Tur til Nordkoster, Koster

Jeg valgte en lørdag å ta Kosterbåten (Kostervåg) til Nordkoster denne gangen, etter å ha vært på Sydkoster ved et par anledninger. Sist for snart tre år siden faktisk. Nordkoster er en del mindre enn Sydkoster, men det er nok også mindre å ta seg til, hvis man forventer å finne butikker, restauranter osv. Men alt er ihvertfall konsentrert rundt Västra bryggan. Men jeg dro selvfølgelig til Koster for å ta bilder, det kommer sikkert ikke som noen stor overraskelse. Og på nettopp Nordkoster skulle det befinne seg et par fyr. De ville jeg sikre meg noen bilder av. De to tvillingfyrene ligger på det høyeste punktet på Nordkoster, så man vil ha litt panoramautsikt også når man befinner seg der oppe. Jeg tok forøvrig 12.15 ferga fra Strømstad.

Litt avhengig av hvilken tur man velger å ta og når på sesongen sikkert, så varierer det litt hvor lang tid turen tar, avhengig av hvor man skal hen. Västra bryggan på Nordkoster var siste vel siste stopp, så det tok nesten en time å komme frem. Og de aller fleste gikk av allerede på Ekenes på Sydkoster. Det er nok det mest «populære» stedet på Kosterøyene. Når Kostervåg omsider ankom Västra bryggan på Nordkoster var det ikke mange igjen på båten. Men da var det på tide for meg å komme meg av og utforske Nordkoster for aller første gang. Jeg hadde sørget for å få med meg rutetidene og et lite kart, så jeg hadde noe å forholde meg til. Men så var det selvfølgelig å faktisk ta en titt på dette kartet da. Jeg begynte i grunn bare å gå litt rundt i nærheten av Västra bryggan og ta litt bilder. Før jeg begynte å gå innover på øya.

Og det var ikke så vanskelig å komme i rett retning i forhold til det høyeste punktet på Nordkoster, men hadde jeg sjekket kartet først, så hadde jeg sørget for å havne på riktig side av denne høyden. For å komme opp til fyrene må man gå rundt på østsiden av øya, og ikke vestsiden som jeg valgte. Men da fikk jeg ihvertfall opplevd og sett vestsiden også. Jeg havnet til slutt i Valnäsbukten og i retning Norrvikarna før jeg valgte å gå «innover skogen», i håp om at dette ville føre meg i riktig retning. Men det jeg endte bare opp med å komme tilbake den samme veien som jeg hadde kommet, dog litt lengre inn på øya enn jeg hadde gått tidligere. Men før jeg gikk inn i selve skogen igjen for å komme meg rundt tilbake til utgangspunktet, satt jeg meg ned på en krakk (som jeg hadde benyttet på vei utover også) for å ta meg en matbit. Jeg hadde kjøpt med meg en baguett med ost og skinke, i tillegg til to halvlitre med Farris Bris med sitron og sitrongress.

Det var utrolig deilig å sitte her i det gode været og bare nyte utsikten. Veldig stille og rolig var det også, det var i grunn svært lite folk på Nordkoster. Jeg møtte bare en og annen turgåer innimellom. Jeg hadde faktisk tatt med meg min Apple iPod Touch og øreplugger (de tar tross alt mindre plass enn hodetelefonene), men her var det i grunn bare deilig å sitte og nyte stillheten. Når jeg hadde kommet meg tilbake til «veiskillet» som førte meg på feil side av høyden som fyrene ligger på, var det bare å legge avgårde mot nordøst. Det var ikke lange gåturen før man kunne ta av mot vest for å komme oppover i høyden. Men jeg må innrømme at stigningen tok på og at jeg måtte ta meg en pause når jeg kom på toppen. Det hører selvfølgelig også med at jeg hadde med meg en full fotoryggsekk på ryggen. Som tross alt veier noen kilo.

Det er vel ingen overdrivelse at jeg tok ganske mange bilder av fyrene når jeg først var der oppe. Både med 16-35 mm og 24-120 mm. Sistnevnte var i grunn det objektivet som stod mest på kameraet, og i etterpåklokskapens ånd, hadde det ikke vært nødvendig å ta med mer enn de to objektivene. Men det vet man jo aldri på forhånd. Men tror jeg bør være litt mer selektiv med hvor mye jeg faktisk tar med meg når jeg skal ut og gå i såpass mange timer, for det tar på. Etter å ha tatt de bildene jeg ville ta av fyrene og av utsikten på toppen av Nordkoster, var jeg i grunn ganske fornøyd og gikk i retning Västra bryggan igjen. Men jeg bommet på båten med sånn ca 20 minutter. Jeg hadde uansett ikke planlagt å dra hjem før med 18.50 båten.

Jeg hadde derfor ca 1,5 time å slå ihjel før neste båt, jeg ble derfor sittende på en krakk og ta livet med ro litt bortenfor restauranten Strandkanten. Og det viste seg etterhvert at to halvlitre med vann var rett og slett for lite på denne turen. Jeg fikk derfor kjøpt et par bokser med Sprite inne på Strandkanten. Den var ekstremt god og kald. Hadde jeg vært fornuftig hadde jeg kjøpt meg mer vann, men det var utrolig fristende og ikke minst god med iskald Sprite! Etter en stund endte jeg opp med å sette meg på uteserveringen til Galejen som ligger helt nede ved Västra bryggan. De hadde ikke åpnet for sesongen enda, så det var ikke noe problem å få plass i grunn, jeg satt nemlig helt alene. Hadde de vært åpne, hadde jeg sikkert havnet der i første omgang.

Nå var det dags for å høre på litt musikk, jeg hadde nemlig sørget for å få med meg de nye albumet «Enola» til Seigmen på iPod’en og tenkte jeg skulle høre på det for aller første gang! I tillegg endte jeg opp med å sitte og sende litt sms hjem til Norge. Jeg rakk å høre på nesten hele albumet før jeg valgte å gå en liten runde til med kameraet i nærheten av Västra bryggan. Sola var på vei ned og det begynte å bli et utrolig fint lys. Når Kostervåg ankom rett før kl 18.50 fikk jeg også tatt noen flere bilder av Kostervåg. På turen tilbake til Strømstad var jeg på «soldekk», selv om det kanskje ikke akkurat opplevdes som «soldekk», varmt var det ihvertfall ikke. Men jeg ville benytte anledningen til å ta litt bilder av Koster i solnedgang når vi forlot Nordkoster. Jeg tok i grunn bilder hele veien tilbake til Strømstad og fikk ganske mange fine bilder.

Hvis man drar til Koster litt nærmere sesongen, er det mye mer som er åpent, og det er selvfølgelig ganske mye mer folk der ute også! Det er nok ikke så lenge til jeg skal tilbake til Koster, tenkte jeg skulle ta en ny tur til Sydkoster, denne gangen med litt mer enn bare mobilkamera som jeg brukte sist. Men det forutsetter at man enten drar alene, sammen med en som er like glad i å ta bilder eller i det minste en som er overbærende med at det tar sin tid å «dra på meg» på tur med kamera. Det er alltid godt for sjelen å komme seg ut, få frisk luft, nye opplevelser og ikke minst inspirasjon!

                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/17/tur-til-nordkoster-koster/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.