To netter ved Røgden bruk i Finnskogen med bobilen

Batteriet var på 67% når jeg dro fra Langneset, Halsjøen i Finnskogen. Hovedårsaken for å flytte på seg var fordi kjøleskapet var i ferd med å gå tom. Det var ikke så mye igjen i vanntanken heller, men det kunne jeg regulert bedre hvis jeg hadde hatt mulighet til å bli ved Langneset i to netter til. Fordelen med å flytte på seg nå etter frem netter er jo selvfølgelig at jeg kunne få se et sted til av de tilsammen seks stedene jeg hadde plukket ut på forhånd. Jeg skulle innom Elverum for å benytte tømmestasjonen der. Men jeg gjorde mildt sagt en liten brøler av et veivalg. Istedenfor å kjøre den samme veien tilbake som jeg hadde kommet, kjørte jeg en annen vei, nordover i håp om at jeg skulle være raskere fremme på riksvei 25. Men det var som sagt overhodet ikke noe sjakktrekk, det viste seg å være flere mil med grusvei! Grusvei hele veien opp til riksvei 25 faktisk!

En tur som skulle tatt 1 time og 15 minutter tok tett på to timer til Elverum. Rett og slett fordi jeg kjørte rimelig sakte på disse grusveiene. Det var mye vaskebrett og jeg hadde heller ikke lyst til å kjøre så fort at det spruta stein i alle retninger fra dekkene mine. Så da tok det den tiden det tok, enkelt og greit. Batteriene mine var faktisk fulladet før jeg kom frem til riksvei 25. Jeg sjekket for morro skyld på Google maps hvor lang denne strekningen med grusvei fra Langneset til riksvei 25 er, og den er på utrolige 33,8 kilometer! Til mitt forsvar kan jeg nevne at det ikke var planlagt på forhånd, men ble tatt på sparket når jeg begynte å kjøre. Som om det hjalp stort, men nå vet jeg ihvertfall det. Jeg kjører ikke den veien en gang til. Jeg fikk sett mye av skauen da. Det er et enormt område jeg hadde betalt bompenger for å kjøre i. Jeg aner ikke om det er andre steder som det kan være fint å være med bobilen dog.

Det gikk radig mot Elverum og Elverum caravansenter når jeg først hadde kommet meg ut på riksvei 25 da. Fikk tømt begge toalettankene og gråvannstanken og fylt opp vanntanken. Etterpå gikk turen bort til Kiwi som lå rett bortenfor. Fikk handlet det jeg trengte, men glemte å pante det jeg hadde av tomflasker. Bobilen hadde blitt veldig støvete av all kjøringen på grusveier og ikke minst av turen opp fra Hallangen i regnværet. Jeg tok derfor turen innom en selvvask like i nærheten og brukte noen kroner på å få spylt av bobilen det værste av støvet. Jeg la inn Frysjøen som mål for å se om det kunne være et sted å stå med bobilen først. Jeg hadde tilsammen tre alternativer i dette området hvis det første stedet ikke var interessant å stå de neste to nettene. Jeg tok også en tur innom Extra Kirkenær for å blant annet pante flaskene mine. Endte opp med å kjøpe en sixpack med Tuborg øl, en pose potetgull og ikke minst boka “Kystferie i Norge – Fra Bergen til Kirkenes”. 268 sider med inspirasjon til bobilturer langs kysten tenkte jeg!

Videre til Frysjøen var ikke lange biten, kjørte inn på plassen, der stod det en bobil og en campingvogn fra før. Jeg tok en kjapp titt men valgte nesten like kjapt å bestemme meg for å kjøre videre mot Røgden bruk. Det var ingen der, jeg har lest at mange andre har stått her med bobilene sine, så jeg regnet med at det var trygt og innafor. Jeg fant en plass hvor jeg fikk bobilen i vater delvis inn i det lille skogholtet der. Da stod jeg heller ikke i veien hvis noen skulle bruke “båtrampa” som var ned mot vannet på høyre side. Jeg kom forøvrig frem til Røgden bruk klokka 16.24. Røgden bruk er et tidligere sagbruk og ble bygget i 1888 som Røgden Dampsag og høvleri. Det var i mange år en av Grues største arbeidsplasser. Saga brant ned i 1911 men ble bygget opp igjen i sin opprinnelige form. I 1943 brant derimot saga ned igjen, da ble det bygget opp uten høvleri og navnet ble endret til Røgden bruk. I dag brukes lokalene til utstillinger og gjesteatelier.

