O’Horten

I tillegg til svenske Klassefesten så jeg også en norsk film i går. Det ble O’Horten fra 2007. Jeg visste ikke så veldig mye om denne fimlen på forhånd, se bort fra at jeg hadde lest at det var en lokfører med navn Odd Horten som skulle inn i pensjonisttilværelsen etter å ha vært lokfører i en mannsalder. Det hele starter med at han blir feiret i lokførerforeningen for nesten 40 års tro tjeneste som lokfører. Odd Horten liker ikke å bli feiret og det blir derfor ikke gjort det helt store ut av denne feiringen, men konsekvensen av feiringen skulle få uante følger. Dette er nok noe av det mest spesielle jeg har sett av film på en stund, men vi ser en del kjente fjes i denne filmen. Espen Skjønberg, Bjørn Floberg, Bjarte Hjelmeland og Trond-Viggo Torgersen for å nevne noen.

«Odd Horten har vært lokfører på Bergensbanen i en mannsalder. Han har en siste tur over fjellet igjen før han pensjoneres, men når toget forlater stasjonen uten Horten ombord, innser han at veien videre blir en reise uten trykte rutetabeller og velkjente stoppesteder. Odd Horten har blitt pensjonist og perrongen føles ikke som et trygt sted å bli stående. O? Horten er en melankolsk komedie om lokfører Odd Hortens første besværlige dager og netter på vei fra et yrkesliv til pensjonisttilværelsen. Gjennom varmt humoristiske og absurde situasjoner blir vi kjent med den noe forknytte Horten. Portrettet av ham blir en inntagende skildring av en eldre mann som mister retningssansen – og finner den igjen.» (sitat platekompaniet.no)

Dette var uten tvil en spesiell film og noe utenom det vanlige. Men det var en interessant skildring av Odd Horten sin vei inn i pensjonisttilværelsen. Den ble nok ganske så annerledes enn hva Odd Horten hadde sett for seg. Ihvertfall hvordan sitt lange yrkesaktive liv skulle avsluttes. Det antydes ingenting om det i filmen, men man får vite at han har vært en pålitelig kollega og man antar at han alltid har møtt på jobb presis. Etter feiringen i lokførerforeningen blir han overtalt til å bli med på en liten feiring hos en kollega. Det går ikke helt etter planen og Odd Horten kommer for seint på jobb til den siste togturen før han blir pensjonist. Hvordan takler Odd Horten det? Føler han at han har sporet av fullstendig? Kommer han inn på sporet igjen?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/10/26/ohorten/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.