Kvala batteri

Etter å ha tatt turen videre fra Karmøy til Haugesund og fricampet i Kvalsvik måtte man selvfølgelig også ta en nærmere titt på Kvala batteri som jeg bokstavelig talt overnattet vegg-i-vegg med! Kvala batteri eller HKB 68/977 Züg Kvala under andre verdenskrig var satt opp med to stykk 7,5 tårnkanoner med en rekkevidde på 10.000 meter. Det var to batterier med dette hærkystbatterinummeret, HKB 68/977 Züg Storöy var den andre. Det batteriet var også satt opp med to stykk 7,5 cm tårnkanoner fra Trøgstad fort med en rekkevidde på 10.000 meter. Hvor de to tårnkanonene som stod på Kvala opprinnelig kom fra vet jeg ikke. For det fantes bare to slike 7,5 cm tårnkanoner på Trøgstad fort. De to andre tårnkanonene på Trøgstad fort var 12 cm. Men begge disse to batteriene var klare i desember 1943. Fra starten var de underlagt andre batterier i nærheten. Men fra august 1944 ble de etablert som egne tropper som bemannet hvert sitt HKB 68/977 Züg Kvala og Storöy.

Panserkuplene til de to tårnkanonene står fortsatt på plass, men løpene er borte for lengst. Man får ikke bevege seg helt fritt i området, så jeg har ikke fått tatt bilder av alt på nært hold, men jeg har fått tatt bilder av den sydligste av de to tårnkanonene og tatt en del bilder med 300 mm tele på avstand. Derfor får man ihvertfall litt inntrykk av hvordan dette batteriet var satt opp mot slutten av krigen. De bunkerne som ligger nede ved vannet kan man dog gå inn og ut av akkurat som man selv ønsker. Fjordline sin Bergensfjord gikk også forti når jeg var på besøk på Kvala fort. Bergensfjord trafikkerer rutene Bergen – Stavanger – Hirtshals, Langesund – Hirtshals og Bergen – Stavanger ifølge deres egen hjemmeside.

Men siden det var såpass begrenset hvor mye man fikk besøkt av Kvala fort, var det i grunn en ganske kort og ikke minst rask tur. Men jeg ruslet rundt hele området og kom dermed inn til der jeg hadde parkert bobilen den samme veien som jeg opprinnelig hadde kommet kjørende dagen før. Kvala batteri var ikke noe jeg hadde planlagt å dra innom, selv om jeg hadde notert at det eksisterte. Men når jeg først hadde det som nærmeste nabo, hadde det jo vært uhørt å ikke tatt en liten titt ihvertfall. Men jeg hadde sett for meg at jeg kunne få lov til å gå litt mer fritt inne på området. Selv om det er beitemark. Men sauene har et fortrinn her altså.

                                                                                                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/06/27/kvala-batteri/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.