Det blir hvit jul

Som metrologene har meldt en stund, i dag kom den etterlengtede snøen for å få en hvit jul. Snøen medbringer seg dog en del ulemper, men det får vi vel leve med for å få en hyggelig hvit jul. Det hører liksom med til jula. Det er ikke noe som er værre enn ei jul med regn og skikkelig møkkavær! Da er det bedre med litt kuldegrader og snø, ikke sant? Det blir dog litt vankseligere å komme seg frem på veiene enn med tørr asfalt, men vi bor jo tross alt i Norge. Selv om vintrene blir bare kortere og kortere, er det nok lenge til vi får en helt grønn vinter, selv med global oppvarming. Jeg merket forøvrig ikke noe til denne globale oppvarmingen i går når det var 15 minusgrader her på Veum! I dag har det derimot ikke vært mer enn 3 minus på dagen og 6-7 minusgrader nå i kveld!

Etter å ha vært oppe 4.10 i går, ikke fått sovet i pausa mi som jeg vanligvis gjør fordi jeg måtte kjøre hjem skolelevene tidligere enn vanlig, var jeg rimelig trøtt etter midnatt etter å ha tatt meg et har øl og en cognac. Jeg var derfor i seng kl 1 i natt og med unntak av at jeg måtte en tur på do for å kvitte meg med de to halvliterne fra kvelden før, våkna jeg ikke før kl 11 i dag. Og det tok en time før jeg kom meg ut av senga. Utrolig deilig å sove lenge når man har muligheten til det, eller hva? Men jeg hadde egentlig ganske mange planer for i dag. Jeg skulle ut og prøve å finne flere julegaver, kanskje rydde og vaske litt osv. Men jeg var utrolig treig i gang i dag, jeg ble ikke noe særlig fristet av å dra ut i det forferdelige snøværet heller. Det er utrolig lite som skal til før det går galt i trafikken under slike forhold. Og når pappa sendte meg melding om at han var på vei i 15-tiden, var det i grunn bare å holde seg hjemme. Da fikk jeg en god grunn til å ikke dra ut, ikke sant?

Pappa hjalp meg med noe elektrisk her, uten at vi bør bli for detaljerte. I grove trekk har vi byttet ut noen ledninger, kontakter og stikkontakter som hadde gått ut på dato. Det er greit å holde dette i orden, og spesielt i disse dager hvor man faktisk må bruke ganske mye strøm for å holde det nogenlunde varmt her inne. Dette huset er egentlig ganske vanskelig å holde varmt bare med strøm, tidligere år har vi fyrt med parafin, men da har vi hatt problemer med at det har blitt altforvarmt. Da snakker vi om at vi har måttet lufte for at temperaturen ikke skal gå over 25-26 grader. For å si det sånn, her i huset gikk vi i shorts hele året! Strømkursene her i huset er nok ikke dimensjonert for at man har både oppvaskmaskin, mikrobølgeovn, vannkoker, kaffetrakter, riskoker og alle mulige duppeditter. Det gjør heller ikke saken noe bedre at vaskemaskinen som står nede går på den samme kursen. Så da er det om å gjøre å holde tunga rett i munnen og bare bruke EN av disse duppedittene som trekker en del strøm av gangen!

De aller fleste butikker stenger jo kl 18 på lørdager, med unntak av matbutikkene og Obs selvfølgelig, de har oppe til kl 20 hver lørdag og 22 på hverdager for den saks skyld. Det har den senere tid blitt til at jeg ofte er innom Obs på Tunejordet i Sarpsborg. Det er en butikk med «nesten alt» under samme tak, deriblant film og blu-ray. Bør jeg nevne noe mer for å finne en grunn til å dra dit? Jeg fant jo en varm og god treningsbukse fra Adidas der i går som jeg hadde lyst på, men jeg var skeptisk til at xxl vil være stort nok for meg. Ikke fant jeg noe prøverom heller. Disse treningsbuksene fant jeg i sportsavdelingen, der var det ikke noe prøverom. Jeg fant heller ikke noe prøverom blant dame- og hærreklærne i går. Men etter å ha pratet litt med pappa om det i dag, ble vi enige om at de MÅTTE jo ha et prøverom når de selger klær? Det er tross alt ikke bare bare å kjøpe seg klær uten å ha prøvd dem først. Jeg dro derfor til Obs i kveld for å se nærmere på saken.

