Livsfarlig rundkjøring

Jeg har rett og slett kommet ut av telling hvor mange ganger jeg har holdt på å kollidere i akkurat denne rundkjøringen. Rundkjøringen det er snakk om er den ved Råbekken ved den gamle Råbekkhallen. Her går Rolvsøyveien fra å være 4 felt til 2 felt og det er mildt sagt en flaskehals. Fra starten av har denne rundkjøringen hatt tradisjonelt kjøremønster. Det vil si at indre fil ble brukt til de som skulle til venstre og helt rundt, mens fila til høyre ble brukt til de som skulle rett frem og til Dikeveien (høyre). Det vil i praksis si at ingen brukte den indre fila og alle stod i kø i den ytre fila. Dette har vi håpet at det skulle bli gjort noe med i lang tid. Og endelig kom det endrede kjøremønsteret som vi hadde håpet på!

Men ikke akkurat uten komplikasjoner. Ideen er god og ville fungert utmerket i praksis hvis alle hadde klart å lese skilt og oppmerking i asfalten. Endringen er altså: Venstre (indre) fil skal brukes til de som skal rett frem og de som skal til venstre. Mens høyre fil skal kun benyttes av de som skal til Dikeveien. Dette fungerer i utgangspunktet utrolig bra og trafikken flyter mye bedre. MEN, de første månedene etter denne endringen, selv med det STORE skiltet på bildet og 2 knall gule «Endret kjøremønster» skilt på begge sider av veien litt lengre ned i veien, var det utrolig mange som ikke klarte å få med seg at det ikke var tradisjonelt kjøremønster i denne rundkjøringen.

Det var derfor utrolig spennende når man kom frem til rundkjøringen i venstre fil med en bil i høyre om den ville fortsette rett frem eller ville svinge inn til høyre. Det skjedde utrolig mange ganger at nevnte bil skulle rett frem han også. Jeg har ikke tellinga på hvor mange ganger jeg har nesten kollidert pga dette! Det værste er at idiotene som ikke klarer å lese skilt og følge korrekt kjøremønster er oppe med hånda og er fly forbanna for at jeg liksom ikke klarer å kjøre i rundkjøringen. Ved ett tilfelle ble jeg så forbanna at jeg stoppa opp rett etter rundkjøringa og gikk bak til sjåføren av bilen som hadde vært oppe med hånda og mente åpenbart at jeg var en idiot i trafikken. Jeg blåste ikke hodet av vedkommende, men forklarte rolig at det ikke var tradisjonelt kjøremønster i denne rundkjøringa etter at han påstod at jeg ikke kunne kjøre i rundkjøringer! Han hadde jo selvfølgelig ikke klart å få med seg de 3 skiltene og den nye oppmerkinga i asfalten og ble nok rimelig spak når han innså at det var han som hadde driti seg ut.

Det er heller ikke lenge siden jeg holdt på å få hjertet i halsen når jeg kom FRA Dikeveien og skulle mot Fredrikstad. Når jeg kom kjørende lå det flere biler i høyre fil og en buss i venstre. Når bussen i venstre fil hadde kjørt rett igjennom rundkjøringen mot Sarpsborg valgte jeg å kjøre i gang. Men jeg måtte brått hive inn bremsene igjen når en av bilene i høyre fil også skulle rett frem mot Sarpsborg. Herregud altså, hvor vanskelig er det å lese skilt? Sånn går det når man endrer kjøremønsteret og avviker fra normalen. Da er det utrolig mange sløve bilister som ikke får det med seg. Men sånn til daglig fungerer dette bra, men det er dessverre mange som ikke klarer å følge med.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/08/12/livsfarlig-rundkjoring/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Arildo12 august, 2009 kl 21:39

  He he.Forstår frustrasjonen din.Opplever det samme selv.Men jeg må si at jeg i flere «år» mente det var den rette løsningen i den rundkjøringen(noe jeg fortsatt mener)Det tok utrolig lang tid før aktuelle veimyndigheter så fordelen med den nye løsningen.Faktiskt så » flyter» traffikken bedre videre på Rolsøyveien nå etter endringen.Men «feilkjøring» i di altfor små rundkjøringene må vi stadig slite med.Dummer meg ut selv innimellom desverre.He He

  • Robban12 august, 2009 kl 21:59

  Ja, dette er en morsom rundkjøring. Har jo ikke kjøringen der så godt innøvd, har jo kun bodd her nede i to år, så tar ikke feil her. Men håper det en dag kommer en tulling og kjører inn i høyre side på Alfaen. Så får vi fikset rustskaden på bilen. Hehe.

  Men ja, forstår frustrasjonen. Har faktisk vært ute for det samme ved utkjøring Dikeveien mot Fredrikstad. Men da var det bilen fra Fredrikstad som stoppa. Innså sikkert at han hadde gjort en liten feil. Selv om det heter vikeplikt for biler i rundkjøringen slapp han meg frem da. Hyggelig kar.

  • kak12 august, 2009 kl 22:12
   Forfatter

  Det er nok altfor mange som kjører av gammel vane. Det er i grunn ganske farlig, for da får man ikke med seg de endringene som dukker opp en gang i blant. Vedkommende som jeg stoppet opp og snakket med midt i veien var en «lokal bil». Skiltene var ihvertfall lokale, så jeg går ut ifra at han var en av de mange som kjører av gammel vane.

  Jeg har forøvrig hatt lyst til å skrive om denne rundkjøringen ganske lenge, og spesielt etter den siste episoden hvor jeg kommer fra Dikeveien og skal mot Fredrikstad. Men i dag fikk jeg stoppet og tatt ett bilde av det «fordømte» skiltet! 😉

  Tror dere at det hadde hjulpet hvis de hadde hengt skilt i lufta over veien litt nærmere rundkjøringa også?

 1. Det har vært en del underholdende situasjoner der, ja. Men det har definitivt blitt bedre i løpet av det siste året (kjørte der hver dag i et par år). La merke til at det var heltrukne linjer nærme rundkjøringa i dag også, men det har sikkert vært der en stund (flyttet i vinter, så ..)

  Det samme problemet dukket også opp mellom Biltema og Borg Storsenter, der høyre felt lenge var for å ta av til E6, og venstre for å kjøre til både fredrikstad og sarpsborg. Nå har de heldigvis ikke kø ut på E6 i et par timer hver dag lenger, så da ble jo skiltinga endrer til Den Fornuftige Varianten — og med akkurat det samme problemet. En del merkelige håndbevegelser fra folk som ikke fikk det med seg der også, gett.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.