikasjon på hvor mye man faktisk har justert. Eller er det bare noe jeg har gått glipp av? Underveis mens jeg behandlet bildene la jeg de bildene jeg skulle konvertere i «quick collection» som gjorde det utrolig mye lettere å konvertere alle de 32 bildene av Turning Torso i en fei.

Bildene ble tatt på vei til København på nevnte dato. Turning Torso må være noe av det stiligste jeg har sett på jord noen gang. Det er rett og slett en imponerende og en bygning som rett og slett tar pusten av deg. Når du står rett foran bygningen og titter opp mens du går rundt og beundrer bygningen, blir du fort litt svimmel og må titte litt ned igjen. Bygningen med sine 190 meter er ikke så lett å ta bilder av på så nært hold med normal optikk, men min Sigma 10-20mm gjorde susen! Alle bildene av Turning Torso finner dere i galleriet! Jeg skal fortsette å bruke Lightroom litt til, så får vi se hva den endelige dommen blir. Om dette er mitt nye favorittprogram for å konvertere RAW-bilder eller ei.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/12/12/rawshooter-ut-lightroom-inn/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. Her er det kun Lightroom som brukes i den digitale fotoflyten om dagen, men jeg kastet meg også på fra første release, så det er stort sett den flyten jeg er vant med (utover å bruke RAW-importeringa rett i Adobe Photoshop). Funker glimrende.

  Indikasjon på hvor mye du har justert er iallfall i Develop-viewet hvor du har tallverdiene for alle de forskjellige faktorene.

  • kak12 desember, 2008 kl 23:49
   Forfatter

  Jeg har åpentbart ikke klikket alt for mye rundt i Lightroom enda. Takk for Develop-tipset! 🙂

  Jeg har selvfølgelig også testet RAW-importering rett i Photoshop, men herregud så lite «flyt» er det vel neppe mulig å få. Når jeg endte opp med Rawshooter i sin tid, var det Photoshop, Rawshooter og Bibble Labs jeg testet ut, mener jeg å huske.

  • Ivar13 desember, 2008 kl 04:08

  Jeg bruker også LR 2 og som Mats sier, verdiene vises i develop delen av programmet.

  Ett annet jeg har brukt litt er Lightzone (til de 30 prøvedagene var over), som jeg også fant ganske bra, litt brattere lærekurve kanskje, men den hadde noen fine funskjoner som LR ikke har (eller så har jeg ikke funnet dem enda). Ett tredje som kanskje er en mulighet er Raw Therapee (gratis)d, det er i beta versjon enda, men virker forholdsvis lovende har ikke fått testet det mye enda da.

  • Geir13 desember, 2008 kl 20:20

  Veldig spennende og fin blogg du har. Dumpa tilfeldigvis innom i dag, men ser allerede nå at jeg like godt kan legge deg til i RSS-lista mi.
  Regner med at du bruker Windows. Ellers hadde det naturlige spørsmålet vært: Hvorfor ikke Aperture? Selv bruker jeg Mac, og etter å ha prøvd både Lightroom og Aperture er jeg ikke i tvil. Men det er kanskje helt irrelevant for deg.
  En annen sak: Siden du bruker Nikon (NEF): Hvorfor ikke Capture? En del skryter jo fælt av dette programmet. Jeg kjenner ikke så godt til det, men såvidt meg bekjent er det det eneste kameraprodusentrelaterte RAW-programmet som folk skryter av, med mye spesiell funksjonalitet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.