Jeg hadde nå tilbakelagt 565,7 kilometer i ferien og dieselforbruket var fortsatt på 0,81 liter diesel per mil. Etter å ha rigget meg på plass her ved Røgden bruk gikk jeg ut for å ta litt bilder. Kanskje ikke like mye å ta bilder av og så fint som ved Langneset, men dette stedet hadde uten tvil sin sjarm det også! Men her er det nok mye fortere “fullt” enn ved Langneset. Det er nok plass til ganske mange bobiler rundt i området, men de får nok ikke like fin utsikt til vannet som jeg hadde der jeg hadde parkert. Men jeg tenker at dette stedet er enda finere når været er enda bedre. Jeg ruslet etterhvert tilbake inn i bobilen for å se litt film. Jeg så filmene Crocodile Dundee (1986), Crocodile Dundee 2 (1988) og Hot Fuzz (2007). Jeg synes alltid det er gøy å se fotoutstyr i filmene jeg ser, i Crocodile Dundee fra 1986 var det dårlig med digitalkameraer selvfølgelig, Linda Kozlowski som spilte Sue Charlton brukte en Canon F-1 som var i produksjon fra mars 1971 til slutten av 1981. Det ble selvfølgelig brukt en “Motor Drive” som brukte en hel haug med batterier, hadde automatisk fremtrekk av filmen og ga deg et mye bedre grep! Canon F-1 ble markedsført som en konkurrent til Nikon sin klassiker Nikon F2 som ble produsert fra september 1971 til 1980. Ikke ulikt Nikon FE2 med MD12 som jeg hadde selv for mange år siden. Litt nyere det kameraet riktignok, det ble produsert av Nikon fra 1983 til 1987.

Jeg hadde måttet fyre litt fredag kveld. Når jeg våknet lørdag hadde det vært 5,9 grader på det laveste ute og 13,3 grader inne. Jeg satt på varmen, det vil si justerte opp temperaturen etter at jeg stod opp. Med gråvær hele helga var det ikke mye hjelp i å få opp varmen i bobilen. Jeg var ute og tok litt mer bilder på formiddagen. Jeg tok turen ut med mitt Nikon D3S først med Nikon 24-70 mm F2.8, så Nikon 14-24 mm F2.8 og så avslutta jeg med å ta bilder med Nikon 70-200 mm F2.8 VR II. Jeg var innom bobilen og bytta objektiver begge gangene, jeg hadde ikke med meg fotoryggsekken på denne lille turen. Jeg var aldri så veldig langt unna bobilen. Tipper det er utrolig kos å sitte her inne i den lille “skogen” med fyr på bålet som det er tilrettelagt for litt bortenfor sittegruppa som står her. Sittegruppa er ikke fra i fjor for å si det sånn, så jeg tok ikke sjansen på å sette meg ned der.

Jeg ble nok litt inspirert av kjøpet av boka “Kystferie i Norge – Fra Bergen til Kirkenes” hos Extra i Kirkenær dagen før, så jeg satt og snoka litt rundt på bokkilden.no i bobilen lørdag formiddag. Jeg endte opp med å bestille tre bøker, “Norges vakreste bilturer”, “Norges beste helgeturer” og “Fyrene – Kystens katedraler”. Sistnevnte er en bok jeg har angret mang en gang på at jeg ikke kjøpte når jeg hadde den i hånda når jeg var i butikken til Lindesnes fyr for aller første gang i 2014. Når jeg besøkte Lindesnes fyr et år senere i 2015 hadde de dessverre ikke boka inne lengre. Greia var at den første gangen jeg besøkte Lindesnes fyr var at jeg selvfølgelig var innom butikken på vei inn til området for å kjøpe billetter til å ta turen opp i fyret. Da fant jeg boka “Fyrene – Kystens katedraler” som jeg hadde veldig lyst på, Lindesnes fyr var på omslaget. Dette var det andre opplaget av boka som opprinnelig kom ut i 2006, mens andre opplag kom i 2009.

