Gir økte dieselpriser økte busspriser?

Det var bare ett tidsspørsmål før dette ble ett tema. Jeg har i lengre tid hatt i bakhodet at dette temaet måtte komme opp en vakker dag. Demokraten skrev i går en artikkel om temaet hvor direktør i Østfold Kollektivtrafikk Jostein Haug har blitt intervjuet. Der kom det frem en ting jeg ikke var klar over, nemlig at Østfold Kollektivtrafikk forløpig ikke har blitt berørt av de økte dieselprisene. Årsaken er at de forhandler dieselprisen for ett år av gangen.

Men når de skal til forhandlingsbordet i oktober, vil nok avtalen bli en helt annen enn den de inngikk i oktober 2007. Dermed er det 3 alternativer for å innhente den økte dieselprisen. Å sende hele regningen til passasjerene i form av økte billettpriser, at fylkeskommunen øker tilskuddene til kollektivtrafikken eller at man reduserer kollektivtilbudet. Det sier seg selv at det ikke må gjøres et eller annet for å kompansere for de økte dieselprisene. Hvis rutetilbudet skal opprettholdes, billetttprisene ikke skal endres og fylkeskommunen ikke øker tilskuddene til kollektivtrafikken, sier det seg selv at vi kommer til å gå røde tall i møte.

Det beste for de reisende og kollektivtrafikken hadde selvfølgelig vært å få økt tilskudd. Men spørsmålet er om fylkeskommunen ønsker og/eller har råd til dette. Etter at Østfold Kollektivtrafikk har redusert prisene betraktelig de siste årene, hadde det vært en nedtur å måtte fortelle passasjerene at prisene vil øke «betydelig» for å kompansere for den økte dieselprisen. De forstår det nok, men om de er villig til å betale det, er jeg usikker på. Men jeg kan heller ikke tenke meg at passasjerene ønsker at tilbudet skal reduseres. Men det er som regel tilbudet i de griskgrendte strøkene hvor nesten ingen tar bussen som regel blir fjernet. Det er selvfølgelig kjipt for de få som faktisk bruker akkurat den bussen, men det er rett og slett liten vits å kjøre en bussrute som så og si ingen tar. Da er det bedre å legge disse ressursene der man faktisk tar bussen.

Det er ikke til å stikke under en stol at Glommaringen er den største satsingen til Østfold Kollektivtrafikk de siste årene. Nå med kvarters avganger i begge retninger. Tilbudet som ved siste omlegging ble fjernet var Gluppe på kvelden, Kongsten på kvelden, Lundheim-Riisløkka og at Veum-bussen nå ikke kjører ned Paul Holmsensvei men tar Joruns vei rett ut til Veumveien på vei opp til Veum. Jeg har selv kjørt Gluppe-ruta på kvelden, og det var en ekstremt ensom affære. Selv om Lundheim-Riisløkka forsvant, går det fortsatt busser til både Lundheim og Riisløkka, det er nå Lundheim-Kjølberskogen (tidligere Lundheim-Begby) og Gluppe-Kongsten (kjører også oppom Riisløkka) som kjører disse stedene.

Det blir derfor spennende å se hva som skjer etter reforhandlingen av dieselprisene for Østfold Kollektivtrafikk i oktober. Innen den tid skal en ny «vinterplan» og ett nytt rutehefte på plass i august. Det er forøvrig bare 2 uker igjen av det nåværende ruteheftet før ruteheftet for sommeren trer i kraft. Husk å sjekke om det er endringer for de bussrutene du benytter deg av!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/06/07/gir-okte-dieselpriser-okte-busspriser/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.