Nye plugins tatt i bruk

Det finnes en mengde plugins tilgjengelig for WordPress man kan installere. Det finnes så og si ikke grenser for hva man kan finne av plugins for å forbedre sin blogg. Jeg har ikke brukt så veldig mange fra starten av, men jeg har testet ut og installert noen flere de siste dagene. Akismet har jeg brukt fra starten av, da det er en standard plugin som følger med WordPress når man installerer programvaren. Akismet hjelper deg å kjenne igjen og stoppe spam-kommentarer. Men den store ulempen med Akismet er at alle spam-kommentarene som stoppes blir liggende i en «kø» man bør tittet igjennom. Denne køen bør man ta en titt på med jevne mellomrom for å se om det har blitt stoppet noen kommentarer som ikke er spam. Det forekommer nemlig.

Derfor valgte jeg å installere WP-SpamFree i januar. Dette er en plugin som går litt lengre for å bekjempe den utrolig irriterende mengden spam-kommentarer jeg mottok her på blog.kak.net. WP-SpamFree bruker en kombinasjon av javascript og cookies for å forsikre seg om at den som legger igjen en kommentar faktisk er en person, og ikke en datamaskin. Det var en enkel måte å forklare det på, hvis du vil lese mer om WP-SpamFree, ta en titt på websiden til utvikleren av WP-SpamFree. Akismet i kombinasjon med WP-SpamFree har gjort at jeg får tilnærmet lik null med spam på blog.kak.net og car.kak.net.

De siste dagene har jeg også tatt en titt på litt andre plugins. Først ute var obsocialbookmarker. Obsocialbookmarker er en plugin som legger til linker til bokmerke-sider som Digg, Technorati, Facebook, Windows Live, Yahoo, del.icio.us, Kudos og lignende. Man har mulighet til å velge ut de man ønsker å ha på sin side, antallet tilgjengelig er enormt. Kudos er forløpig den eneste norske. Med disse linkene i bunn av artiklene har de som leser dem mulighet til å anbefale og legge til link til dine artikler på disse bokmerke-sidene. Med å trykke på f.eks Kudos-linken i artiklene på blog.kak.net gir man en stemme til den aktuelle artikkelen, slik at den klatrer opp på listen over populære bokmerker på Kudos. Hvis den aktuelle artikkelen ikke er lagt til hos Kudos enda, blir man tilbudt å legge den til. Det samme gjelder f.eks Digg. Digg er engelskspråklig, mens Kudos er norskspråklig.

Nestemann ut var WP Super Cache. Det er enkelt og greit en plugin som sørger for å cache sidene dine, slik at de blir raskere å laste for nestemann. Istedenfor å laste php-sider og x antall spørringer til mysql-databasen på serveren, blir en html-fil lastet istedenfor. Leseren merker selvfølgelig ingen forskjell. Med unntak av at websidene bør oppleves raskere enn før. Spesielt vil dette være merkbart når det er høy belastning på serveren. Nå som www.kak.net ligger på en delt server hos PRO ISP, er det større sjanse for at andre websider vil påvirke hastigheten på mine websider. Tidligere når www.kak.net lå på en dedikert server, var det naturlig nok ikke merkbart. Siden www.kak.net var alene om å ligge på nettopp den serveren.

I praksis vil det si at første gang en side lastes, lastes den som før, men da blir det automatisk generert en html-utgave av denne siden. I tillegg lagres det en pakket utgave av samme side. Her er det en liten forskjell når nestemann kommer på besøk. De som ikke er pålogget som bruker eller har skrevet en kommentar til en av artiklene, vil få tilsendt den pakkede utgaven av siden. Den er i mange tilfeller på bare 1/4 av størrelsen i forhold til html-siden. Det vil si at det tar enda kortere tid å få siden overført til sin webleser. Webleseren pakker siden ut automatisk, uten at leseren merker noe som helst. De brukerne som derimot er pålogget (det gjelder kun meg som admin) eller har skrevet en kommentar, vil få tilsendt html-utgaven av sidene. Årsaken til det er at html-utgaven av sidene oppdateres oftere enn de pakkede utgavene. Html-utgaven oppdateres hver time, mens de pakkede sidene oppdateres hver 6. time.