Det første opplaget hadde bilde av et annet fyr, det andre opplaget hadde Lindesnes fyr på omslaget fordi det var 350 år siden det første fyret i Norge, Lindesnes fyr, ble satt i drift i Norge. Jeg var i kontakt med Læremiddelforlaget om denne boka dagen etter at jeg besøkte Lindesnes fyr for andre gang, og da fikk jeg vite at de var tomme for boka. Men at det mest sannsynlig ville komme et nytt opplag i løpet av det året. Jeg tok kontakt igjen i februar 2016 og fikk dessverre beskjeden om at prosjektet var utsatt og at det ikke kom noe nytt opplag av boka. Når det gjelder bestillingen fra bokkilden.no, kom det helt ut av det blå at den boka visstnok skulle være tilgjengelig igjen. Og det viste seg å være for godt til å være sant. Jeg fikk beskjed etter kort tid at boka ikke var tilgjengelig. Som forventet. Lørdag ettermiddag og kveld så ser jeg serien Kjærlighet og anarki (2020) og filmene Rose Island (2020) og Money Monster (2016).

Når jeg våknet søndag var det 67% igjen på batteriet og det hadde vært 5,7 grader ute på det laveste og 13,3 grader inne på det laveste. Jeg spiste frokost, dusjet, spiste lunsj og puslet litt for meg selv i bobilen. Dette var den siste dagen av ferien så jeg hadde ingen andre store planer enn å kjøre hjemover. Jeg dro fra Røgden bruk klokka 14.14 og hadde inntil 96 A lading til batteriene og de var fulladet nøyaktig en time senere. Jeg stoppet ved Skulerud for å tømme toalettanken. Det ble en tur hjemom for å bære opp mesteparten av pikkpakket, innom LPG Fredrikstad i Dikeveien for å fylle 19,04 liter gass. Jeg hadde brukt 9,52 kilo gass på 10 døgn som gir et snitt på 0,952 kilo per døgn. Det var et veldig lett regnestykke! Etter å ha parkert bobilen hjemme hos foreldrene mine hadde jeg tilbakelagt 784,8 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,80 liter diesel per mil. Jeg hadde med andre ord klart å kjøre ned snittet litt på vei hjem. Jeg hadde sittet og rattet bobilen i 16 timer og 13 minutter med en gjennomsnittshastighet på 48 kilometer i timen.

Solcelleproduksjonen på denne turen var ikke så mye å skryte av, foruten mandag, tirsdag og onsdag i Finnskogen, da hadde jeg en produksjon på henholdsvis 430 Wh (82 W), 400 Wh (106 W) og 450 Wh (81 W). Det er 1.280 Wh bare i løpet av disse tre dagene, resten av dagene produserte jeg tilsammen 660 Wh som totalt ble 1.940 Wh. I snitt er det 194 Wh per døgn. Jeg bruker som regel litt mobildata når jeg er på tur med bobilen. På denne turen gikk det med totalt 6,4 GB, 3,5 GB med min iPad og 2,9 GB med min mobil. Det er selvfølgelig takket være at alle filmene og tv-seriene jeg ser på har jeg lastet ned på forhånd og dermed ser offline. Det bruker jeg ikke noe mobildata på. Men det var denne ferien ved veis ende. Men jeg er på tur igjen i løpet av kort tid!

