Vil ha fortgang på DAB

Trond Giske lover nå å legge frem en stortingsmelding om DAB i 2010. Det er høyst på tide. Det er utrolig hvor lang tid det skal ta å digitalisere radiosendingene her i landet. Når man så på hvor raske og effektive man var med tv-sendingene, er det merkelig hvor lang tid det skal ta med radiosendingene. Nå slapp man riktignok å bytte ut hele tv’en når man gikk over til det digitale bakkenettet, men nå er jo tross alt radioene billigere enn tv’ene som regel. Ett problem er selvfølgelig alle FM-radioene som befinner seg i bilene våre. Hva gjør vi med dem?

Jeg for min del har allerede 2 DAB-radioer i huset. Min Argon DAB3 er jeg utrolig glad i og bruker hver eneste dag. Den står her på kontoret og slås på så fort jeg våkner eller kommer hjem og står på hele dagen. Jeg kjøpte opprinnelig en Argon DAB2, men lyset i skjermen på den radioen tok kveldne, så da ble den byttet ut i en ny Argon DAB2, som viste seg å ha problemer med volumknappen. Derfor valgte jeg å legge i litt ekstra kroner i en Argon DAB3 som er en stereoradio! Revo Mondo DAB-adapteret mitt står koblet til stereoanlegget og brukes når jeg skal ha radio i «tv-stua». Det er som regel når jeg har gjester og da blir det litt stusselig med den lille Argon DAB3-radioen min som står i «feil» stue.

Selv om overgangen til DAB går usedvanlig sakte her i landet, så ser jeg positivt på at Trond Giske vil legge frem en stortingsmelding om digitalradio neste år! Det loves ingen endelig dato for slukkingen av FM-nettet, men det skal legges frem ett tidsperspektiv på når det vil skje. Hittil har Trond Giske hele tiden sagt at det ikke er aktuelt å slukke FM-nettet før minst halvparten av Norges befolkning har en DAB-radio. Det står han fortsatt ved, så da lurer jeg på hvilke grep han skal ta for å få opp dekningsgraden på DAB-radioene. DAB-radioene koster mer i innkjøp og det er nok veldig mange som ikke ser poenget med å kjøpe en dyr DAB-radio. Hvis man sammenligner med de aller billiste FM-radioene, så er selvfølgelig en DAB-radio grisedyr. Men hvis man skal sammenligne med en kvalitets-FM-radio, blir situasjonen en litt annen. Jeg for min del vil anbefale alle å ta en titt på Argon sine DAB-radioer som man får kjøpt hos Hi-Fi Klubben.

Det største problemet med slukkingen av FM-nettet vil uten tvil være alle FM-radioene som befinner seg i bilene her i landet. De aller fleste er en smal sak å bytte ut siden de er en tredjeparts-radio, men hva med de som er integrert i dashbordet/bilen? Jeg har en original Renault-spiller i min bil, men har ett ekstert display som viser den informasjonen som selve spilleren vanligvis viser. Men min spiller har inget eget display. Jeg er ikke så veldig teknisk når det kommer til slike spillere, men det er vel en eller annen form for «uttak» til denne skjermen som man også kan få på en annen spiller? Og hva med fjernbetjeningen jeg har på rattet? Vil jeg få den til å fungere med en annen radio/cd-spiller i bilen? Dette er sikkert spørsmål man lett kan få svar på hvis man tar kontakt med en forhandler av radio/cd-spillere, men i utgangspunktet ser jeg at det kan være ett problem. Men innen Trond Giske endelig har tatt til vettet og slukket FM-nettet, har jeg sikkert byttet bil uansett.

Det sier seg jo selv at Ola og Kari Nordmann ikke gidder å kjøpe DAB-radioer når en rimeligere FM-radio fortsatt fungerer. Når det i tillegg ikke har blitt satt noen dato for når FM-nettet vil forsvinne, er det jo bare fritt frem. Jeg forstår at det kanskje ikke er noen vits å bytte ut de radioene man allerede har hvis de fungerer som de skal. Men når man først skal bytte ut sin gamle radio eller kjøpe en ny, hvorfor ikke satse på DAB? Det er det jeg har gjort. Jeg hadde lenge hatt lyst på en radio jeg kunne ha på kontoret, vurderte Tivoli sine modeller, men når jeg kunne få en Argon DAB2 til den samme prisen som Tivoli sine FM-radioer, var  ikke valget spesielt vanskelig. Tivlo sin DAB-radio derimot koster skjorta. Derfor kjøpte jeg en Argon DAB2 i november 2006. Den ble riktignok til slutt byttet inn i en Argon DAB3 i januar 2009 på garantien. Revo Mondo DAB-adapteret mitt kjøpte jeg i november 2007. Denne ble byttet på garantien i juli 2009. Man kan kanskje få inntrykk av at disse DAB-radioene er av dårlig kvalitet, men jeg har nok vært ekstraordinært uheldig med mine. Det har ikke kostet meg fem øre å få byttet dem på garantien, så jeg er fortsatt fornøyd!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/09/01/vil-ha-fortgang-pa-dab/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • mats2 september, 2009 kl 17:07

  du har et godt poeng, dette har de vel snakket om i snart ti år.
  Men problemet er at DAB alleredet er en gammel og på en måte utdatert teknologi. Dessuten (mener jeg å ha lest uten å være bastant på det) så blir faktisk lydkvaliteten dårligere med DAB da signalene er temmelig kraftig komprimert, i forhold til et godt FM signal.
  Fordelen med DAB er jo at du kan sende all slags informasjon over det, og du slipper forstyrelser på linjen, enten har du signal eller ikke.

