Ondskapen

I kveld har jeg valgt å se den svenske filmen Ondskapen fra 2003 som jeg kjøpte på FONA på Strøget i København. Det var en film jeg kjøpte etter anbefaling fra Gro, søstra til Anders. Jeg fikk bare klar beskjed om at den måtte jeg kjøpe. Hvis jeg ikke kjøpte den selv, så kom Gro til å kjøpe den til meg. Men den kostet jo tross alt bare 30 danske kroner, så jeg var ikke spesielt vanskelig å overtale. En svensk film basert på boka med samme navn av Jan Guillou. Jeg prøver å lese minst mulig om filmene før jeg skal se dem, slik at jeg ikke danner meg så mange bilder eller forventninger om hva filmen skal handle om. Det synes jeg er det beste utgangspunktet for å se en film. Ellers synes jeg man lett får vite for mye på forhånd og i enkelte skrus forventningene altfor høyt.

«16-årige Erik lever i ondskapens og voldens grep både hjemme og i skolegården. Når han forvises fra skolen på grunn av sin voldsomme oppførsel, får han komme til internatskolen Stjärnsberg. Det er Eriks siste sjanse til å studere videre og bryte med sitt tidligere liv. Men på Stjärnsberg havner han fra asken til ilden. Der er ondskapen satt i system, forkledd til det som kalles "kameratoppfostring". En systematisk, og av skolen akseptert, tyrannisering av de yngre elevene som utøves av de eldre elevene. For Erik handler det om å overleve uten å knekkes.

Gjennom det sterke vennskapet med romkameraten Pierre, får han et nytt bilde av verden rundt seg.Ondskapen er en fortelling om volden og om veien ut av voldsspiralen – men like mye om sterk vennskap og spirende kjærlighet. I rollene ser vi bl.a. Andreas Wilson, Gustaf Skarsgård, Jesper Salén, Marie Richardsson, Johan Rabeus og Kjell Bergqvist. Filmen er basert på Jan Guillous bestselgende roman med samme navn og regissert av Mikael Håfström.» (sitat platekompaniet.no)

Dette var en veldig god anbefaling fra Gro sin side. Jeg synes dette var en ekstremt god film og jeg må innrømme at jeg satt rimelig irritert underveis. Jeg har ikke sett makan til organisert tyranni og ondskap noen gang. Her måtte du enten underkaste deg de eldre elevene og gjøre alt hva de befalte, eller så var det mobbing, vold og faenskap i all fremtid. For Erik sin del var det hans siste sjanse for å fullføre skolen for å studere videre til det han ønsker å bli. Derfor kunne han ikke bryte noen av skolens regler i fare for å bli kastet ut av skolen. Men han ville heller ikke bli være løpegutt for de eldre elevene. Det ga han mildt sagt en masse trøbbel på Stjärnsberg. Denne filmen albefales på det sterkeste!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/09/29/ondskapen/

2 kommentarer

  • mats1 oktober, 2009 kl 17:34

  det er da også en fryktelig god film, har sett den et par ganger, og den setter følelsene i gang uansett!

  • kak1 oktober, 2009 kl 20:32
   Forfatter

  Det var en veldig bra film! En ting jeg ikke skrev i innlegget ovenfor, er at filmen er basert på Jan Guillou selvbiografi med samme navn. Rett etter at han gikk til avisene om forholdene på skolen han gikk på, ble skolen stengt. Familien hans har derimot reagert på at han har overdrevet litt i boka.

  Boken Ondskan ble en av Sveriges mest populære ungdomsbøker noensinne, og filmen fikk også gode seertall (962 152 totale kinobesøk i Sverige ifølge imdb.com). Allikevel ble det en del kontroverser rundt sannheten av historien. Jan Guillou hevder selv i intervjuer at alt i boka og det meste i filmen er 100% sant, selv om flere klassekamerater og moren hans har kritisert historien for å være overdrevent voldelig og ekstrem. Riktignok ble kostskolen Guillou gikk på; Solbacka, lagt ned i virkeligheten like etter at Jan Guillou hadde tipset journalister om forholdene der, men mange var uenige i at forholdene var så ille som i boken\filmen.

  Mer på wikipedia!

  Uavhengig av om Jan Guillou overdrev litt for å sette tingene litt på spissen i boka, er dette en film som alle burde se!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.