Etter å ha lett i alle kriker og kroker som var, fant jeg faktisk et prøverom til slutt. Og det i barneavdelingen. Barneavdelingen ligger et stykke fra dame- og herreavdelingen og enda lengre unna sportsavdelingen. Hvem tenker vel på å ta en titt i barneavdelingen for å finne et prøverom? Jeg gjorde ihvertfall ikke det i går, men i dag tok jeg meg tiden til å lete litt ekstra. Jeg gikk derfor sporenstreks ned til sportsavdelingen og tok med meg en Adidas treningsbukse i størrelse xxl for å se om den passet. Da var det å kle av seg den varme ytterjakka, genseren, de varme skoene og ikke minst olabuksa. Og jaggu tror du ikke at treningsbuksa passa? Det hadde jeg faktisk aldri trodd. Jeg var helt innstilt på at jeg hadde måtte ha flere x’er enn som så. Men det var jo en hyggelig overraskelse. Jeg er kanskje ikke så «kraftig» som jeg skal ha det til? Mesteparten har nok samlet seg på samme sted som øl’en og den gode maten havner. Men den har tross alt blitt ganske mye mindre det siste halvannet året! Den grå Adidas treningsbuksa ble derfor med til sitt nye hjem i kveld! Den er utrolig deilig å gå rundt med her hjemme enn å sitte med en vanlig bukse og belte, som jeg må bruke for at jeg ikke skal miste buksa. Ledigere i «strikken» rett og slett!

I tillegg til den nye treningsbuksa til meg selv fant jeg også en julegave til, da nærmer vi oss målet med stormskritt! Er bare julegavene til Julie og Noah som jeg er onkel til og en liten ting til til pappa som gjenstår nå! Nå gjenstår det bare å få pakket dem inn og ikke minst få sendt avgårde en julegave i posten. Jeg vet at den ikke kommer til å komme frem i tide, så det får bli en romjulsgave. Beklager det, men jeg har rett og slett ikke klart å finne på noe i tide i år. Men det er sikkert hyggelig å få noe nytt i romjula også? Jeg satser på det ihvertfall!

Jeg var såvidt inne på det i stad, men i dag har jeg faktisk funnet frem noe som jeg har hatt liggende på lur siden oktober 2005. Jeg må innrømme at jeg ikke var klar over at jeg hadde hatt de liggende så lenge i skapet, men det er jo over 4 år allerede. Det jeg snakker om er de utrolig gode og varme Columbia vinterskoene mine. De ble brukt for aller første gang i kveld, hvis man ser bort fra at jeg selvfølgelig prøvde dem på når jeg fikk dem i posten fra USA (kjøpt på ebay for en rimelig penge). De har derfor vært ute i snøen og prøvd seg litt på glatta i dag! Steike, det var utrolig varme vintersko! Jeg hadde bare ett par vanlige ullsokker, ikke raggsokker eller nevneverdig tykke sokker, men de inneholder altså litt ull. Etter hvor varme og gode de var ute i 6-7 minusgrader i kveld, er det ikke nødvendig med å bruke ullsokker i disse temperaturene. Eller man kan si at de vil fortsatt være gode og varme i temperaturer som vi hadde her på Veum i går!

Som dere sikkert skjønner, så har jeg litt av hvert på lur her hjemme, til enhver anlednig! Jeg har nok ikke flere vintersko av denne typen, men sko har jeg nok i bøtter og spann. Eller nærmere sagt i hyller, skap og pappesker. Det sier seg selv at jeg ikke har alt stående fremme nede i gangen, da tror jeg faktisk ikke at man hadde kommet inn inngangsdøra mi.

Nå sitter jeg og hører på en utrolig hærlig plate med The Killers, den heter «Sawdust» og er en samling med b-sider, rariteter, coversanger og remikser. Av alle platene til The Killers er dette det albumet som satt som ett skudd med en eneste gang. Et album jeg vil anbefale på det sterkeste! Spesielt liker jeg «Tranquilize» med Lou Reed og «Mr. Brightside». Når det gjelder de gjøremålene jeg hadde håpet på å gjøre i dag, så får jeg prøve igjen i morgen. Jeg er fortsatt litt i tvil når det gjelder pytingen til jul, men jeg prøve å tviholde på at det vil bli kjipt å ikke pynte til jul i det hele tatt. Men jeg må innrømme at jeg synes det er litt styr. Men jeg har jo kjøpt meg ny juleduk og greier! Jeg får se hvordan det går i morgen. I tillegg til morgendagen har jeg 3 dager til å gjøre det på. Men det er deilig med alt som er gjort, og ikke utsette alt til den siste dagen. Da blir det ekstremt mye å gjøre i siste litten.

