Flyttet til https://www.kak.net

Jeg har hatt lyst til å flytte websiden/bloggen min som har ligget på blog.kak.net siden 2006 «hjem» til www.kak.net en god stund nå. Men jeg har ikke vært så gira på å gjøre selve jobben. Men nå fikk jeg en veldig god grunn til å gjøre det. Motivasjon er viktig, ikke sant? Det har blitt høyere og høyere fokus på kryptering og en sikker tilkobling mellom nettsider og brukerne de siste årene. Dette er spesielt viktig når man faktisk deler noe med nettsiden selvfølgelig. Ekstra viktig hvis man skal dele kort/betalingsinformasjon. Nå er ikke sistnevnte et tema for min del, men det er allikevel noe jeg har ønsket å innføre. Det vil si å gå over fra HTTP til HTTPS, kryptering med SSL.

Motivasjonen jeg skrev om, var at min webhotelleverandør PRO ISP tilbyr gratis SSL-sertifikater til hoveddomenet, altså www.kak.net og kak.net, men det koster penger hvis man skal ha det på subdomener. Nå snakker vi ikke om noen enorme summer, men det utgjør en ganske stor andel av den årlige kostnaden jeg har med mitt webhotell. Derfor er det selvfølgelig fristende å få det helt gratis. Derfor har jeg denne uka planlagt å foreta en flytting av blog.kak.net til www.kak.net. Det første jeg gjorde var å aktivere SSL-sertifiktatet på www.kak.net. Det var gjort i løpet av få minutter. Først måtte jeg deaktivere videresendingen av all trafikk fra www.kak.net til blog.kak.net. Det neste som måtte gjøres var å flytte hele WordPress-installsjonen fra blog.kak.net til www.kak.net. Deretter måtte det gjøres noen tilpasninger i konfigurasjonen av WordPress.

Dette var mildt sagt litt knotete i starten, men etter at jeg hadde fått tømt all cache og historikk i nettleseren, var det litt lettere. Min nettleser ville hele tiden sende meg fra www.kak.net til blog.kak.net, og der lå det jo plutselig ingenting. Jeg fikk websidene greit opp å gå, ikke helt sikker enda på dette tidspunktet, siden bildene fortsatt ble lastet fra blog.kak.net. Det fikk man «advarsel» om hvis man klikket inn på detaljene for websiden. For det var ikke bare å flytte over bildene, jeg måtte også endre alle referanser til http://blog.kak.net i databasen til https://www.kak.net. Det viste seg å være over 455.000 av dem i databasen.

Deretter måtte jeg gjøre noe jeg ikke kan si at jeg følte lett på, å «droppe» hele databasen for å laste den opp igjen på nytt. Man tenker jo stille for seg selv, hva hvis noe går galt? Men det var bare å hoppe i det og «droppe» (slette) hele databasen og importere den på nytt med alle endringene som hadde blitt gjort. Alt så ut til å gå veldig bra og jeg var oppe og gikk med HTTPS og SSL og man fikk dermed beskjed om at websiden var «Secure» foran webadressen. Etter dette valgte jeg, noe jeg har hatt på trappene en stund, å hive ut hele Nextgen Gallery-tillegget jeg har brukt siden 2008. De eneste bildene som lå igjen der, var de gamle modellbilbildene. De er med andre ord nå historie. Hvis de skulle dukke opp igjen på et senere tidspunkt, så vil det isåfall være som vanlige innlegg, ikke via et galleri.

Etterhvert oppdaget jeg en feil som jeg ikke hadde sett med en gang. Det var ingen stor feil, men den var allikevel irriterende. Det hadde skjedd noe med noe av tegnsettingen i importeringen av databasen. Diverse varianter av anførselstegn, apostrof og bindestrek hadde blitt importert som spørsmålstegn. Det vil si at hele websiden min var full av en mengde spørsmålstegn både her og der. Jeg redigerte ganske enkelt alle anførselstegnene i databasefila, men jeg måtte la være å gjøre noe med de andre, for det lagde en masse krøll ved importering av databasen, den stoppet opp i ett sett med en feilmelding.