Les mer om turen med bobilen til Finnskogen her:

Fem netter ved Langneset, Halsjøen i Finnskogen med bobilen (05.04.22)
To netter ved Hallangen på vei til Finnskogen med bobilen (04.04.22)

                                                                                                     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/04/06/to-netter-ved-rogden-bruk-i-finnskogen-med-bobilen/

6 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Ingrid6 april, 2022 kl 23:26

  Ja da fant du to fine plasser på Finnskogen. Vi kom til Halsjøen en gråværsdag i midten av august i fjor og hadde en overnatting der. Var ingen andre der da vi kom og det kom heller ingen mens vi var der. Vi parkerte rett bak der du sto, etter hva jeg ser på bildene dine. Plassen var jo helt tom og øde så det var jo bare å finne akkurat det stedet som en likte aller best. Avreisedagen brukte vi en times tid på å plukke søppel som andre hadde slengt fra seg, spesielt ille var det i båtplassene, der lå det brukt emballasje, plast, bokser og store mengder sneiper. Og bleier!! Fy så grisete endel folk er. Ellers er det nydelig ved Halsjøen. Ingen tvil om det. Plassen ved Røgden Bruk har vi også vært innom, men ikke hatt noen overnatting her. Har også kjørt den lange grusveien du nevner nord for Gravberget, og kan skrive under på at det tok sin tid å kjøre den ruta der.

  • kak6 april, 2022 kl 23:43
   Forfatter

  Hyggelig å høre fra deg igjen, Ingrid! Hadde nesten regnet med at du kom til å kommentere det jeg la ut fra Langneset i går! 😉 Fantastisk plass som du skriver, det er vi helt enige om. Det var ikke noe problem med søppel og etterlatenskaper når jeg var der i midten av september. I midten av august var det nok veldig tett på høysesongen og det hadde nok vært mye trafikk der antar jeg. Ikke at det unnskylder folk, de burde ta med sin egen søppel til nærmeste søppeldunk! Såvidt jeg husker var det ingen søppeldunker i området, så da tar man den med seg ut av området. Ferdig snakka. Men dessverre har ikke alle den samme folkeskikken!

  Røgden bruk var også en veldig fin liten plass i forhold til Langneset. Men det er plass til noen bobiler der også før det begynner å bli trangt om plassen. Men jeg hadde gleden av å være der fra fredag til søndag helt alene. Jeg startet oppholdet ved Langneset alene og så dukket det opp en campingvogn og så to bobiler etterhvert. Men nå var jeg jo der fem netter også. Det er ikke noen tvil om at været var aller best på mandag, tirsdag og onsdag ved Langneset!

  Jeg lever i håpet, jeg har ihvertfall inntrykk av det, at det er flere veldig fine plasser i Finnskogen! Men det er disse to jeg har testet ut hittil, jeg var innom Frysjøen på vei til Røgden bruk, men jeg likte ikke den plassen så godt som Røgden bruk. Det er sikkert masse plasser å finne hvis man er villig til å lete litt igjennom det store området Finnskogen tross alt er. Jeg har en tendens til å trekke til vann hele tiden når jeg er på tur, så jeg leter uten tvil i nærheten av hav, sjø, innsjø, tjern, alt litt større enn en vanndam! 🙂

  Morsomt å lese at dere også var «uheldig» med den ekstremt lange og dårlige grusveien nord for Gravberget! Herregud for en treig omvei det viste seg å være! Herregud for et vaskebrett! Det er bare å legge på minnet og unngå neste gang man er i området! For jeg skal uten tvil tilbake til Langneset og Halsjøen! Finnskogen generelt sett må jeg si! Men jeg holder meg nok langt unna Langneset i sesongen! Jeg ønsker ikke å stå tett i tett som om jeg hadde vært på en campingplass. Nå har jeg riktignok aldri vært på en campingplass noen gang, men man står uten tvil tettere og flere sammen enn hva jeg vanligvis gjør når jeg fricamper! 🙂

  • Paul Erik Broz7 april, 2022 kl 11:53

  Leser alle dine innlegg, for noen flotte plasser du finner. Jeg har forsøkt å finne flere plasser via kart, men har vanskeligheter, hva med å bruke koordinatorer, hvis du bruker gps.
  Finskogen ble også jeg fascinert av, og der kommer vi til å besøke igjen, men ikke i fellesferien.
  Du skrev om Eidsfoss sine forsvarsverk, dette var jeg ikke klar over, selv om jeg ikke bor så langt unna.
  Fortsett med dine flotte bilder og turer, vi venter i spenning, 👍

