Carlstens fästning i Marstrand

Jeg hadde min første tur til Marstrand i november i fjor, men det ble bare en liten tur til Koön og ikke ut til Marstrandön. Men midt i august i år var jeg i Marstrand i 50-årslag og fikk tatt turen ut til Marstrandön for første gang. Vi hadde en magisk helg på Marstrand, og det tok bare to uker før jeg returnerte til Marstrand for å ta en nærmere titt på Carlstens fästning. Også denne helgen var jeg veldig heldig med været på Marstrand. Det jeg derimot ikke var forberedt på, var at det var en båtmesse på Marstrand akkurat denne helgen. Det var derfor en masse folk på Marstrand denne siste helgen i august. Det var mildt sagt et mareritt å få parkering, men etter å ha prøvd å finne en parkeringsplass i en times tid, fant jeg omsider en plass.

Men innen den tid hadde jeg i ren desperasjon tatt turen innom Marstrands havshotell og prøvd å leie en av deres parkeringsplasser. Jeg var også nære på å gi opp å finne en parkeringsplass. Men det hadde vært for galt etter å ha kjørt så langt og bare kjørt hjem igjen. Det må sies å være veldig billig parkering i Marstrand, i sesongen koster det 50 kroner for et døgn, utenfor sesongen 30 kroner. I perioden 1. oktober og til og med 30. april ser det ut til å være gratis parkering. Ferga ut til Marstrandön går i «ett sett» og koster 41 svenske kroner. Du kan kjøpe billett i kiosken ved ferga eller i automaten på baksiden. På fergeturen overhørte jeg en svenske som reagerte på at man måtte betale for å være med ferga over til Marstrandön. Svenskene er nok primært vant til at ferger som er en del av veinettet er gratis. Vi nordmenn blir nok heller ganske overrasket hvis en ferge er gratis.

Carlstens fästning ligger på Marstrandöns høyeste punkt og er oppkalt etter den svenske kongen Carl X Gustav. Carlstens fästning ble bygget mellom 1658 og 1860 og var etter utbyggingen på 1800-tallet ble festningen internasjonalt regnet som en av Europas sterkeste festninger. Her er mer om Carlstens fästning fra wikipedia:

Carlstens fästning är en fästning på Marstrandsön i Kungälvs kommun på den södra bohuskusten. Efter tillbyggnaden på 1800-talet betraktades fästningen internationellt som en av Europas starkaste fästningar.

Fästningen ligger 39 meter över havet, med torntaket 98 m ö.h., lotsutkiken i närheten ligger 50 m ö.h. och består av ett runt, sju våningar högt torn, som är omgiven av nedsprängda vattengravar och höga murar med fyra bastioner. Allt är uppfört av granit. Inom murarna finns två fristående byggnader från 1700-talet. Som många andra fästningar användes Karlsten som fängelse fram till 1854. År 1882 avfördes fästningen från rikets fasta försvar. Sedan 25 januari 1935 är fästningen ett statligt byggnadsminne.

Historia

1600-talet

Efter freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän och därmed även Marstrand svenskt. Staden var sedan länge en betydande handelsplats. Eftersom hamnen nästan aldrig fryser till, förlades en del av den svenska flottan här. För att försvara Marstrand beslutade Karl X Gustav att bygga en fästning på ön. Arbetet utfördes av fångar som dömts till straffarbete. Den mest kända fången är utan tvekan Lasse-Maja, som satt fängslad här 1813-1838.

År 1658 byggdes först under Johan Wärnschölds ledning ett provisoriskt befästningsverk i form av en träskans Wahlen skans, högst uppe på berget ovanför staden «vidh stora väderqvarnen». Denna befästning var till stor nytta för att på hösten 1659 slå tillbaka det anfall som utfördes av norska styrkor. År 1666 påbörjades uppförandet av en ersättningsbyggnad för träskansen, som «slagit sig». Denna nya fästning var i formen av en rombisk redutt eller tornbyggnad med fyra små raveliner. 1671-73 påbyggdes tornet, som då kallades Karlsten, en våning och försågs med takbatteri.

Efter ett anfall mot befästningarna i Marstrand av Ulrik Frederik Gyldenlöve måste skansen uppges åt danskarna den 23 juli 1677. År 1681 börjades uppförandet av en stor tornbyggnad, efter kommendanten Karl Gustaf Frölichs design, men i övrigt arbetades efter en av Erik Dahlbergh uppgjord, i huvudsak 1685 godkänd ritning, och redan 1689 var själva fästningen i det närmaste färdig och utgjordes då av en reduttformig murad donjon med sprängd grav samt ett flera våningar högt runt torn, som omfattade det förutvarande fyrkantiga.

1700-talet

I början av 1700-talet stod vallarna som omsluter den stora borggården färdiga.

Senare utfördes kaponjärer, utanverk och logement enligt Frölichs design, och även dessa arbeten var nästan färdiga och fästningen i övrigt väl försedd, då Peder Tordenskiold 10 juli (g. st.) 1719 anföll Marstrand och örlogsfartyg i hamnen. Sedan han utan svårighet intagit staden, men kunde uträtta mycket lite genom att beskjuta Karlsten, spred han rykten om stora förstärkningar vilket skrämde kommendanten Henrich Danckwardt till att kapitulera 15 juli 1719. Sedan Karlstens fästning efter freden återlämnats den 12 november 1720 reparerades de måttligt skadade fästningsverken.

