Gebyrhelvette fra Nordisk Express

Jeg kjøpte en modellbil fra en tysk selger på Ebay for 2 uker siden med en verdi på 14,50 euro, det vil si godt under den tollfrie grensen på 200 kroner her i Norge. På fredag fikk jeg derimot ett krav fra ett firma som heter «Nordisk Express AS avdeling GLS» i Oslo pålydende 275,25 kroner for tollklarering og moms. For det første skjønte jeg ikke særlig mye av at jeg mottok dette kravet fra Nordisk Express og ikke posten, og for det andre skulle jeg ikke motta noe krav i det hele tatt, siden verdien på modellbilen var 14,50 euro som er omlag 116 norske kroner. Alle varer under 200 kroner er tollfrie i Norge. Jeg ringer derfor til Nordisk Express og regner med at det hele er en misforståelse.

Jeg påpeker at varen har en verdi på 14,50 euro og er under den norske tollgrensen. De ser med en gang feilen de har gjort, de beregnet dette utifra den totale summen inkludert frakt. Jeg regner derfor med at de da bare vil sende pakken videre til meg. Men neida, nå skal de ha 206,- kroner (inkl mva) for tollklarering. HVA? Alle varer kjøpt i utlandet med en verdi under 200 kroner er tollfrie og da skal man da ikke betale noe tollklareringsgebyr. Joda, sier Nordisk Express. Må innrømme at jeg ble rimelig forbanna av dette. Bilen med frakt og det hele kom på 280 kroner, og så må jeg betale 206 kroner for at Nordisk Express skal håndtere en TOLLFRI vare?? Jeg protesterte så godt jeg kunne og «KK» hos Nordisk Express lovte å ta opp dette med deres avdeling i Danmark som igjen måtte ta opp dette med GLS i Tyskland som hadde mottatt pakken. Jeg har vært i daglig kontakt med «KK» og det har forløpig ikke blitt noen avklaring på dette. «KK» hevder å ha purret på GLS i Danmark flere ganger men har ikke fått noen tilbakemelding fra Tyskland enda. Hvor vanskelig kan det egentlig være å ta opp telefonen og ringe til Tyskland?

Jeg har idag søkt litt etter Nordisk Express på google og kvasir og funnet ut at jeg på ingen måte er alene om å ha problemer med dette firmaet. Nordisk Express hadde behandlingen av alle pakker fra USA tidligere og det kom en STORM av klager fra alle kundene som den gang (i 2003) måtte betale 186 kroner i gebyr for å motta en tollfri pakke, både vanlige pakker og gaver fra utlandet! Nordisk Express fikk bare beholde denne kontrakten ett halvt års tid før USPS (US Postal Services) ga jobben tilbake til Posten Norge. Jeg har også fortsått det slik at Royal Mail (England) har hatt en avtale med Nordisk Express, men usikker på hvordan det er idag. Jeg har ved tidligere kjøp i Tyskland ikke hatt noen problemer med Nordisk Express, men det er kanskje fordi det er første gang avsender har brukt GLS som transportør.

Hvis man bruker DHL eller vanlig postgang så skal ikke dette problemet oppstå, såvidt jeg vet. Mitt problem er at jeg ikke har blitt fortalt på forhånd at det skal brukes GLS og må også innrømme at jeg aldri har hørt om Nordisk Express før. Inntil jeg får en tilbakemelding fra «KK» hos Nordisk Express i Norge kan jeg ikke gjøre annet enn å vente og se og fortsette å mase på dem. Etter å ha lest en del om Nordisk Express i diverse nettaviser og fora rundtomkring, må jeg innrømme at jeg har har delvis mistet troen på at jeg vil slippe unna å betale 206 kroner for tollklarering av min tollfrie vare! Hvor er logikken her egentlig? Jeg ser den ihvertfall ikke. Jeg vil så absolutt holde meg langt unna denne selgeren og vil være ekstremt skeptisk til å handle noe mer fra Tyskland! 🙁

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/07/12/gebyrhelvette-fra-nordisk-express/

10 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • kak14 juli, 2006 kl 13:36
   Forfatter

  Har vært i kontakt med Nordisk Express igjen, men de har fortsatt ikke fått noen tilbakemelding fra Tyskland og har heller ikke fått papirene fra tollvesenet om at pakken nå er «TOLLFRI». Om jeg tar dette som god fisk? Nope. Fikk også snakke med avdelingslederen hos Nordisk Express, uten at det hjalp en dritt.

  Jeg har vært i kontakt med selger i Tyskland og han skjønner ikke hvorfor jeg skulle bli avkrevd for noe når pakken kom til Norge. Har nå sendt han mail og bedt han om å ta kontakt med GLS i Tyskland og be de om å endre fra «INCOTERM 20 DDU» til «INCOTERM 50 DDP» slik at jeg slipper å betale tollklarering.

  Hentet fra wikipedia:

  # DDU. Delivered Duty Unpaid (named destination place)
  # DDP. Delivered Duty Paid (named destination place)

  • kak18 juli, 2006 kl 12:53
   Forfatter

  Etter å ha vært i kontakt med Nordisk Express igjen idag, må jeg innrømme at jeg sitter og rister på hodet. «KK» som har hatt saken frem til og med fredag har nå selvfølgelig gått ut i ferie og jeg måtte forklare hele saken på nytt til ny saksbehandler, som selv måtte sette igang og «nøste» i saken og ta kontakt med den ene etter den andre for å få de bekreftelsene hun trengte. Jeg sitter igjen med følelsen av at jeg starter fra scratch igjen, og lurer på hvor mange uker dette kommer til å ta. Nordisk Express sendte ut kravet 6. juli, jeg mottok kravet 7. juli og tok kontakt med Nordisk Express samme dag. Førstkommende fredag har det gått 2 uker.

