Jakten på en overgriper er en offentlig gapestokk

Det er mulig jeg er naiv, men jeg trodde tross alt at den offentlige gapestokken var avskaffet for lengst. Men der tok jeg grundig feil. Ved en tilfeldighet endte jeg opp med å se en episode av Jakten på en overgriper på TV Norge i går kveld. Jeg hadde på forhånd ikke fått med meg noe særlig om dette programmet, og fikk derfor rimelig hakeslepp når det rimelig raskt kom frem hvilke fremgangsmåter som ble benyttet. Førsteinntrykket mitt var at dette kunne ikke være en dokumentar, men at alt var konstruert av skuespillere. Men det viser det seg altså å ikke være.

Jakten på en overgriper er rett og slett nåtidens offentlige gapestokk. Her blir menn rett og slett lokket i en felle til tv-seernes fornøyelse. Jeg for min del synes ikke det var en fornøyelse å se på i det hele tatt. Slike fremgangsmåter er ikke tillatt i Norge, og det hadde ikke vært mulig å lage en norsk utgave av dette programmet. Hele programmet går ut på følgende: Menn blir lokket i en felle av en mindreårig jente online på ett chattested på internett. Misforstå meg rett, pedofili er galt og forbudt ved lov, men dette er ikke måten å gjøre det på. I følge norsk lov er det ikke lov å lokke noen til eller provosere noen til å gjøre ulovlige handlinger, for så å arrestere dem.

Disse eksponerte mennene i Jakten på en overgriper har ifølge beskrivelsen av programmet alle blitt dømt etter amerikansk lov for utuktig adferd ovenfor mindreårige. Det vil i dette tilfellet si at de har chattet med en tilsynelatende mindreårig på internett og avtalt å møtes for sex. Så langt kommer ingen av mennene, for de har ikke mer enn kommet inn i huset og hilst på den de har chattet med på internett før de får møte programlederen. Deretter blir de konfrontert med en utskrift av chatten og mer eller mindre grillet for hva slags hensikter de har med å oppsøke en mindreårig på denne måten. Alle blir hengt ut med fullt navn, hva de jobber med og etter hva jeg husker hvor de bor, i det minste hvilket distrikt de bor i.

Dette er uten tvil første og siste gang jeg ser på Jakten på en overgriper, da jeg først og fremst ble sjokkert over fremgangsmåten og hele konseptet med programmet, og fordi jeg blir irritert over at dette sendes på tv, ikke minst på TV Norge, som burde vite bedre. Som nevnt tidligere, jeg forsvarer ikke pedofile eller pedofile handlinger, men dette er ikke den rette måten å «fange» disse på. Av de nærmere 250 mennene de har «fanget» i dette programmet, har etter hva jeg har forstått 120 blitt dømt etter den nye amerikanske loven for utuktig adferd ovenfor mindreårige. Men vi kommer aldri til å få vite om disse noen gang kom til å gjøre noe mot denne mindreårige. Nå er det kanskje mange som vil tro at det er mest sannsynlig at de ville begå ett overgrep, men det får vi aldri vite, gjør vi?

Etter hva jeg har lest om programmet er det allerede en mann som har begått selvmord etter eksponeringen på amerikansk tv. Det er ikke noen tvil om at disse mennene trenger hjelp, men er offentlig gapestokk måten å gjøre det på? En annen ting jeg fikk inntrykk av etter å ha sett gårsdagens program, var at «lokkedua» var veldig aggressiv ovenfor disse mennene. En av mennene hadde ved gjentatte tilfeller bedt vedkommende å la han være i fred, men gjorde åpenbart ikke det. Når chatten blir vist på tv og når mennene blir konfrontert med utskriften av chatten, får vi aldri se noe særlig av hva «lokkedua» har skrevet. Hvor pågående og aggressiv er de egentlig i å få «eldre menn» til å gå i fella? Men det viser de selvfølgelig ikke i dette programmet.

Se for deg dette scenarioet: En mann har pedofile tendenser eller lyster, men har det under nogenlunde kontroll, men møter denne veldig pågående «lokkedua» og blir «lurt» til å møte opp. Eller hva med en som prøver å få livet sitt på rett kjøl igjen, men lar seg overtale av den samme pågående «lokkedua». Disse blir lokket til dette huset, konfrontert med det de har gjort og satt i en offentlig gapestokk sendt på NBC i USA. Dette blir mye hvis ditt og hvis datt, men mener du ærlig talt at dette er den rette måten å ta pedofile på? Hvis man ser litt annerledes på det, skal man benytte de samme metodene for å arrestere og offentlig henge ut andre potensielle kriminelle? Før de faktisk har gjort noe kriminelt? Skal lynsjemobben ta seg av å fange kriminelle, eller burde vi overlate denne jobben til politiet? Tenk på den du!

Mer om Jakten på en overgriper på wikipedia!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/03/07/jakten-pa-en-overgriper-er-en-offentlig-gapestokk/

2 kommentarer

  • Espen 16 on 28 mars, 2008 at 00:24

  Jeg synes også dette blir helt feil.

  Har sett en del på andre lignende Amerikanske programmer, der de lokker menn til å kjøpe sex fra «prostituerte» for så å storme mot bilen deres og arestere dem. Dette er da flotte damer som går bort til biler, i litt tvilsomme strøk, og spør om de har penger og «lurer» dem til å kjøpe sex. Dette gjør de også med narkotika o.l.

  Jeg skal ikke legge skjul på at for meg er dette underholdning på topp:P, men er helt enig i att dette aldri burde vært utført…. Å presse frem lovbrudd på den måten, og så for å sende det på tv slik at alle kan hate og ødelegge resten av livet til de som blir tatt er sykt!

  Men så tenker jeg jo også da at hvorfor skal man vente HELT til det verste har skjedd? Helt til barn har blitt voldtatt f.eks, før man skal fengsle dem. Dette vil jo ødelegge barnet psykisk, og den pedofile fikk det som han ville. Da er det mye bedre å slå til før overgrepet har skjedd, for disse mennene vil nok allti være på jakt etter mindreårige å ha sex med viss ikke de blir stoppet i tide.

  • Kenneth on 28 april, 2008 at 10:21

  Helt enig, jeg hater dette programmet.

  Espen, I dette programmet er det ikke bare snakk om voldtektsmen.
  Det er snakk om men som ønsker å ha frivillig sex med mindreårige. Derrimot heter programmet Jakten På en Overgriper, noe som er ren propaganda. Alle bør kunne se forskjellen på å begå overgrep, og å ønske å ha frivillig sex.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.