  Så enten får de bygge ut dette, eller så får de finne noe annet, som er nyere. De har sikkert kommet opp med noe bedre på de ti årene.

  Hva gjelder biler er det litt værre. Er en stund siden jeg leste om denne problemstillingen nå, men det er vist ikke bare bare å bygge om på en integrert spiller heller. WV har vel kommet med DAB på sine nye biler (tror et var de) men ellers går det trått. Det har vel litt med at det er forskjellige standarder som konkurerer om dette nedover i europa også, tror ikke de har blitt enig om en standard på det enda, dermed gidder jo ikke bilprodusentene å bygge inn teknologi som koster penger når den bare brukes minimalt. (og hva er lille norge forresten, markedsmessig)

  Takk for en tankevekkende blogg:)

  • kak2 september, 2009 kl 19:42
   Forfatter

  Joda, det stemmer at DAB per dags dato er gammel teknologi. Men hva skal man kalle FM da? 😉

  Jeg for min del bryr meg fint lite om hva de satser på, bare de SATSER. Ala når HD DVD og Blu-ray Disc-krigen holdt på. Det viktigste var at de ble enige om hvilket format de skulle satse på det, og så SATSE. Forløpig har vel kanskje ikke Blue-ray Disc tatt av så mye som man hadde håpet på, men det er nå så.

  Men når det gjelder DAB: Slukk FM-nettet, tving folk over på DAB. Hvis man derimot ønsker å satse på et annet format, vær så snill og gjør det NÅ! Det er kjipt hvis FM-nettet fortsatt eksisterer parallellt med DAB om 5 år, og så velger man å satse på en annen teknologi. Hvor mange er det ikke som har kjøpt seg en DAB-radio som vil være verdiløs hvis man velger å hoppe på en annen og mer moderne teknologi?

  Det er enkelte bilprodusenter som har DAB på ekstrautstyrslista si, men hvem av dem som har det, vet jeg ikke i skrivende stund. Det hadde vært interessant å fått tilgang til statistikk på hvor mange som faktisk har valgt DAB i sin nye bil.

  • Jan Erik6 september, 2009 kl 01:04

  til kak:

  Du skriver: «Hvor mange er det ikke som har kjøpt seg en DAB-radio som vil være verdiløs hvis man velger å hoppe på en annen og mer moderne teknologi?»

  Hva slags tåpelig argument er det? Da kunne du liksågodt si: Hva med de mange millioner av FM radioer som allerede er solgt tidligere og som fremdeles selges hver dag? Det er forresten ikke riktig at enten så har du DAB signal eller så har du ikke. Her også er det skurring og forstyrrelser. Jeg kan ikke finne en eneste aktverdig grunn til å forlate FM systemet. Det er jo ganske utrolig at man her i lille Norge har brukt argument om at man trenger mer «plass» til flere radiokanaler og «tjenester» osv når man ikke engang utnytter plassen og de mulighetene som allerede finnes i FM. Jfr USA med over 250 millioner innbyggere… Synes det er forkastelig at man skal tvinges over på nye plattformer uten grunn spesielt når kvaliteten ikke blir bedre. Det samme har jo skjedd med overgang til digitalt nett for TV. Der er jo ofte signalene så komprimerte at bildet flyter. Dessuten er banding og piksellering stadig et problem. Man velter ekstrautgiften med dette over på forbrukeren som ikke har bedt om dette. I tillegg skaper man, helt unødvendig, et miljøproblem med alle radioapparatene som må kastes… Men Norge er jo kjendt for å gå baklengs inn i fremtiden. Man må bare akseptere at man ikke kan revolusjonere radioverden, spesielt ikke med gammel ekskluderende teknologi. Det har internett sørget for…

  • kak6 september, 2009 kl 02:06
   Forfatter

  Mitt eneste poeng med «Hvor mange er det ikke som har kjøpt seg en DAB-radio som vil være verdiløs hvis man velger å hoppe på en annen og mer moderne teknologi?» er at når man først skal satse på en ny(ere) teknologi enn den man har i dag, så sats fullt ut på den og bli ferdig med det. Ikke kom rekende med en kontramelding etter en stund om at man har ombestemt seg og vil satse på en annen ny(ere) teknologi. Da har de som har blitt «lurt» over på ny(ere) teknologi i første omgang blitt «lurt».

  Men forløpig er det DAB man har bestemt seg for å satse på. Da håper jeg de gjør nettopp det. For meg er det i utgangspunktet ett fett hvilket system de velger, bare de sørger for å VELGE det ene systemet. Vil helst slippe ett «sirkus» ala HD DVD vs Blu-ray.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.