HD DVD eller Blu-ray?

De aller fleste har sikkert fått med seg at det finnes to «nye» formater som skal ta over for dagens DVD-plate, nemlig HD DVD og Blu-ray. Jeg må innrømme at jeg har ett rimelig avslappet forhold til denne formatkrigen. Det viktigste for meg, og faktisk det eneste jeg bryr meg om, er at de blir enige om ett format. Å ha to nye formater parallellt blir jo rett og slett for dumt. Problemet i dette tilfellet er at det er to forskjellige produsenter som står bak disse to formatene, og de regelrett kranglet om hvilket format som skal ta over for dagens DVD-plate. Sony vil at deres Blu-ray skal ta over for DVD-plata, og Toshiba vil at deres HD DVD skal ta over for DVD-plata. Men hva er egentlig forskjellene på disse to formatene? Som nevnt innledningsvis har jeg overhodet ikke engasjert meg i disse to formatene.

Men den umiddelbare forskjellen man legger merke til er at HD DVD bruker blå laser og har en lagringskapasitet på 30 GB og at Blu-ray bruker en blå laser og har en lagringskapasitet på 50 GB. (Dagens DVD-plate bruker en rød laser) Større lagringskapasitet vil si at man ikke må komprimere filmene like mye og/eller at man har plass til lengre filmer eller mer ekstramateriale. Men det hevdes også at Blu-ray disken er dyrere å produsere enn HD DVD disken. Men vil dette ha noe å si for oss forbrukere? Det som absolutt vil skade oss forbrukere, er hvis de ikke blir enige om hvilket format de skal satse på. Når jeg personlig skal erstatte min nåværende DVD-spiller, ønsker jeg å kunne kjøpe meg en HD DVD spiller eller en Blu-ray spiller, og ikke en av hver, eller en dyr kombinert spiller. Dilemmaet for filmbransjen vil være, hvilket format skal vi gi ut våre filmer på, eller skal vi gi ut filmene på begge formater? Nei, som sagt, dette blir rett og slett for dumt. Nå må en eller annen sette ned foten og bestemme seg for hvilket format som skal ersatte dagens DVD-plate. Hvis de ikke klarer å bestemme seg, ønsker jeg heller at de skrinlegger begge formatene og fortsetter å bruke dagens DVD-plate. forbruker.no, hardware.no og dvdnett.no har skrevet en artikkel om HD DVD kontra Blu-ray som er verdt å ta en titt på!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/01/22/hd-dvd-eller-blu-ray/

1 kommentar

    • wkcr14 februar, 2007 kl 18:33

    Pris vil bli den avgjørende faktoren, men;
    Gå HD-DVD og Microsoft!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.