1770 års sekreta utskott beslöt att fasta batterier skulle ordnas ovanpå logementens tak. 1779 godkändes ett av Axel Magnus von Arbin framlagt förslag att ändra Karlstens torn så, att det kunde tjäna som fyrbåk, samt att fästningen nu skulle sättas i fullt försvarsstånd, vilket utfördes 1780-83, och detta blir den första fyren i världen med roterande spegelapparat, som gav ett jämnt bländande sken. Apparaten hade uppfunnits av Jonas Norberg.

1800-talet

Efter ett av Carl Fredrik Meijer uppgjort, 1834 fastställt förslag till Karlstens förstärkande företogs arbeten till 1851, då fästningen var färdig enligt den 1840 något utvidgade planen. Sedan ångkraften tagits i bruk för sjöfarten och då krig med Danmark blivit alltmera osannolikt, hade emellertid Karlstens betydelse minskats, och 1878 års befästningskommitté föreslog därför, att garnisonen, två fästningsartillerikompanier ur Göta artilleriregemente, skulle förflyttas till Vaxholm och Karlsborg, men att fästningen, som fortfarande var i gott stånd, skulle framgent nödtorftigt underhållas.

Till följd härav utmarscherade garnisonen 1 maj 1882, varefter fästningens flagg halades. Bestyckningen fördes till Karlsborg. Sedan äldre tid har grövre brottslingar förvarats på Karlsten, där även politiska fångar tidtals insatts. Lasse-Maja satt till exempel fången här i 26 år mellan 1813 och 1839. Lasse-Maja benådades 8 juni 1839. Även Metta Fock satt fängslad här mellan 1806 och 1809: hon var den enda kvinna som suttit fängslad här, då Karlsten normalt var ett fängelse för män. 1888 förflyttades då ännu kvarvarande «fästningsfångar» till Göteborgs polishus.

1900-talet

Fästningsverken underhölls fortfarande under 1900-talets början, och hösten 1906 uppläts en del av dess lokaler till sjöförsvaret för begagnande av skeppsgossekåren i Marstrand, som 1907 började uppsättas. Skeppsgossekåren disponerade fästningen fram till kårens upplösning 1937. Fyren hade 1868 ersatts med Pater Noster. Det försvarsmässiga användandet av fästningen upphörde år 1993 då kustspaningsradarn i Karlstenstornet togs bort.

Det er ganske mye å utforske når man går rundt på Carlstens fästning, og det anbefales å kjøpe informasjonsheftet om festningen som bare koster 20 kroner ekstra når du løser inngangsbillett. Da får du ganske mye informasjon om festningen og ikke minst flere kart over festningen som gjør det enklere å hva som befinner seg hvor. Selv om jeg må innrømme at jeg gikk mest på måfå når jeg hadde min rundtur på festningen. Jeg måtte selvfølgelig ta turen opp til toppen av festningen, til øvre borggården. Tårnet og murene som omslutter den øvre borggården er de eldste delene av festningen. Den første festningen stod klar på 1680-tallet.

Oppe på øvre borggården finner man også to stillinger som ser ut til å være av litt nyere dato. Det er ihvertfall det inntrykket jeg får. Men jeg har ikke klart å finne noe informasjon om når disse to stillingene er fra og hva de var utstyrt med. Men det første jeg tenker på når jeg ser den typen stillinger er luftvern. Det står ikke noe om disse to stillingene i informasjonsheftet jeg kjøpte på festningen, på wikipedia eller på hjemmesiden til festningen. Disse tilsynelatende luftvernstillingene var ihvertfall det mest moderne jeg fant på festningen. Ifølge et informasjonsskilt på området stod det at festningen ble tatt ut av bruk i 1888, men ble tatt i bruk igjen under den andre verdenskrig. Det er nok fra den perioden disse to luftvernstillingene stammer fra vil jeg tro. Det har forøvrig både vært et fyr og sist en radar på toppen av Carlstens fästning. Men dette har vært historie en god stund allerede. Fyret ble erstattet av et annet fyr i 1868 og radaren ble tatt ned i 1993.

Normalt sett skulle de stengt dørene på Carlstens fästning denne siste helgen i august kl 16, men det virker som de holdt åpent en time ekstra. Det virket ihvertfall som om det var ganske mange som ville ta en titt. Etter min runde inne på festningen, tok jeg en tur på de ytre delene som man har tilgang til uavhengig av åpningstid og uten å løse inngangsbillett. Her hadde vi også tatt en runde to uker tidligere. Hvis man setter seg ned helt i ytterkant av festningen nedenfor øvre borggården, så har man en utrolig utsikt ut over havet. Det har man selvfølgelig også oppe fra øvre borggården. I godt vær, kan man sitte her i evigheter bare for å nyte det gode været og ikke minst den utrolig flotte utsikten. Jeg tok meg også en liten tur igjennom byen og ned til båthavna for å ta litt bilder.

Etter å ha tatt ferga tilbake til Koön fikk jeg tatt noen bilder av ferga og ikke minst en overfylt liten gummibåt med en 9,9 hk påhengsmotor bakpå. Denne ble kjørt frem og tilbake mellom Koön og Marstrandön et par ganger. Jeg for min del tilbragte litt over 4 timer på Marstand denne lørdag ettermiddagen. Et utrolig sjarmerende sted som er helt fantastisk når det er godt vær!

Bildene jeg tok på Marstrand i november, kan dere se her:

Tur til Marstrand (24.11.15)

                                                                                                                                                                                                                                                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/10/07/carlstens-fastning-i-marstrand/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.