Bendik & Frk. Fryd

Det var rett før jul at jeg ble tipset om to nye norske band. Nemlig Bendik og Frk. Fryd. Mens Frk. Fryd er et 100% jenteband fra Stavanger er Bendik et band med kvinnelig vokalist fra Oslo. Frk. Fryd er skikkelig tøff rock’n’roll med trøkk, så må Bendik beskrives på en litt annen måte. Bendik har selv beskrevet seg selv slik: «Bendik er et møte mellom pop og ambiens, varm melankoli og iskald støy. En hemmelig verden under et tre, oppå et fjell eller inni ditt hode, hvor snurrige maskiner og forrykende natur går hånd i hånd.» Jeg for min del falt pladask for dem begge, så det er unødvendig å si at jeg hører en del på dem begge. Men de har valgt litt forskjellige måter å gjøre seg tilgjengelig for fansen.

Når jeg først oppdaget disse to bandene, så var Frk. Fryd tilgjengelig for streaming på Spotify, kunne kjøpes som mp3 på cdon og jeg for min del kjøpte musikken dems i flac-format fra klicktrack. Men nå ser jeg at de har forsvunnet over hele fjøla. Det er ikke mulig å få kjøpt musikken på enten cdon, klicktrack eller streame musikken på Spotify. Det eneste som er tilgjengelig er singelen Blod & Honning. Men det er jo et ganske begrenset utvalg når de har 2 EP’er og en singel som ikke er tilgjengelig på noen av disse to EP’ene. EP’ene heter «Baandtvang» og «Tell Dine Skritt Igjen». Singelen som har blitt sluppet etter at disse EP’ene kom heter «Salt I Såret». Heldigvis klarte jeg å skaffe meg disse utgivelsene fra klicktrack før de «forsvant sporløst fra jordens overflate». Bare for å ha sjekket det, så er det ikke noe mer enn singelen «Blod & Honning» som er tilgjengelig på Wimp heller. Merkelig, de står ingenting om dette på Frk. Fryd sin facebookside heller.

Dette har forsåvidt ikke så mye å si for meg, siden jeg har fått kjøpt utgivelsene allerede, men det er jo sikkert andre som hadde hatt glede av å kunne høre på musikken til Frk. Fryd! For jeg vil spesielt anbefale dere å høre på «Blod & Honning» og «Salt I Såret». Av de to EP-utgivelsene «Baandtvang» og «Tell Dine Skritt Igjen», så er det sistnevnte som er den beste, men begge to er veldig bra og anbefales! Men per i dag er det tydeligvis litt kranglete å få tak i musikken til Frk. Fryd. Når musikken dems heller ikke har blitt gitt ut på cd eller vinyl, er det jo lettere vanskelig å få tak i musikken plutselig. Men jeg antar at de vil dukke opp igjen på et senere tidspunkt. Jeg aner som sagt ikke hva som har skjedd eller hvorfor det har skjedd. Hm, selv på iTunes er musikken dems sporløst forsvunnet, med unntak av nevnte Blod & Honning-singel.

Bendik har derimot valgt en litt annen måte å gjøre seg tilgjengelig for fansen. De har valgt å gjøre musikken tilgjengelig for streaming på Spotify/Wimp og gitt ut musikken sin på vinyl faktisk. For de som ønsker det, kan også musikken kjøpes som mp3. Debutalbumet deres «Drømmen gjør meg ingenting» får man f.eks kjøpt hos Platekompaniet for 210 kroner. Da får man, slik jeg har forstått det på facebooksidene til Bedik, en kode for å laste ned albumet i flac-format fra bandcamp.com. Jeg for min del slutta å kjøpe vinyl for mange år siden, se bort fra at jeg kjøpte «South Saturn Delta» med Jimi Hendrix når det albumet kom i 1997. Jeg begynte å kjøpe cd’er i 1992, så det hadde gått noen år siden jeg kjøpte vinyl sist kan du si. Nå er det også veldig mange år siden jeg hadde en platespiller å spille vinylen på. Men tilbake til poenget, jeg kunne jo aller helst tenkte meg å få mulighet til å kjøpe musikken bare i flac-format, vinylen trenger jeg ikke, for å si det sånn. Men per i dag har ikke Bendik gjort musikken sin tilgjengelig i flac-format for andre enn de som kjøper albumet på vinyl.

