Over Valdresflya og Jotunheimen til Lesjaskog

Jeg startet ferien med å legge ut på en hyttetur til Lesjaskog i Oppland fylke. Turen gikk via Gran, Dokka, Beitostølen, Valdresflya og forbi Gjende. Dette var på ingen måte den korteste veien til Lesjaskog, men det var heller ikke poenget. Poenget var å se litt mer enn E6 og motorveien. Vi stoppet på Beitostølen for å få oss en matbit og endte opp på Peppes pizza. Kanskje ikke det mest originale, men jeg bestilte en innbakt pizza ved navn «knock out» eller lignende. Jeg ble anbefalt å velge rømmesaus som tillegg, da den var litt sterk. Ha ha, tenkte jeg, sterk du liksom. Men jaggu skal jeg si deg at den var sterk! Ihvertfall i forhold til hva jeg forventet meg! Men dette var innenfor i forhold til hva jeg foretrekker av sterk mat. Men dette kom mildt sagt som lyn fra klar himmel på Peppes pizza liksom.

Jeg må innrømme at jeg fikk meg litt av en overraskelse på Beitostølen, selv om det var 18 grader så blåste det en forferdelig sur vind. Og av en eller annen merkelig grunn hadde jeg nedprioritert å ta med meg en genser. Jeg fikk derfor litt bange anelser for hvordan de neste dagene kom til å bli. Begynte å planlegge en jakt på en jakke, genser eller lignende. Det eneste jeg hadde med meg av noe jakkelignende var ei regnjakke. For de aller fleste er det sikkert ikke noe problem å få tak i noe slikt «hvor som helst», men jeg er som regel avhengig av å komme meg en tur innom Dressmann XL eller lignende for å få noe som er stort nok. Så man kan vel trygt si at jeg angret på at jeg ikke hadde tatt med meg en genser eller lignende. Men jeg prøvde å slå meg til ro med at det ordner seg. I værste fall får jeg alltids bruke regnjakka eller noe, den er ihvertfall vindtett.

Så fort vi forlot Beitostølen var det ikke lang tid før vi var på vei over Valdresflya. Eller Valdresflye som det står på skiltene og heter på nynorsk. Jeg har aldri vært på disse traktene noen gang, så dette var en utrolig WOW opplevelse for min del! Jeg var riktignok på hyttetur til Uvdal og var over Hardangervidda og Imingfjell i fjor, men dette var usannsynlig vakkert! En utfordring når man er på en slik plass for aller første gang, er at man ikke vet hvor man aller helst bør stoppe for å ta bilder. Er det enda bedre bak neste sving, eller hva? Sånn i ettertid tok jeg mitt første stopp for å ta bilder litt sent, men det ble jaggu mye knallfine bilder allikevel! Og jeg skal love dere at det var kjølig oppe på Valdresflya! Ned mot 10-12 grader. Men jeg må si at det opplevdes ikke så ille som de forblåste 18 gradene vi hadde på Beitostølen! Kompisen jeg reiste sammen med hadde riktignok med seg en hettegenser, men valgte å ikke gå ut av bilen like ofte som det jeg gjorde.

Det var forøvrig første gang vi var på denne typen tur, og man kan vel trygt si at han ikke visste hva han hadde begitt seg ut på. Det vil si å dra på tur med så mange fotomotiver med en fotograf på slep? Men det gikk nå opp for han etterhvert, og han skjønte at vi ikke kom til å komme frem «tidlig». Men vi hadde vel ikke dårlig tid, så det var bare å ta tiden til hjelp. Selv om også jeg prøver å begrense meg litt, selv om det ikke alltid er så lett. Det er jo fotomotiver uansett hvor man snur seg og rundt hver eneste sving og over hver eneste bakketopp. Men med mindre man skal bruke flere dager på dette, så må man velge å ignorere noen av mulighetene og prøve å plukke ut de aller beste. Ellers synes til og med jeg at det tar litt i lengste laget.

Gjende var bare noe vi svippet bortom for å ta en titt, siden ingen av oss hadde vært der før. Gjende er en innsjø i Jotunheimen, en lang og smal sjø på 18 km og 1,5 km bred på det bredeste. Jeg benyttet selvfølgelig anledningen til å ta noen bilder der også, selv om det ikke ble så mange. Etter dette hadde vi ikke noen fotostopp før vi kom til Lesjaskog og Bjorli. Etter å ha kjørt over jernbanesporet bare måtte jeg stoppe for å ta noen bilder av den utrolig fine solnedgangen! Men nå var vi bare noen få minutter unna hytta også. En tur som man kan gjøre unna på en 5-6 timer på raskeste vei, brukte jeg ca 10,5 timer på. Men da har vi uten tvil tatt en liten omvei og fått tatt ganske mange bilder på veien opp. Det er jo en del av morroa, er det ikke?

Valdresflya

                                                                                 

Gjende

  

Lesjaskog

    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/08/11/over-valdresflya-og-jotunheimen-til-lesjaskog/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.