Forløpig ingen streik i bussbransjen

Lønnsforhandlingene i bussbransjen gikk i brudd for noen uker tilbake og var derfor til mekling hos riksmeklingsmannen tirsdag 13. april og onsdag 14. april. Det var fortsatt ingen avklaring ved midnatt og meklingen gikk defor på overtid. Lite ante jeg at den skulle vare så lenge som den gjorde. Jeg var jeg var oppe 5.30 i morges meklet de fortsatt, og det var ikke før nærmere 12 timer på overtid at partene hadde kommet frem enighet. Det var dog ingen mye å være enige om, for det eneste de hadde blitt enige om var at de skulle sende riksmeklingsmannens forslag til løsning ut på uravstemming. Innholdet derimot er partene åpenbart ikke særlig fornøyd med. Fagforbundet som jeg er organisert i anbefaler sine medlemmer til å stemme NEI til forslaget!

Blir forslaget nedstemt går vi ut i streik med en gang. Så dagens løsning er bare en midlertidig løsning. Jeg er ikke sikker på hvor lang frist man har på å utføre denne uravstemmingen, men har forstått det slik at det er i begynnelsen av mai en gang. Det vil si at det ikke blir streik før om en tre ukers tid. Hvis det blir streik, vel og merke. Jeg kjenner heller ikke til detaljene i forslaget, men når Fagforbundet er så raskt ute med å anbefale sine medlemmer til å stemme NEI til forslaget, går jeg ut ifra at det er dårlige greier. Lønna til bussjåførene er ikke mye å skryte av, og vi henger bare mer og mer etter de vi velger å sammenligne oss med lønnsmessig. Derfor var det nødvendig å gjøre ett stort skritt fremover for ikke å havne enda lengre bak. Det ser ikke ut til at riksmeklingsmannen har lykkes i å få i land en slik avtale.

Det er ikke til å stikke under en stol at det har dreid seg veldig mye om meklingen i bussbransjen og en mulig streik de siste dagene. Det har vært det store samtaleemnet oss bussjåfører i mellom, i tillegg er det enkelte passasjerer som har vært nysgjerrig på om det kom til å bli en strek eller ikke. De var selvfølgelig fornøyd med at det ikke ble noen streik  i dag, men de er fortsatt ikke trygge. Nå er det medlemmene som skal avgi sin stemme og avgjøre om det blir streik eller ikke. Det beste hadde selvfølgelig vært om forslaget til riksmeklingsmannen som partene var enige om å sende videre til uravstemming faktisk var akseptabelt. Men jeg er redd vi ikke er der. Så da blir det spennende å se hva som skjer i begynnelsen av mai måned.

Men meklingen i bussbransjen og en eventuell streik har nok blitt totalt overskygget av vulkanutbruddet på Island som har lammet flytrafikken i hele Norge. Store deler av luftrommet var stengt allerede i morges og kl 10.00 i dag ble resten av luftrommet stengt for all trafikk. Det er første gang dette skjer i moderne tid, noe slikt har vel ikke skjedd på denne siden av andre verdenskrig? Jeg har ingen problemer med å forstå frustrasjonen til passasjerene. Bare i Norge er over 120.000 passasjerer berørt i dag. Det er fortsatt uvisst om dette problemet vil være kortvarig eller om det blir langvarig. Det er ihvertfall ikke noen tvil om at ingen fly kommer til å komme på vingene i dag. Det er ikke sikkert at det kommer noen fly på vingene denne uka i det hele tatt. Det er ikke annet å gjøre enn å vente å se, blir vi fortalt av de som har peiling på dette. Nei, det ble ingen busstreik i dag, men vi fikk derimot en totalt lammende «flystreik» i steden.

Ellers startet i grunn dagen ganske grå og trist, litt sprekker i skylaget hvor sola tittet frem en gang i blant, men ganske stor kontrast til gårsdagen som var strålende sol fra en skyfri himmel. Men vi hadde jo forventet at det skulle bli litt mindre «strålende» vær fremover enn hva vi har hatt den senere tid. Derfor var det utrolig hyggelig at skyene tok seg en pause og sola tittet atter igjen frem. Mens jeg hadde pause på Asmaløy mellom kl 14.05 og 14.40 gikk det faktisk var overskyet til strålende sol. Hærlig å se at været kan klarne opp så kraftig på så kort tid! Jeg tok noen bilder av bussen jeg har kjørt i dag når jeg kom til «pauseplassen» på Asmaløy, men måtte ut og ta noen nye bilder når sola tittet frem en knapp halvtime senere!

En annen artig sak i dag er: Bloggen min er vel ikke akkurat almenn kjent, selv om den har eksistert en god stund, websidene mine har eksistert siden januar 1997, derfor blir jeg ofte litt paff når jeg blir «konfrontert» med innholdet. Familie, venner og mange av mine kollegaer har vært innom bloggen, noen følger også med regelmessig. Det er jo en del som får et «hint» om at det har kommet noe nytt via Facebook også. Men når det en sjelden gang dukker opp passasjerer som har snublet innom bloggen min, må jeg innrømme at jeg blir litt overrasket. Passasjeren som var så glad for å se meg her om dagen og ga meg en klem hadde på en eller annen måte snublet innom innlegget En dag som bussjåfør i bilder etter å ha søkt etter «busser i distriktet» eller noe sånt. Det var ikke så lenge jeg fikk pratet i dag, men hu syntes det var gøy å lese om dagen min som bussjåfør og hadde planer om å lese mer i bloggen fremover. Jeg nevnte at jeg hadde skrevet et par innlegg i går, blant annet en episode hvor passasjeren ville kjenne seg igjen i, så da var planene om å ta en tur innom bloggen min i kveld for å lese litt til! Kanskje jeg har fått en ny leser?

Hvor mange kollegaer eller passasjerer som faktisk har vært innom bloggen og lest litt er jo ikke lett å vite, det er sikkert ikke alle som kommer bort til meg og nevner det liksom. Men at det er en del som leser «i skjul» uten å nødvendigvis snakke med meg om det, er det nok ikke noen tvil om. Men det er veldig hyggelig at det jeg skriver blir lest og at de bildene jeg tar blir sett på! Det hadde jo ikke vært noe gøy hvis jeg ikke hadde noen lesere i det hele tatt. Men jeg vil gjerne komme med en liten oppfordring: Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen i kommentarfeltet, det er utrolig gøy å få tilbakemeldinger på det jeg skriver!

Jaggu ble det ikke Converse All Star på jobben i dag også, det samme paret som i går, men i morgen har jeg planer om å bruke et annet par. Jeg har ikke skrevet noe om det her i bloggen, men jeg har kjøpt noen flere par etter at jeg kom hjem fra Nice i slutten av februar. De vil nok dukke opp her etterhvert! Kanskje ikke så mange som bryr seg om hvilke sko jeg bruker på jobb, eller på fritiden for den saks skyld, men dere får være overbærende med meg! På de skiftene som jeg har litt dødtid eller pauser «midt ute i skauen», det vil si at jeg har pause alene og ikke har mulighet til å skravle med noen, har jeg en tendens til å ta frem kameraet og knipse i vei. Noen leser avisa eller løser kryssord, jeg tar bilder. For ikke å snakke om å sende sms, oppdatere Twitter og slike ting. Og da har bildene og tankene mine jeg gjør meg under disse pausene en tendens til å dukke opp her i bloggen.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/04/15/forlopig-ingen-streik-i-bussbransjen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.