The Big Lebowski

Etter å ha sett filmen No Country for Old Men av Coen-brødrene, valgte jeg å se en film til fra de samme brødrene. Denne gangen ble det filmen The Big Lebowski fra 1998 av Ethan og Joel Cohen. Det tok faktisk ganske lang tid før jeg kom i gang med å få sett denne filmen. I følge coveret er den i 16:9 widescreen med formatet 1.85:1, som er det mest optimale (i tillegg til 1.78:1) formatet for en 16:9 widescreen tv. 2.35:1 som er ganske vanlig gir oss ganske heftige svarte render i topp og bunn av bildet. Noe jeg synes er utrolig kjipt når man først har en widescreen tv. Greit nok når man har en 4:3 tv, hvem har egentlig det nå lengre? Men uansett hvilke innstillinger jeg gjorde så ble det svarte render både over, under og på begge sidene.

Herregud da, det er da ikke meningen at jeg skal bare bruke senter av tv-skjerme eller? Jeg endte opp med å velge 4:3 letterbox på Blu-ray-spilleren, som ihvertfall strakk bildet mest mulig i alle retninger, men fortsatt svarte render oppe og nede. Regner ikke med å måtte se filmen med svarte render når filmen tross alt var i 1.85:1. Men nok om det. Mulig det er på tide å kjøpe en nyere utgave av denne dvd-filmen.

«Jeffrey Lebowski er en arbeidsløs bohem som går under tilnavnet «Dude». Han fordriver tiden med å spille bowling og drikke White Russian. Men en dag trenger to menn seg inn i leiligheten hans og påstår han skylder deres oppdragsgiver penger. Hos «Dude» er det selvsagt ingen penger å hente, og etter å ha banket ham og pisset på gulvteppet hans, forsvinner de. Det viser seg at det finnes to med navn Jeffrey Lebowski; den andre er en rik, sleip forretningsmann. «Dude» oppsøker sin navnebror og forteller ham hva som er hendt; han vil ha kompensasjon for sine tap. Noen dager senere blir han oppringt av forretningsmannen, som forklarer at hans unge, vakre kone Bunny er kidnappet, og at han vil ha hjelp til å levere løsepengene. «Dude»s kompis og medhjelper Walter får da en lysende idé – hvorfor ikke beholde pengene selv? Bunny har sikkert likevel arrangert sin egen kidnapping for å få tak i mannens formue. Men det viser seg etter hvert at kanskje ikke Walter’s idé var så lysende likevel…» (sitat, cdon.com)

Dette var litt av en komedie for å si det mildt. Jeg har  vel ikke sett noe lignende siden jeg så Fear and Loathing in Las Vegas med Johnny Depp og Benicio Del Toro! The Big Lebowski er kanskje ikke like mye på «syre» som Fear and Loathing in Las Vegas, men det var det nærmeste jeg kunne komme i å beskrive denne filmen. Men det er en utstyrtelig morsom film med en masse forviklinger og Jeffrey «Dude» Lebowski (spilt av Jeff Bridges og Walter Sobchak (spilt av John Goodman) forvikler seg inn i det ene problemet etter det andre etterhvert som filmen utarter seg. Vi ser også Steve Buscemi som «Doony» som er den tredje kompisen som er med på bowlinglaget til Lebowski. Et annet utrolig artig gjensyn er svenske Peter Stormare som dukker opp flere steder i filmen. Det er utrolig hvor mange snåle og sære roller han klarer å få!

Med de problemene jeg hadde med bildeformatet på min «gamle» dvd er det kanskje på tide å vurdere å kjøpe The Big Lebowski – The Special Edition som man får for 50-lappen? I tillegg til at jeg anbefaler den som en utrolig artig komedie, står det også på coveret at filmen «anbefales av norsk bowling forbund!» Og det er selvfølgelig fordi det disse tre arbeidsledige «bomsene» driver på med i fritiden sin er nettopp bowling. Det er masse bowling i denne filmen!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/10/11/the-big-lebowski/

1 kommentar

    • mats12 oktober, 2009 kl 20:41

    ikke sett den enda, men husker det var mye snakk om den når den kom. Kanksje det er på tide å få gjort det da:)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.