Med mindre jeg oppaterer en av artiklene eller legger ut en ny artikkel. Da blir den aktuelle artikkelen oppdatert automatisk, uavhengig av om det har gått 1 eller 6 timer siden sist. Det samme gjelder «Siste innlegg» og «Siste kommentarer» i høyre kolonne. Den eneste siden som henger litt etter er Arkiv. I sammenheng med at jeg installerte WP Super Cache på blog.kak.net måtte jeg også foreta ett valg. Hittil hadde blog.kak.net blitt presentert i 5 forskjellige fargeskjemaer som ble valgt random. Men så fort jeg installerte WP Super Cache så dette unektelig litt merkelig ut. Sidene så plutselig ut til å ha fått splittet personlighet, når fargen på alle elementene ikke hadde den samme fargen. Etter å ha tenkt på det en liten stund, valgte jeg å gå for det grønne fargeskjemaet. Men det er ikke umulig at jeg bytter på dette på ett senere tidspunkt. WP Super Cache kommer også veldig godt med når neste plugin skulle installeres.

Neste plugin, som også er den siste som er relatert til brukerne av websidene er Similar Posts. Navnet sier i grunn det meste. Dette er en plugin som skal hjelpe deg med å servere relaterte artikler til artiklene dine. Istedenfor å legge inn dette manuelt, som er en ganske omfattende og tungvint oppgave, går dette automatisk. Spesielt praktisk er det på tanke på at jeg har 539 artikler på blog.kak.net og 357 artikler på car.kak.net. Jeg tør ikke en gang å tenke på hvor mye jobb det ville vært å gjøre dette manuelt på disse 896 artiklene. Ekstra genialt er det at disse relaterte artiklene oppdateres etterhvert som man får nye artikler. Baktanken er å automatisk foreslå artikler med samme tema til leseren.

Similar Posts er veldig konfigurerbart, og man kan bruke ganske mange parametre for å finne de relaterte artiklene. Similar Posts kan benytte 3 steder i databasen for å finne de rette artiklene. Tittelen, selve artikkelen og tags. Du kan konfigurere hvor mange prosentandel Similar Posts skal vektlegge de forskjellige av disse 3. Tilsammen skal det selvfølgelig være 100% Du kan også velge om Similar Posts kun skal finne relaterte artikler i samme kategori som den aktuelle artikkelen befinner seg. I tillegg kan du konfigurere hvor mange relaterte artikler som skal foreslås. Similar Posts skal fungere best på engelsk språk etter hva jeg har forstått, men jeg har i dag installert og testet på blog.kak.net også. Og det fungerer ekstremt bra! Jeg håper dette gjør at du finner enda flere artikler av interesse her på www.kak.net! Hvis Similar Posts ikke finner frem de rette artiklene for deg, kan du også benytte deg av søkefeltet oppe til høyre! NB: De relaterte artiklene kommer i bunn av artiklene når du klikker deg inn på dem. Det vil si at de ikke vil være synlig på forsiden eller når du blar det igjennom arkivet.

Siste plugin er WordPress.com Stats. Det er en plugin for å presentere diverse statistikk for meg som admin. I motsetning til den statistikken jeg får via webhotellet hos PRO ISP, viser denne statikk for enkeltdager, uker, måneder og totalt sett siden WordPress.com Stats ble installert. Med denne statistikken har jeg mye mer oversikt over hva som er populært, hvor trafikken kommer fra og ikke minst hvilke søkeord som er mest populære. Akkurat nå er det «maskinisten Alfredo» (i dag) og «lange flate ballær» (i går) som er mest populært på blog.kak.net. På car.kak.net er det «lamborghini» som er mest populært begge dagene. Det meste geniale med WordPress.com Stats er at du bare installerer den, aktiverer den samme WordPress.com API Key som du benytter til Akismet. Etter 20 minutter begynner den første statistikken å trille inn på ditt eget «Dashboard» i din egen WordPress-installasjon. Oppdateringene kommer hvert 3. minutt, og absolutt ingenting lagres på din egen side, men alt kjøres hos WordPress.com.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/03/22/nye-plugins-tatt-i-bruk/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.