Galleriet mitt slo krøll på seg

Rett før jeg skulle på jobb mandag oppdaget jeg at det var noe galt med galleriet mitt. Selvfølgelig var det rett før jeg skulle på jobb og ikke etter at jeg hadde kommet hjem fra jobb. For slikt skal selvfølgelig oppdages når man egentlig ikke har tid til å gjøre noe med problemet. Det er f.eks en kjennsgjerning at internettforbindelsen tar kvelden etter at support har tatt kvelden på fredag, eller aller helst på lørdag, for da kan man ikke få noe hjelp før mandag morgen. Men det var ikke internettforbindelsen det var noe galt med. Den har i grunn fungert bra i lang tid nå. Men det er kanskje ikke trygt å si noe sånt, for da skjer det vel noe med den snart.

Det jeg oppdaget før jeg skulle på jobb mandag var at url rewrite ikke fungerte som det skulle. Det vil si at de «brukervennlige» linkene mine i galleriet ikke fungerte. De var nå erstattet med milelange linker som bare bestod av en masse tall og tøys. Ikke særlig brukervennlig og ikke minst ikke særlig å huske. Men det var forsåvidt ikke hovedproblemet. Hovedproblemet var at alle linker som referte til de brukervennlige linkene fungerte ikke lengre. Det vil si at f.eks mine egne linker til bilder og gallerier resulterte i en 404 feilmelding (ikke funnet). Jeg husker ikke om det var på lørdag eller søndag at jeg la merke til at det var en del 404-feilmeldinger til «main.php» på blog.kak.net, uten at det ringte noen alarmklokker der og da. Men når viste jeg brått hva disse 404-feilmeldingene var for noe.

Neste og enda værre oppdagelse var at jeg ikke hadde tilgang til «site admin» når jeg logget meg på galleriet lengre. Det vil si at jeg hadde mistet admin-tilgangen. Jeg kunne heller ikke gjøre rede for når dette hadde skjedd, men det var nærliggende å tenke på flyttingen av websidene mine forrige måned. Det eneste problemet var at alt var oppe og gikk uten problemer etter flyttingen. Men jeg hadde oppgradert til en nyere versjon av WordPress, jeg hadde lagt merke til at PRO ISP hadde oppgradert til nyere versjon av MySQL siden flyttingen. I tillegg viste jeg at WPG2-plugin’en jeg bruker for integreringen av Gallery i WordPress hadde kommet i en nyere utgave.

Jeg startet derfor med å installere siste versjon av WPG2 uten at det hjalp noe som helst. Deretter valgte jeg å laste ned siste utgave av Gallery, kanskje den eldre utgaven jeg kjørte hadde problemer med den nye utgaven av MySQL, tenkte jeg. Men her begynte problemene veldig fort. Jeg fikk startet oppgraderingen, men den stoppet veldig fort med en mengde feilmeldinger og debug-informasjon jeg kunne legge ved en support-henvendelse på deres forum. Men jeg hadde rett og slett ikke tid til å vente på svar, og valgte derfor å søke i forumet dems isteden. Jeg gjør alltid det først, siden det garantert er noen som har hatt det samme problemet før deg. Da fant jeg raskt ut at feilmeldingen og oppgraderingsproblemene skyldtes at det ikke fantes noen bruker i Gallery som hadde admin-tilgang. Joda, det hadde jeg oppdaget, tenkte jeg for meg selv.

Dermed var det ikke annet å gjøre enn å laste opp den gamle versjonen av Gallery igjen for å prøve å redde stumpene. Heldigvis hadde ikke oppgraderingen kommet så langt at den hadde gjort noen endringer i databasen. Da måtte jeg ha lagt inn en backup av den også. Når den gamle versjonen var lastet opp resulterte dette i en 500-feilmelding, som er «internal server error». Men det problemet ble raskt løst med å slette .htaccess-fila på serveren. Deretter var det ett nytt besøk til Gallery-forumet for å prøve å finne en løsning på admin-problemet. Jeg fant overhodet ingenting nyttig for å løse problemet. Jeg begynte derfor å studere databasen til Gallery nærmere. Etter mye studering frem og tilbake i databasen, fant jeg til slutt ut at jeg kun hadde «everybody» (gjest) og «registered user» status i databasen. Det vil si «2» og «4» tilgang. For å være site admin må man ha «3» tilgang. Ved å endre «4» tilgangen til en «3» hadde jeg brått admin-tilgang igjen.

Når jeg først var så godt i gang med oppgraderinger valgte jeg å laste opp siste versjon av Gallery igjen og starte på oppgraderingen som feilet tidligere. Denne gangen gikk heldigvis oppgraderingen smertefritt og alt fungerte som det skulle. Til og med de brukervennlige linkene fungerte som de skulle! Men Adam var dessverre ikke lenge i paradis. Det tok ikke lang tid før jeg fikk en masse feilmeldinger, admin-tilgangen var borte og jeg fikk ikke opp «root» i galleriet, det vil si hovedoversikten over alle galleriene jeg har. Dermed var det en ny tur inn i databasen og studere tilgangen jeg hadde. Av en eller annen merkelig grunn hadde «3» statusen forsvunnet helt, ikke erstattet med en «4» eller noe annet, men rett og slett sporløst forsvunnet. Men når jeg endret «2» statusen som gjenstod i databasen til en «3» var vi oppe og gå med admin-rettigheter igjen.

Ifølge brukerveiledningen til Gallery skal det ikke være nødvendig å slette /install og /update katalogene, siden man ikke får gjort noe som helst her uten å kjenne til min innloggingsinformasjon. Men nå ville jeg være på den sikre siden og sletta begge katalogene. Skulle jeg ha behov for å gjøre endringer eller oppgradere installasjonen på ett senere tidspunkt, kan jeg alltids laste opp disse katalogene igjen. Etter dette har alt fungert som det skal, og jeg håper at det fortsetter slik. Btw; Nå hørtes det sikkert ut som om jeg rakk å gjøre alt dette før jeg dro på jobb mandag, men så vel var det nok ikke. Jeg ble så revet med i å skrive om dette at jeg glemte å avbryte med mandagens arbeidsøkt. Før jeg måtte stresse avgårde på jobb mandag fikk jeg i grunn ikke gjort noe som helst som resulterte i noe nyttig. Jeg hadde bare blitt stresset og frustrert for at det var noe galt på websidene og at jeg ikke klarte å finne ut av problemet. Men jeg heiv meg over problemet så fort jeg kom hjem fra jobb mandag kveld og løste heldigvis problemene utover kvelden. Det er helt utrolig hvor mye en «4» fremfor en «3» skal lage av problemer, eller hva?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/01/16/galleriet-mitt-slo-kroll-pa-seg/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.