Slevik skanse

Det var av en kollega jeg fikk høre om Slevik skanse i Onsøy når jeg var en tur på Slevik brygge for å ta noen bilder i fjor sommer. Nå har jeg omsider fått tatt en titt på Slevik skanse som stod ferdig i 1808 med 13 stk 18-punds kanoner med front mot sjøen. 84 soldater var stasjonert på Slevik skanse det første året. I 1813 ble Slevik skanse forsterket med en 8-punds jernkanon og to 3-punds metallkanoner da de diplomatiske forbindelsene mellom Sverige og Danmark/Norge ble brutt. I 1814 ble Slevik skanse besatt av svenske tropper etter at de hadde bedt om forsterkninger fra Fredrikstad festning, disse uteble og de norske styrkene trakk seg derfor ut fra Slevik skanse. I 1815 ble Slevik skanse nedlagt som festningsverk og ble solgt til private eiere i 1905.

Mer om Slevik skanse fra lokalhistoriewiki: (de kaller det for Slevik batteri, men det står Slevik skanse alle andre steder)

Slevik batteri ble anlagt på gården Slevik østres grunn i Onsøy, Fredrikstad kommune. Batteriverkene var fullført 3. mai 1808 og hadde plass til 13 18-punds kanoner med front mot sjøen. Den øvrige bygningsmassen bestod av vakthus, kruttmagasin, materialhus, provianthus og «kogehus» (kjøkken og bryggerhus). 84 soldater og offiserer var stasjonert her det første året. Batteriets første kommandant var månedsløytnant Chr. W. Rossing, som ble avløst av premierløytnant Peter Carl Spørck fra Sjøforsvaret 30. mai 1808. I august samme år ble kommandoen overtatt av sekondløytnant Hans Johan Julius Lemvig som forble kommandant så lenge batteriet eksisterte.

I 1813 ble batteriet forsterket med en 8-punds jernkanon og to 3-punds metallkanoner da de diplomatiske forbindelsene mellom Sverige og Danmark/Norge ble brutt. Da den svenske flåten angrep Østfoldkysten 27. juli 1814 hadde batteriet en bemanning på 33 mann, og det ble bedt om forsterkninger fra Fredrikstad festning. Disse uteble, og 4. august 1814 trakk de norske styrkene seg tilbake fra Slevik batteri. Uken etter ble batteriet besatt av svenske tropper. 25. juli 1815 ble Slevik batteri beordret nedlagt som festningsverk, men frem til 1840-årene ble det fremdeles brukt av Forsvaret. Batteriet ble auksjonert bort 15. desember 1903, og overdratt til private eiere to år senere.

Men det står absolutt ingenting om at det faktisk var aktivitet på Slevik skanse under krigen også? I forkant av skansen med kanonene er det anlagt en skytestilling og en løpegrav! Men det er fint lite informasjon å finne om dette. Når skytestillingen og løpegrava ble laget vet jeg ikke, jeg vet heller ikke hva slags våpen som var brukt ved disse stillingene. Men det er vel bare snakk om håndvåpen kanskje? Eller hvor mange soldater som var utplassert ved Slevik skanse under andre verdenskrig. Jeg vet derimot at de gamle kanonene på Slevik skanse kom fra Moss Jernverk. Slevik skanse gjør i dag ikke særlig ut av seg. Med mindre du vet at det ligger der, er det svært liten sjanse for at man skal snuble over dette 207 år gamle forsvarsanlegget 15 kilometer utenfor Fredrikstad. Men nå er hele eiendommen på private hender også, og har vært det siden 1905.

Den letteste (og kanskje eneste?) måten å komme seg til Slevik skanse som er privat eiendom i dag er inn via den ordinære veien til hytta. Jeg hadde kanskje ikke trodd at det var noen der midt i uka en dag i april, men det var det faktisk. Men jeg kom i prat med de som var der og det var ikke noe problem at jeg tok litt bilder. Det ble også til at det ble litt prat etterpå, som resulterte i at de fikk adressen til websidene mine, så kunne de ta en titt på bildene når de omsidet dukket opp. Jeg advarte de riktignok om at de kom mest sannsynlig til å ta litt tid, da jeg hang litt etter med bildene mine. Men i dag, er de omsider på plass, en måned etter at jeg tok dem.

                                                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/16/slevik-skanse/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.