NRK vil øke lisensen

Lønnsoppgjøret hos NRK ble visst dyrt, derfor ønsker kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkås å øke TV-lisensen. Kringkastingsavgiften stammer tilbake fra 1924 hvor man måtte betale 20 kroner i avgift hvis man hadde en radio. Da prøvesendinger med fjernsyn ble startet i 1957 ble det innført en ekstra avgift for TV-apparater. Radio-lisensen ble avskaffet i 1976 og fra 1977 ble kringkastingsavgiften blitt innkrevd i form av avgift for tv-apprater. Kringkastingssjef Bjerkås ønsker nå å øke TV-lisensen med 120 kroner, det vil tilsvare 220 millioner i økte inntekter for NRK neste år. TV-lisensen er i likhet med veiavgiften noe jeg ikke er en veldig stor fan av.

Det som irriterer meg mest med TV-lisensen, er at det burde være mulig å takke nei til en tjeneste man faktisk må betale for. Det vil si, hvis jeg ikke ønsker å se på NRK, så skulle det være mulig å slippe hele TV-avgiften. TV-lisensen går uavkortet til NRK, og har derfor overhodet ingenting med de andre tv-kanalene jeg har å gjøre. Problemet er at det er ikke mulig å slippe unna TV-lisensen uten faktisk å selge TV’en din. Hva er det for noe tull? Selv om jeg ikke ønsker å se NRK, så burde det da være mulig å se andre TV-kanaler jeg faktisk betaler for? For ikke å snakke om at jeg ønsker å se på DVD-filmene mine. Men jeg trenger da ikke NRK for å se på alternativene.

Derfor synes jeg det er helt bak mål at man blir tvunget til å betale denne TV-lisensen. Spesielt forkastelig er det at NRK er ikke reklamefri slik som det var meningen at den skulle være. Hvis NRK skal ha reklame på sine kanaler, så får de søren meg skaffe alle sine inntekter på denne måten. Enten får de være lisensbasert uten ett snev av reklame, eller så får de være reklamebaserte de også, slik som TV2 og TVNorge.

Jeg nevnte innledningsvis veiavgiften. Den er ikke like ille som TV-lisensen. Det er faktisk mulig å selge bilen sin og slippe veiavgiften. Da kan man benytte seg av de alternativene som finnes: Buss, tog, drosje og sykkel. Med TV-lisensen er det derimot ikke mulig å benytte alternativene til NRK hvis man ikke ønsker å betale TV-lisensen. Ekstra irriterende er det selvfølgelig å måtte betale TV-lisensen når man så og si aldri ser på NRK. Ikke hører jeg på NRK radio heller, her går det kun i P4 Norge. På bakgrunn av dette mener jeg at TV-lisensen burde avskaffes. Hvis det resulterer i at NRK ikke klarer å opprettholde driften finansiert av reklame, har de ikke livets rett.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/05/22/nrk-vil-oke-lisensen/

2 kommentarer

  • Magnus22 mai, 2008 kl 19:48

  Amen! Kunne ikke vært mer enig, selv bruker jeg ikke TVen til annet enn å se på film, samt 3-4 timer i uken med discovery channel. Er faktisk så lei den avgifta, som de klarer å sende på de to tidspunktene i året som passer dårligst (vårkrisa og sommerferien), at jeg seriøst vurderer å kaste TVen på dør… Film kan man alltids se på en stor PC-skjerm 🙂

  • kak22 mai, 2008 kl 20:01
   Forfatter

  TV-lisensen har irritert meg i mange år. Det er helt sykt at man ikke kan velge bort en tjeneste man faktisk må betale for, og heller se på alternativene. Neida, her må du betale TV-lisens (og dermed fullfinansiere NRK) uansett om du ønsker å se på NRK eller ikke.

  Se for deg følgende scenario: Veiavgiften måtte alle som ville benytte seg av bil, buss, tog, trikk, fly og sykkel for den saks skyld. Hvis du ikke ønsker å betale denne veiavgiften, får du heller ikke lov til å benytte deg av alternativene til bil. Teit sammenligning? Kanskje, men høyst aktuell!

  Jeg har en 24″ widescreen pc-skjerm, så det er jo faktisk mulig å se film på en slik, men det er jo fortsatt litt opp til en «vanlig» TV nå om dagen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.