The Path to 9/11

9/11 eller 11. september er nok en dato og en hendelse som alltid vil bli husket. Dette terrorangrepet mot World Trade Center, New York, USA og resten av verden er nok det mest absurde vi hittil har sett og opplevd. De aller fleste av oss har bare sett det på tv, men utallige amerikanere så det med egne øyne i New York. Den 11. september 2001 kl 8:46 kræsjet American Airlines Flight 11 (Boeing 767-200) i nordtårnet av World Trade Center. Klokken 9:02 kræsjet United Airlines Flight 175 (Boeing 767-200) i sørtårnet av World Trade Center. Klokken 9:37 kræsjet American Airlines Flight 77 (Boeing 757-200) i Pentagon-bygningen. Kl 10:03 kræsjet United Airlines Flight 93 (Boeing 757-200) i en åker sørvest i Pennsylvania. Flight 93 nådde aldri sitt mål. Ifølge wikipedia døde 2.974 mennesker den dagen.

The Path to 9/11 er en tv-miniserie i 2 deler første gang sendt av ABC i USA den 10. og 11. september 2006. Australia, New Zealand, England og India sendte de samme dagene. Her i Norge fikk vi først se den på TVNorge fredag 4. og lørdag 5. januar 2008. The Path to 9/11 handler om det som skjedde i årene før angrepet den 11. september 2001. Fra bombingen av World Trade Center den 26. februar 1993 til angrepene på World Trade Center, Pentagon og Flight 93 den 11. september 2001. Miniserien er delvis basert på boken «The Cell» skrevet av John Miller, en journalist som klarte noe amerikanske myndigheter ikke klarte, å finne og få Osama bin Laden i tale.

Det var en del «uroligheter» i forkant av sendingen av denne miniserien, jeg går ut ifra at det kan ha noe med å gjøre at enkelte parter var bekymret for hvordan de ville bli presentert? Nå blir det både før og etter miniserien vist en «advarsel» om at deler av handlingen og dialogen er fiktiv og at tidsforløpet kan være komprimert. Jeg synes så absolutt at denne miniserien var både interessant og nyttig å få med seg. Alle har fått med seg angrepene den 11. september, men det er kanskje ikke alle som har fått med seg det som skjedde i forkant. Etter å ha sett miniserien sitter man igjen med inntrykket av at amerikanske myndigheter så og si ikke gjorde noe som helst for å forhindre angrepene. Nå er nok det en sannhet med modifikasjoner, for å si det sånn. Men det er det inntrykket man sitter igjen med.

«Sjef for terroravsnittet i FBI, O’Neill, var overbevist om at Osama bin Laden utgjorde en formidabel trussel mot USA, men han talte for døve ører. Frustrasjonen over ikke å bli tatt alvorlig ledet til at han sa opp sin stilling i FBI og ble sikkerhetssjef for The World Trade Center. Det var her han mistet livet da terroristene slo til den 11. september. Serien forsøker å gi et korrekt bilde av begivenhetene som fant sted under, og i forkant av, 11. september. Manusforfatterne baserer handlingen på fakta fra «9/11 Commission Report», og påberoper seg å være en av de mere autentiske beskrivelsene av den fryktelige terrorangrepet på tvillingtårnene i New York i 2001. Filmen er skrevet av Cyrus Nowrasteh, regissert av David L. Cunningham, og har Harvey Keitel og Donnie Wahlberg i hovedrollene.» (sitat tvnorge.no)

Hvis du gikk glipp av miniserien på TVNorge denne helgen, vil jeg anbefale deg å prøve å få den med deg neste gang den blir sendt! Jeg kan ikke se at den har blitt gitt ut på dvd, men det kan jo hende at den gjør det på ett senere tidspunkt. Dette var absolutt en miniserie om faktiske hendelser som er verdt å få med seg! Andre filmer om angrepene som er verdt å få med seg er: World Trade Center, United 93, Flight 93 og Fahrenheit 9/11 (Michael Moore).

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/01/06/the-path-to-911/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.