Hvor vanskelig er det å overholde vikeplikten?

Hver eneste dag, faktisk flere ganger om dagen sliter jeg med bilister som ikke overholder vikeplikten sin. Og da snakker jeg om når jeg blinker ut med bussen fra ei busslomme. Bilistene skal absolutt ikke stoppe for bussen og slippe den ut. Det finnes selvfølgelig noen hyggelige unntak nå og da, men veldig ofte skal bilistene lirke seg frem koste hva det koste vil. Ofte legger de seg også over i motgående fil for å slippe å risikere å ligge bak bussen i noen få meter, før bussen skal inn i neste busslomme. Hvor mye tid vinner egentlig bilistene på dette? En vakker dag møter de en annen personbil i fronten, eller så kræsjer de rett og slett med bussen.

Reglene er som følger: Når fartsgrensen er 60 km/t eller lavere har alle bilister (alle som ferdes på vei) vikeplikt for buss som blinker ut av ei busslomme. Men det er selvfølgelig ikke fritt frem for bussjåføren heller. Bussjåføren skal sette på blinklyset, det vil si gi signal om at han skal ut av busslomma, og gi bilistene en sjangse til å se at han faktisk skal ut av busslomma. Så skal bussjåføren unngå fare før han svinger ut fra busslomma. Det vil i praksis si at bussjåføren ikke skal bare sette på blinklyset og vrenge ut. Dette er for å unngå å kræsje inn i de bilistene som allerede er på siden av bussen og derfor ikke har anledning til å bli varslet og/eller stoppe for å slippe frem bussen. De bilistene som kommer lengre bak derimot er pliktet til å stoppe og slippe frem bussen. Skjer dette på en vei med mer enn 2 felt kan selvfølgelig bilistene legge seg ut i venstre fil for å slippe ut bussen i høyre fil. Det er som regel slik det fungerer i praksis på 4-felten av riksvei 109 mellom Fredrikstad og Rolvsøy.

Som nevnt innledningsvis opplever jeg flere ganger daglig bilister som ikke vil overholde vikeplikten sin og slippe frem bussen. Selv om jeg er langt på vei ut fra busslomma skal de lirke seg frem og ofte må jeg hive inn bremsene på bussen for å unngå en kollisjon. I dag opplevde jeg en episode i første busslomme etter bussterminalen i Sarpsborg (på riksvei 109). Jeg setter på blinklyset, venter for å gi bilistene en sjanse til å se at jeg skal ut og ser selvfølgelig i speilet for å unngå fare. Så begynner jeg å svinge ut i veien, men den første bilen som kommer velger å legge seg ut i motgående felt og så legge seg inn foran bussen. Jaja, han må ha det utrolig travelt, tenkte jeg. Men det gikk ikke mange sekundene før bilisten ga meg finger’n igjennom bakruta på bilen. Herregud?! Blir’n forbanna på meg fordi han ikke overholder sin vikeplikt for meg? Noen er rett og slett bare for dumme. Kanskje han burde ta en tur til sin lokale trafikkstasjon og levere inn førerkortet?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/02/13/hvor-vanskelig-er-det-a-overholde-vikeplikten/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.