Fredrikstaddistriktets Rutebiler AS sin veteranbuss

Nå er det riktignok ikke noe som heter Fredrikstaddistriktets Rutebiler AS lengre, men det er nå det som står bakpå veteranbussen vår fra 1936. Noen tekniske detaljer har jeg ikke om denne Chevrolet-bussen fra 1936, men hvis «skiltingen» foran på bussen er korrekt, er dette en buss som gikk mellom Engelsviken og Fredrikstad i sin tid. Disse to bildene tok jeg nede i garasjen vår (BorgBuss AS) i slutten av juni. Og det er faktisk den første gangen jeg ser denne veteranbussen. Jeg har mange ganger hørt om denne veteranbussen, men den har stått lagret i en garasje nede hos oss som jeg aldri har vært inni. Men nå har den blitt kjørt ut for å gi plass til noe annet, og vips så fikk jeg anledning til å ta et par bilder av veteranbussen!

Det skal visstnok være rimelig trangt for sjåføren i denne bussen, her er det ikke snakk om et sete man kan justere frem og tilbake, men derimot et fastmontert sete. Jeg tipper at den er rimelig «pyton» å kjøre ergonomimessig og kjøremessig, men det er utrolig artig at denne bussen har blitt tatt vare på slik som dette! Tipper denne vekker god oppsikt når den en sjelden gang er ute og lufter seg! Her er det forøvrig ingen dieselmotor under panseret, men en bensinmotor som MÅ ha blyerstatning i drivstoffet! Håper jeg ved en eller annen anledning får se denne ute og kjøre en gang i fremtiden!

Nå er jeg riktignok ingen historiker av noe slag, men Fredrikstaddistriktets Rutebiler AS er en sammenslåing av en rekke lokale busselskap i Fredrikstaddistriktet. Men Fredrikstaddistriktets Rutebiler som busselskap er nok historie nå. Rutetrafikken forsvant ut av busselskapet i 2004 når BorgBuss ble opprettet som en sammenslåing av busselskapet i Fredrikstad og Sarpsborg. Det eneste som gjenstod av Fredrikstaddistriktets Rutebiler etter dette var tur- og ekspressavdelingen som kjørte Oslofjordekspressen mellom Skjærhalden og Oslo. Jeg husker ikke hvilket år, men for få år siden ble Fredrikstaddistriktets Rutebiler kjøpt opp av Nettbuss Østfold og det gamle busselskapet er dermed en saga blott. Oslofjordekspressen endres også til Timekspressen linje 6.

Jeg tipper det er andre som kan mye mer om historien bak Fredrikstaddistriktets Rutebiler enn det jeg har, legg det gjerne igjen som en kommentar her!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2012/07/03/fredrikstaddistriktets-rutebiler-as-sin-veteranbuss/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.