  I løpet av helgen har jeg forøvrig fått bekreftet fra selger i Tyskland at GLS i Tyskland har endret fra «DDU» til «DDP» og at dette skjedde 10. juli.

  • kak18 juli, 2006 kl 14:39
   Forfatter

  Dette hadde jeg ikke trodd: Nå har den nye saksbehandleren ringt og fortalt at jeg ikke skal betale noe som helst for pakken fra Tyskland, og at den blir sendt ut fra Nordisk Express idag. Hva skjer? Har de ansatt en sommervikar som i tillegg er effektiv?? Jeg er selvfølgelig fornøyd med at det løste seg til slutt, men synes det tok litt vel lang tid, på tanke på at pakken ble endret fra «DDU» til «DDP» den 10. juli. I dag er det den 18. juli. Nå blir det spennende å se hvor lang tid det tar før pakka ankommer mitt lokale postkontor!

  • kak19 juli, 2006 kl 13:20
   Forfatter

  Ganske overraskende kom faktisk pakka levert på døra idag! Men deilig å omsider legge denne saken bak meg og prøve å styre unna Nordisk Express i fremtiden. De håndterer pakkene fra play.com, så å holde meg helt unna dem blir nok vanskelig, men jeg kommer IKKE til å kjøpe noe fra play.com til over 200 kroner!

  Jeg stilte forøvrig dette spørsmålet til «KK» på ett tidligere tidspunkt: «Hva kan jeg gjøre for å forsikre meg om å holde meg langt unna dere i fremtiden?» Vedkommende hadde dessverre ikke noe godt svar på dette, men det viktigste vil nok være å holde seg unna GLS i Tyskland og Danmark og ikke minst ikke kjøpe filmer eller varer fra play.com til mer enn 200 kroner!

  • kak27 juli, 2006 kl 14:01
   Forfatter

  Tro det eller ei. Idag har jeg mottatt en ny faktura fra Nordisk Express, pålydende 206,25 kroner. Det står også i denne fakturaen at «Denne faktura må betales før videreforsendelse». Litt snodig på tanke på at jeg mottok den aktuelle pakka forrige onsdag, eller hva? Jeg frykter derfor at «ferievikaren» hadde gjort en feil og at de ville kreve meg for 206,25 kroner allikevel. Jeg ringer derfor inn til Nordisk Express igjen. «KK» er fortsatt på ferie og kundebehandleren jeg var i kontakt med forrige uke var vist syk idag. Jeg måtte derfor legge igjen telefonnummeret slik at den nye kundebehandleren kunne se på saken. Kundebehandleren var forøvrig rimelig overrasket over at jeg hadde mottatt pakken allerede.

  Etter ikke så alt for lenge ringer kundebehandleren hos Nordisk Express tilbake og kunne fortelle at det hadde blitt gjort en feil og at jeg bare kunne krølle sammen og kaste fakturaen. Jeg ville muligens få en kreditnota i posten, og den kunne jeg også kaste. Makan til surrete folk?

  • Troll11 august, 2006 kl 16:32

  Jeg er midt i en lignende sak med Nordisk Express. I dette tilfelle er pakken, med en verdi under kr 200, sendt fra Storbritannia med Parcelforce og GLS Danmark. Vedlagt fakturaen fra Nordisk Express er fakturaen fra avsender, med norsk tollstempel «Tollfritt». Etter råd fra Nordisk Express, agent for GLS i Norge, har jeg nå bedt avsender be GLS endre Incoterm fra DDU 20 til DDP 50. Pakken ble sendt fra Storbritannia 25/7, ankom Tyskland 27/7, Norge 31/7. Fakturaen fra Nordisk Expess er datert 7/8. Det har altså tatt dem én uke å sende en faks til Tollvesenet og få svar. Jeg har bedt avsender holde seg unna GLS for fremtiden.

  • TOLLTULL25 august, 2006 kl 11:44

  Fikk idag et brev fra NE om en pakke som jeg fått fra Singapore. Dette er en gave og har verdi under grensen for tollfrie gave og er stemplet Tollfritt fra tollvesnet. Allikevel tar NE kr 206,25 i avgift for behandling av dette. På faktura står det TOLLKLARERING. Ringte NE og etter å ha blitt satt over til den 3. personen fikk jeg høre at dette ikke er «Tollgebyr», men et behandlingsgebyr for jobben de gjør!!! Hvorfor står det da tollgebyr på faktura??? Dette er pokker meg ta juks og bedrag. Fikk en tilsvarende pakke for en stund siden og den gikk gjennom posten på vanlig måte. Kundebehandler sa da at dette hadde noe med hvordan pakken ble sendt. Via agenter eller vanlig postkontor. For framtidige sendinger få avsender til å bruke vanlig postkontor!!

  • TollSnyd12 november, 2007 kl 18:55

  Lidt sen kommentar, men dette er åbenbart typisk for transportör firmaer.

  DHL er ikke et hak bedre – har selv fornyligt modtaget en regning på 400+ Kroner for en pakke som er tollfri fra DHL. Mage til svindel og bedrageri skal man lede länge efter.

  • Hmm3 mars, 2009 kl 13:26

  Har nettopp bestilt et PC spill fra play.com til en verdi av 360 kr. Denne kommer derfor til å bli pålagt moms, som jeg er klar over, men ettersom dette er en tollfri vare jf. toll.no skal det ikke legges på tollavgift. Noen som kan bekrefte dette?

  • kak3 mars, 2009 kl 18:49
   Forfatter

  Du kommer KUN til å bli avkrevd for ett gebyr + moms for dette spillet. Det er ingen toll i ordets rette forstand.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.