Det snodige er at alle de korrekte tegnene var tilstede i databasefila som jeg hadde tatt ut, men av en eller annen grunn ville den ikke importeres korrekt. Jeg prøvde å gjøre dette flere ganger på forskjellige måter uten å lykkes. Det jeg endte opp med var å måtte «krype til korset» og sette meg ned og manuelt redigere hvert eneste artikkel jeg har skrevet. Det er 1.697 av dem, så det var mildt sagt en stor jobb. Fra å regne med å bare bruke en time til noen timer på dette, endte jeg opp med å bruke hele gårsdagen. Hvis man ser bort fra tiden jeg brukte på å se på Stjernekamp-finalen på NRK i går kveld, så gikk HELE lørdagen med på dette.

Men nå har det seg slik at jeg ikke kan leve med slike feil og MÅ rette dem opp. Jeg har ikke lyst til å ha en masse artikler liggende på websidene mine med en masse tegnsettingsfeil. Det ser jo rett og slett teit ut. For ikke å snakke om feil. Men etter å ha holdt på frem til klokka 1.10 i natt, var jeg omsider i mål! Nå var det heldigvis veldig lite som måtte gjøres på alt jeg skrev i 2007, 2006 og de gamle biltestene mine. Her var det nesten ingen tegnsettingsfeil i det hele tatt. Jobben ble dermed enklere/raskere jo lengre jeg kom bakover i artiklene. Men for å være på den sikre siden, foretok jeg noen søk på ulike kombinasjoner som ofte gikk igjen, og da dukka det faktisk opp noen artikler som jeg hadde vært igjennom og redigert, men som jeg hadde oversett en og annen feil. Så da ble de resterende feilene rettet til jeg ikke fant noen flere forekomster.

En annen ting som jeg også fikk på plass ganske fort, før jeg oppdaget tegnsettingsfeilen, var en mod_rewrite videresending fra blog.kak.net til www.kak.net. Denne skulle ikke bare sende brukeren fra en hvilken som helst adresse til https://www.kak.net, men derimot til nøyaktig den samme adressen, foruten at http://blog.kak.net skulle byttes ut med https://www.kak.net da. Det vil si at alle eksisterende linker som måtte ligge på internett, facebook, twitter, google og på kystfort.com, vil fortsatt fungere som de skal. Hvis man f.eks klikker på denne linken:

http://blog.kak.net/2017/10/22/en-tur-til-kjokoy-fort-i-sommervarmen/

så vil man automatisk sendes videre til:

https://www.kak.net/2017/10/22/en-tur-til-kjokoy-fort-i-sommervarmen/

Det hadde vært rimelig tragisk om ALLE linker som refererer til et aller annet jeg har skrevet i løpet av årene ville ende opp med å «møte veggen» med en feilmelding på min gamle adresse. Det ville resultert i tap av en masse besøkene. Og det ønsker man jo ikke. Målsetningen med å skrive og legge det ut på internett, er jo forhåpentligvis at noen gidder å lese det, og kanskje til og med ha nytte eller glede av å lese det.

En annen motivasjonsfaktor er at Google for en tid tilbake gjorde SSL til en «rangeringsfaktor» i sine søk. Det vil si at en nettside med SSL vil få en bedre rangering enn en nettside uten SSL. Når andre forhold ellers er mer eller mindre like. På sikt så vil også nettleserne begynne å advare brukere mot å besøke ikke sikrede/krypterte websider. Og det er jo noe man ønsker å unngå, å bli flagget som usikker.

Å flytte fra blog.kak.net til www.kak.net resulterer også i at det blir en kortere adresse å skrive i nettleseren, for det holder å skrive kak.net heretter. Det har kanskje ikke noen stor betydning for andre enn meg selv, men jeg føler at jeg har kommet «hjem» igjen til hoveddomenet, etter å ha vært på blog.kak.net siden 2006. www.kak.net har i mange år bare vært en «pekeside» hvor man kune velge om man ville gå videre til car.kak.net, news.kak.net, modellbiler.kak.net, forum.kak.net og/eller prat.kak.net. Det er de forskjellige underdomenene jeg har hatt i løpet av årene. Men etter at jeg la ned car.kak.net og prat.kak.net i 2013, har det bare vært blog.kak.net igjen. Så da har det liksom ikke vært helt det store poenget med å ha www.kak.net som en pekeside til de andre sidene mine.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/10/29/flyttet-til-https-www-kak-net/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.