  • Ingrid9 april, 2022 kl 23:17

  Så bra at det ikke var noe søppelhelvete ved Halsjøen da du var der; som nevnt var det ille da vi besøkte stedet noen uker før deg. Ellers er det fine plasser andre steder ved Røgden også enn der du lå. Og ved sjøen Helgen er det tre plasser, alle med utsikt til sjøen, ulempen er at det ikke er dekning der – det hadde ihvertfall ikke vi i fjor sommer.

  • kak9 april, 2022 kl 23:51
   Forfatter

  @Paul: Utrolig hyggelig tilbakemelding å få, Paul! Det er ingen hemmelighet de plassene jeg besøker, jeg bruker navn på stedene og ofte hvilken kommune eller fylke vi snakkerom, da det jo ofte er samme stedsnavn flere steder i landet. Bruker man google maps så burde det da være veldig enkelt å finne frem.

  Jeg vet ikke hvordan Finnskogen generelt er i fellesferien, men jeg er rimelig sikker på at Langneset ved Halsjøen er rimelig håpløst i fellesferien. Men jeg pleier som regel å holde meg langt unna de fleste populære plasser i nettopp fellesferien! I år skal jeg faktisk ha ferien i fellesferien igjen, men jeg har ikke gjort meg noen tanker om hvor jeg skal dra enda. Vi har puljeferier der jeg jobber og puljene går på rundgang. Man har pulje 1 det ene året, pulje 2 det andre året osv.

  Hvis du bor i nærheten burde du så absolutt ta en tur til Eidsfoss tridsanlegg som det kalles! I motsetning til Hanekleiva stridsanlegg, består faktisk Eidsfoss stridsanlegg av to anlegg, så man burde få med seg begge hvis man først er på tur dit! Hvis man søker etter Eidsfoss stridsanlegg på Google maps får man opp det ene som Eidsfoss stridsanlegg (mot Eikerveien) og det andre som Luftvernstilling (mot Bergsveien).

  Du har som jeg har skjønt sett det jeg skrev om Eidsfoss stridsanlegg:
  https://www.kak.net/2014/05/28/eidsfoss-stridsanlegg/

  Har du også fått med deg det jeg har lagt ut om Hanekleiva stridsanlegg?
  https://www.kak.net/2020/09/07/en-liten-tur-innom-hanekleiva-stridsanlegg-med-bobilen/
  https://www.kak.net/2017/07/22/ny-tur-til-hanekleiva-stridsanlegg/
  https://www.kak.net/2014/04/02/hanekleiva-stridsanlegg/

  Jeg fortsetter uten tvil med mine turer og oppdagelser rundt i landet og utlandet for den saks skyld. Sistnevnte har stått på pause et par år nå, merkelig det der.

  • kak9 april, 2022 kl 23:57
   Forfatter

  @Ingrid: Kan godt tenke meg at det er flere steder rundt Røgden, for jeg mener at jeg leste om andre steder som andre hadde vært, men at jeg ikke nødvendigvis var i stand til å lokalisere dem når jeg gjorde research Jeg hadde allerede notert seks forskjellige steder, så jeg regnet med at jeg ville klare meg med det på en ukes tur. Jeg overnattet på to av dem og var innom en tredje (på vei til Røgden bruk), så jeg har bare sett halvparten av de seks foreløpig.

  Helgen ja, syd for Svullrya. Jeg så ikke etter plasser rundt det vannet. Men jeg må innrømme at jeg sliter noe veldig med å slå meg til ro på steder jeg ikke har mobildekning. Jeg har forsøkt noen ganger hittil, men jeg har endt opp med å bare kjøre videre. Har prøvd meg to ganger på et sted på Hurum og ikke minst en utrolig fantastisk plass på Senja, men klarte det ikke som sagt, jeg kjørte videre. Jeg gjorde et ærlig og redelig forsøk, 2 ganger til og med! hehe

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.