Van Veeteren

Van Veeteren er en svensk krimserie som jeg stiftet bekjentskap med på TV2, i likhet med Wallander og Beck. TV2 hadde valgt å dele opp hver film i 2 deler med Van Veeteren, og sende disse hver mandag fremover. Jeg syntes det virket såpass interessant etter å ha sett den første halvdelen at jeg like godt bestilte opp rubbel og bit fra cdon.com. Både fordi det er noe jeg ville samle på og fordi jeg liker å se hele filmer av gangen, så man slipper å vente en hel uke på å få med seg fortsettelsen. Det samme gjorde jeg forøvrig med Wallander når TV2 sendte den serien.

Van Veeteren handler om en pensjonert politimann i den fiktive nord-europeiske byen Maardam. Landet minner om Nederland, Sverige, Tyskland og Polen. Filmene er spilt inn sør i Sverige, men kunne i grunn vært spilt inn hvor som helst. De 6 kino/dvd-filmene som ble spilt inn i 2005 og 2006 viser som sagt Van Veeteren som pensjonert politimann, mens i de 3 første tv-filmene er han fortsatt i jobb som politimann. Disse 3 første filmene er hver på 3 timer, mens de 6 neste er på 1,5 time. De 3 første filmene er spilt inn i 1999 og 2000. Siden Håkan Nesser ha skrevet 10 bøker om Van Veeteren, og det kun er spilt inn 9 filmer, vil det si at en av bøkene ikke har blitt filmatisert. Kanskje en gang senere?

Det er ikke til å stikke under en stol at de 6 kino/dvd-filmene er av en høyere kvalitet, både produksjonsmessig og når det kommer til skuespillerne. Van Veeteren spilles i alle filmene av Sven Wollter, men Münster og Moreno spilles av forskjellige skuespillere i tv- og kino/dvd-filmene. Jeg likte de 3 tv-filmene godt også, men det er uten tvil de 6 kino/dvd-filmene som er de aller beste. Jeg har såpass sansen for denne typen filmer, og det virker som om svenskene er utrolig flinke til å lage filmer av denne typen.

Derfor håper jeg på både mer fra Van Veeteren, Wallander og Beck. De 24 Beck-filmene som har blitt spilt inn med Peter Haber og Michael Persbrandt er alle kun basert på karakterene, mens både Van Veeteren og Wallander er filmatisering av bøkene. Selv om det ikke skulle være flere bøker å filmatisere, så burde det ikke være alt for vanskelig å diske opp med flere historier med disse karakterene! Jeg tror derimot at det er rimelig usannsynlig at det kommer flere Wallander-filmer, siden Kurt Wallander uttalte at det var hans site sak i den siste filmen, og en av hovedrollene tok sitt eget liv. I tillegg har jo som kjent Johanna Sällström tatt sitt eget liv i virkeligheten. Den serien er nok dermed lagt rimelig død. Men jeg krysser fingrene for at det kan komme mer Van Veeteren og Beck! I mellomtiden får jeg snurre Graven.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/11/24/van-veeteren/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.