Jeg var litt usikker på om jeg skulle nevne den lille «episoden» jeg hadde når jeg var ute og kjørte med bilen istad, men shitt la gå. Jeg utleverer meg jo på rimelig mange måter, så dette er vel bare peanuts. Men jeg må innrømme at jeg synes det er litt flaut. På tampen av dagen i går begynte reservetanklampa mi å lyse på bilen, men da har man jo som regel 9-10 liter bensin igjen på tanken. I dag har jeg bare kjørt tur/retur Obs på Tunejordet, og når det kommer til bensintankingen, er jeg rimelig prisbevisst og prøver å tanke søndag kveld eller mandag morgen, eventuelt på formiddagen hvis jeg har delt vakt. Prisene i dag lå på mellom 11.77 og 11.89 kroner for literen. Den går nok litt ned til i morgen, så jeg tanker på vei ut i morgen, tenkte jeg. Når jeg stoppa for bil fra høyre i Christianslundkrysset på vei hjem, gjett hvem som fikk motorstopp da?

Joda, det var meg det vet du. Siden jeg var på reservetanken var det jo ikke så veldig vanskelig å skjønne hva som hadde skjedd. Jeg prøvde å starte opp igjen for å prøve å komme meg inn til bensinstasjonen, for jeg stod jo rett utenfor yx-stasjonen på Christianslund. Men det var ikke snakk om at jeg kom i gang igjen. Da var det ikke annet å gjøre enn å sette på varsellysene og begyne å dytte bilen inn frem til innkjøringen, vente på møtende bil og dytte og svinge bilen inn mot bensinstasjonen. Det var både litt flaut og utrolig flaks at det tilfeldigvis dukka opp en kollega av meg når jeg stod og dytta som en gal på bilen. Han hjalp meg med å dytte sånn at jeg fikk bilen over kneika og inn på bensinstasjonen, steike og den fikk fart på seg! Da var det bare å styre og sikte inn på riktig side av pumpa. Må innrømme at jeg tenkte så det knakte akkurat da, så jeg ikke valgte feil side av pumpa. Men jeg husket heldigvis hvilken side bensintanken er på! Jeg takket for hjelpen og så var det bare å tanke opp sårt tiltrengte dråper med bensin! Sånn går det når man ikke har helt kontroll på hvor mye bensin som er igjen på tanken og at man er litt «gjerrig» på at man helst vil fylle når bensina er som billigst. Men når jeg først skulel være så uheldig hadde jeg veldig flaks med at jeg gikk tom for bensin rett utenfor en bensinstasjon da! Det var selvfølgelig bensinstasjonen med den dyreste bensinen i distriktet, men det hadde jeg nok ingen mulighet til å bry meg om der og da! Men, jeg innrømmer mer enn gjerne at jeg ikke fylte full tank da!

Jeg har selvfølgelig tatt noen bilder i dag også, først og fremst bildene fra den «hvite jula» ute og noen bilder av det gode og varme antrekket i dag. BorgBuss-jakka brukes flittig om dagen, det samme med den nye lua jeg kjøpte her om dagen og ikke minst hanskene til Anders! Det er best å kle seg om dagen, det er alt annet enn behagelig å fryse! Jeg er på ingen måte en frysepinne og det skal ganske mye til før jeg begynenr å fryse. Bare jeg har 18 grader her inne, så trives jeg som bare det. Men når det har krøpet ned mot 15 og 16 grader som det har gjort de siste dagene, må jeg innrømme at jeg kler på meg litt mer. Kanskje ikke noe mer enn hva andre vanligvis har på seg når det er over 20 grader inne, men jeg er og blir varmblodig. Men etter å ha begynt å bruke mer (sterke) farger i det siste, var det kanskje skuffende at jeg valgte en svart lue? Det kommer sikkert noe annet etterhvert! Nå tror jeg jaggu det snart er på tide å ta seg en juleøl! Riktig god jul alle sammen!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/12/19/det-blir-hvit-jul/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.