LEGO 50 år

28. januar 1958 kl 13:59 ble LEGO-klossene patentert. De har dog historie helt tilbake til 1934 når danske Ole Kirk Christiansen skapte firmanavnet LEGO. Det kommer fra de danske ordene leg godt. LEGO-gruppen hevder at LEGO også betyr «jeg setter sammen» eller «jeg monterer» på latin, men det er ganske utvidet og fri oversettelse av et verb som normalt vil bli gjengitt med «jeg leser» eller «jeg samler».

Det vil si at LEGO er 50 år i dag, ihvertfall som ett pantentert produkt. LEGO i seg selv er enda eldre. Jeg har i likhet med de aller fleste andre også lekt med LEGO i sin tid. Hvem har vel ikke det? Det geniale med LEGO er at man har en mengde byggeklosser som byr på muligheten til å være kreativ og skape noe på egenhånd. Fri for rammer og begrensninger som mange andre leker har. Men nå må det sant sies at det er utrolig lenge siden jeg lekte med LEGO sist.

Det ferskeste LEGO-relaterte jeg har vært borti er Volvo XC90-LEGO-bilen jeg publiserte bilder av på car.kak.net den 8. april 2004. Dette var en artikkel jeg fikk tilsendt sammen med en mengde andre artikler fra New York Auto Show. Men det virker som om de fleste andre bilrelaterte nettsidene ikke brydde seg om å vie denne LEGO-bilen noe særlig oppmerksomhet. Jeg for min del syntes artikkelen var artig og publiserte den. En Volvo XC90 bygget i LEGO i 1:1-skala er jo uten tvil litt av ett syn!

Dette ble fort snappet opp av andre websider og blogger verden over, og jeg fikk en enorm trafikk på websidene mine i løpet av kort tid. Det ble faktisk så mye trafikk fra disse websidene at websidene mine gikk helt i kne. Og ikke bare mine websider, men rett og slett hele webserveren til min daværende webleverandør Servetheworld. Denne Volvo XC90 LEGO-artikkelen var fra dette tidspunktet og helt frem til jeg relanserte car.kak.net den 14. desember 2007 den mest leste artikkelen. Den 9. desember 2007 hadde Volvo XC90 LEGO-artikkelen blitt lest svimlende 374.018 ganger! I sammenheng med LEGO sitt 50 års jubileum velger jeg å legge ut disse bildene på nytt!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/01/28/lego-50-ar/

1 kommentar

    • SeaLion29 januar, 2008 kl 14:35

    Yes, Lego er coolt, og kan brukes til mye, også av voksne. Bl.a for å teste geometriske løsninger i diverse hjuloppheng og andre problemløsinger som det ikke er like lett å konstruere seg fram til med teknisk blyant, passer og linial på et stykke papir.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.