Filtvet fyr

Jeg tok turen til Hurumlandet for å ta bilder av Filtvet fyr, Buskeruds fylke eneste operative fyr en lørdag. Fyr er i seg selv fascinerende å ta bilder av, men veldig mange av fyrene er litt lite tilgjengelig for oss uten båt. Men noen fyr finnes det jo som er tilgjengelig på land. Filtvet fyr er en av dem. Filtvet fyr har i likhet med alle andre norske fyr blitt automatisert og det er derfor ingen nødvendig bemanning på fyret lengre. Det er per i dag bare noen ytterst få fyr som fortsatt har en «fyrvokter». Lindesnes fyr er en av dem, selv om fyret i seg selv er automatisert, har fyrvokteren andre arbeidsoppgaver på fyrets område. Når det gjelder Filtvet fyr, må jeg jo si at det var utrolig mye mer sjarmerende med den gamle trebygningen med fyret i gavelen, enn det nye betongsøylefyret som er satt opp foran det gamle bygget.

Det er forøvrig ikke uvanlig at jeg får testet tålmodigheten når jeg er ute for å ta bilder. Jeg vil jo aller helst ha bilder uten noe særlig med mennesker på. Denne gangen hadde jeg såpass «flaks» at det var et bryllup på området akkurat denne lørdagen. Men med litt tålmodighet og litt fleksibilitet, så ble det vel ikke så værst til slutt allikevel. I tillegg til at jeg ikke ønsket å få med meg så veldig mye av brulluppet på mine bilder, så prøvde jeg selvfølgelig å unngå å komme med på bildene til brylluppsfotografen også. Men dette hører med, ihvertfall når man prøver å få tatt bilder på en lørdag. Jeg fikk forøvrig også tatt noen bilder av et helikopter som fløy over fyret. Om det var brudeparet som kom flyvende i et helikopter eller hva det var, er jeg ikke sikker på.

Det var i grunn begrenset med informasjon om Filtvet fyr på wikiepdia, så denne gangen har jeg hentet historikken til fyret fra sidene til Filtvet fyr. Jeg antar at Filtvet fyrs venner ikke har så altfor mye imot det.

Filtvet fyr er Buskerud fylkes eneste operative fyr

Det ligger på sydspissen av Hurumlandet ved innseilingen til den trange delen av Oslofjorden, og har hatt stor betydning for navigasjonen i den svært trafikkerte skipsleden inn til hovedstaden. Den første fyrlykta på Filtvet Fyrstasjon ble tent i 1840 og ble oppsatt i gavlveggen i en privat bygning bak den nåværende fyreiendommen.  Etter hvert som skipstrafikken økte utover på 1800-tallet, fikk også fyret større betydning.  Christiania og Drøbak Havnekommisjon vedtok derfor å erverve egen eiendom på stedet i 1874, og påbegynte deretter  byggingen av en ny fyrstasjon på et oppfylt skjær – slik den nå ligger.

Den nye fyrstasjonene sto ferdig i 1877

Den fikk nå fast betjening som bodde i egen innredet leilighet i fyrbygningen.  Fyrlykta var installert i et karnapp i bygningens annen etasje.  På taket var det bygd et tårn for den nye tåkeklokka.  Hammeren, som i tåkeperioder skulle slå på klokka hvert 4. sekund, ble drevet av et urverk – en streng med lodd som gikk gjennom alle etasjene og som fyrvokteren måtte trekke opp. Fyrbygningen fremstår i dag stort sett som ved oppføringen i 1877, men hadde opprinnelig flere bygningsmessige detaljer i sveitserstil.  Bygningen ble malt gul slik standard fyrfarge var den gangen.

Senere har det skjedd en rekke tekniske forbedringer på fyret. I 1891 ble det installert et "klippapparat" som ga blinkende lys i sektorer som markerte farlig farvann.  I 1919 fikk fyret elektrisitet – som en av landets første fyrstasjoner.  Klokketårnet ble revet og erstattet med elektrisk tåkesirene.  Linsen ble flyttet opp på taket i et lyktehus med utvendig galleri slik det fortsatt fremstår. Som ledd i fyrvesenets store automatiseringsbølge på 1980-tallet, ble Filtvet Fyr avfolket og automatisert i 1985.  Det gamle fyret   ble   nedlagt   og   erstattet  med  et automatfyr på en betongsøyle foran den gamle bygningen.

Filtvet fyr ble fredet i 1997

Filtvet Fyr ble fredet i 1997.  I begrunnelsen for fredningsvedtaket er det bl.a. påpekt at fyrstasjonen "er et kulturminne av nasjonal verdi" og at "det er en god representant for det lille trefyret med tett sammenstilte hus".  I fredningsvedtaket inngår alle bygningene og hele eiendomsarealet med den gamle hagen og stranden. I 2000 ble Filtvet Fyr overdratt fra Staten til Hurum kommune.  Kommunen inngikk deretter avtale med Filtvet Fyrs Venner.  Venneforeningen står for restaurering, vedlikehold og drift av fyret som kulturinstitusjon. Formålet med foreningen Filtvet Fyrs Venner er å restaurere og drive fyret til allmennhetens beste.  Det innebærer å vedlikeholde både bygninger og hage samt sørge for aktiv bruk av eiendommen til ulike formål.

Fyret i seg selv var interessant å ta bilder av, men det var også gøy med Villa Malla og de sydeninspirerte omgivelsene rundt. Litt utenom det vanlige her hjemme i Norge får en vel si. Jeg var faktisk i området når jeg var på hyttetur på Hurum i fjor, men da var jeg ikke klar over at det var et fyr bak Villa Malla.

                                                                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/07/16/filtvet-fyr/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.