Så slik som det er i dag, hører jeg på Bendik via Spotify, og det fungerer jo greit det. Men det fungerer plutselig ikke spesielt bra lengre, hvis det skjer det samme med Bendik som med Frk. Fryd. Men sånn er nå tingenes tilstand her og nå. I tillegg til debutalbumet «Drømmen gjør meg ingenting», har Bendik også gitt ut en singel som heter «Jeg tror det blir bra igjen». Nylig har de også offentliggjort at det kommer en ny singel med navn «Slippe» den 7. februar i år! Når neste «fullengde» utgivelse fra Bendik kommer vet jeg ikke. «Bodø Nu» skrev om utgivelsen av «Slippe» for en uke siden, og der ble det nevnt at det kanskje kan komme et nytt album i løpet av 2014, men det har ikke blitt bestemt noe enda.

Mens Frk. Fryd er «rett frem rock’n’roll» eller hva jeg skal kalle det, er Bendik ganske så annerledes. Kortversjonen av deres egen beskrivelse: «Bendik er et møte mellom pop og ambiens, varm melankoli og iskald støy.» Dette er isåfall en utrolig fantastisk støy! Ja det er ganske mye i lydbildet, f.eks på åpningssporet «Forsvinne» på albumet «Drømmen gjør meg ingenting». Bendik skal visstnok være helt rå live, men har riktignok ikke helt klart å overføre dette lydbildet til skive, men hvis Bendik høres enda bedre ut live, så må jeg rett og slett få med meg Bendik live en gang! For dette er noe jeg liker veldig godt, og jeg ser virkelig frem til nye utgivelser fra Oslo-bandet fremover! Første stopp er 7. februar hvor de slipper singelen «Slippe»!

Når jeg satt på albumet nå og åpner med «Forsvinne» får jeg umiddelbart gåsehud og begynner å digge musikken! Det er helt greit at ingen ser meg akkurat nå, for det hadde sikkert sett ganske tåpelig ut. Jeg sitter selvfølgelig og nyter musikken med mine Denon AH-D2000 hodetelefoner via Sonos og min Cambridge Audio DacMagic Plus DAC og hodetelefonforsterker. Jeg har skrevet en del om hvordan dette oppsettet fungerer i innlegget om streaming med Sonos. Musikken kommer som dere skjønner fra Spotify, siden jeg ikke har lyst til å kjøpe musikken i mp3-format, da får jeg jo musikken i like god kvalitet fra Spotify. Og så synes jeg det er litt unødvendig dyrt å kjøpe vinyl til 210 kroner for å få albumet i flac-format.

«Forsvinne» er uten tvil det beste sporet på albumet, men det er andre sanger som også kommer tett opptil.

Livebildet av Bendik er hentet fra Wikipedia Commons og fotografen heter Jørund Føreland Pedersen.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/01/23/bendik-og-frk-fryd/

1 kommentar

    • kak27 januar, 2014 kl 23:22
      Forfatter

    Jeg har idag fått en forklaring på den mystiske «forsvinningen» til Frk. Fryd på Wimp og Spotify. Det har seg slik at de har fått platekontrakt med Sony Music. All musikken dems har blitt «relansert» via Sonos Music. Musikken til Frk. Fryd er derfor tilgjengelig på Wimp og Spotify igjen! 🙂

    Det kunne Frk. Fryd fortelle på sine Facebooksider i dag, etter at jeg etterlyste musikken dems her om dagen!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.