Vestvannet nord

Jeg har også vært en ny tur til Vestvannet i dag. Men i motsetning til sist hvor jeg ene og alene tok bilder syd for Trøskenbrua, har jeg i dag tatt bilder nord for Trøskenbrua. Jeg stablet opp stativet og gjorde meg klar for å ta noen lengre eksponeringer. De korteste ble på 61 sekunder og den lengste eksponeringen ble på 240 sekunder. De to bildene jeg har valgt å bruke, for jeg tok bare bilder av to motiver, er på 61 og 121 sekunder. Og i løpet av alt fra 1 til 3 minutter er det ganske mye som skjer i motivet. Skyene flytter på seg, åpning i skylaget åpner og lukker seg og ikke minst forskjellig gjenspeiling i vannet. Selv om dette ikke var ute ved kysten, var det en del liv i vannet allikevel. Men når eksponeringen på mange nok sekunder, fremstår vannet som helt silkemykt og glatt. Men man kan samtidig se hvilken retning bevegelsene i vannet har gått. I tillegg ser man i hvilken retning skyene har beveget seg.

På det første bildet beveger skyene seg fra høyre mot venstre. Og av de tre eksponeringene jeg tok av dette motivet, på henholdsvis 61, 121 og 61 sekunder, valgte jeg å bruke den andre eksponeringen som var på 121 sekunder. Der syntes jeg at jeg fikk mest ut av bevegelsene i skyene og samtidig litt blå himmel. Det var også dette bildet jeg fikk nest mest gjenskinn i vannet. På det første var det litt mye og på det tredje bildet var det litt for lite, samtidig som jeg var mest fornøyd med effekten jeg fikk med 121 sekunder på skyene mot 61 sekunder. På det andre bildet som jeg også tok tre eksponeringer av, på henholdsvis 61, 121 og 240 sekunder, endte jeg opp med å bruke den første eksponeringen på 61 sekunder. Rett og slett fordi det ble bare mer og mer mørke skyer som kom glidende inn i motivet mitt etterhvert. Og da forsvant mer og mer av den blå himmelen og fargene. I tillegg syntes jeg at sollyset på venstre side av motiver var best på den første eksponeringen. På dette bildet valgte jeg også å legge på litt vignettering i redigeringen for å øke effekten av bevegelsene innover i bildet.

I tillegg til disse seks eksponeringene tok jeg to testbilder helt først. Først en uten et gradert filter for å se hvordan lyssettingen var på øvre og nedre del av motivet. Så monterte jeg et LEE 0.6 (2 blendere) gradert filter med hard overgang for å jevne ut eksponeringen. Vips så var både himmelen og vannet korrekt eksponert. Til slutt monterte jeg LEE filters Big Stopper filteret i filterholderen som øker eksponeringen med 10 blendere. I mitt tilfelle, for det varierer litt fra filter til filter, så øker mitt eksemplar av LEE Big Stopper eksponeringen med 11 blendere. Det er slik jeg kan ta bilder på 1, 2 og 4 minutter i dagslys. Er det for lyst, klarer jeg kanskje bare å øke eksponeringen til 30 sekunder. Men det er utrolig hva slags effekt man klarer å oppnå med 30 sekunder også.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/11/29/vestvannet-nord/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.